logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii

yogsoncd 14 Gru 2020 15:03 14622 45
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w FusionSolar miesięczna i roczna produkcja energii pokazują wartość około dwa razy za dużą, mimo że produkcja całkowita i dzienna są poprawne?

To nie jest problem z ustawieniami instalacji — w tym wątku okazało się, że zawyżone wskazania miesięczne i roczne były błędem po stronie serwera/chmury Huawei w FusionSolar [#19132002] Huawei przekazał użytkownikowi, że brak danych i błędne wskazania są powiązane z błędem serwera i że technicy pracują nad rozwiązaniem [#19132002] Inny użytkownik potwierdził, że po okresie „konserwacji systemu” dzienne wskazania wróciły, ale miesięczne i roczne nadal były zawyżone prawie o 100% [#19124157] U części osób wszystko wróciło do normy dopiero po kilku dniach, m.in. „w Wigilię” [#19151999] Factory reset falownika nie rozwiązał problemu [#19114655], więc sensowne jest głównie czekanie na poprawkę po stronie Huawei albo zgłoszenie tematu przez instalatora [#19120463]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 19113637
    yogsoncd
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Od 5 grudnia tego roku uruchomiłem instalacje fotowoltaiczną.
    Do monitoringu korzystam z aplikacji FusionSolar.
    Niestety aplikacja o drugie tyle więcej pokazie wyprodukowaną energię.

Całkowita produkcja 48 kWh - i to jest prawidłowe
    Produkcja miesięczna 94 kWh - to powinno być 48 kWh bo instalacja pracuje od 5 grudnia 2020r.
    Produkcja roczna 94 kWh - to powinno być 48 kWh bo instalacja pracuje od 5 grudnia 2020r.

Czy są jakieś ustawienia czy ta aplikacja tak ma.

Pozdrawiam
  • #2 19113653
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    Nie, ta aplikacja tak nie ma, przynajmniej u mnie pokazuje prawidłowo, jaka wersja tej aplikacji?
  • #3 19113679
    yogsoncd
    Poziom 4  
    Korzystam przez www:

Dodam jeszcze takie info że problem jest od 2 dni, na początku było ok.
  • #4 19113693
    rokbok
    Poziom 40  
    Może pomogło by przywrócenie do ustawień fabrycznych falownika, albo wejście w jego opcje i spróbować korekty produkcji, jest tam taka opcja, na ile ona działa to nie wiem, do tego musisz zainstalować apkę na smartfonie i za jej pomocą wejść do ustawień falownika.
  • #5 19113721
    yogsoncd
    Poziom 4  
    Ale czy to na pewno będzie problem z falownikiem.
    Produkcja dzienna jest OK w ustawieniach nic nie grzebałem
  • #6 19113738
    rokbok
    Poziom 40  
    yogsoncd napisał:
    Ale czy to na pewno będzie problem z falownikiem.

A mnie skąd to wiedzieć, apka czy to strona internetowa wyświetla to co dostanie z falownika, więc nie zaszkodzi sprawdzić, jak nie chcesz to dzwoń do instalatora i niech to sprawdzi.
  • #7 19113757
    yogsoncd
    Poziom 4  
    Teraz falownik przestał pracować (słoneczko zaszło) i teraz aplikacja pokazuje prawidłowo.
  • #8 19113789
    rokbok
    Poziom 40  
    Zaczekaj do jutra, jak sytuacja się powtórzy to zgłoś do instalatora i niech coś zaradzi.
  • #9 19114033
    yogsoncd
    Poziom 4  
    Przez około 2 godziny pokazywało dobrze, a teraz znów znikąd pokazuje wartość podwójną.
  • #10 19114221
    rokbok
    Poziom 40  
    Co możesz zrobić podałem wyżej, a co zrobisz to już od Ciebie zależy ;).
  • #11 19114274
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Masz dobre połączenie z netem? U mnie tak jest (tylko na falowniku innej marki), że aplikacja nieco aproksymuje gdy jest mała moc z falownika i uważa, że odczyty są niewiarygodne (taka namiastka sztucznej inteligencji)
  • #12 19114655
    yogsoncd
    Poziom 4  
    Falownik jest podłączony po kablu do switcha więc połączenie jest bez strat.
    Zrobiłem factory i jest bez zmian.
    Z aplikacji z której łączyłem się do falownika po wifi pokazuje prawidłowo.
    Z tego co zauważyłem to raz pokazuje dobrze za chwilę złe wartości i tak to się zmienia.
  • #13 19115563
    rokbok
    Poziom 40  
    No i zonk, u mnie dzisiaj rano też pokazało głupoty, produkcja roczna o ponad 100% większa od produkcji całkowitej, gdzie powinno być na równi, i do wczoraj tak było, instalacja od 12 sierpnia 2020 8-O .

Ale jaja, sprawdzam teraz i jest w miarę ok, ciekawe na jak długo, może coś Huawei kombinuje przy apkach i na www.

• #14 19115593
    yogsoncd
    Poziom 4  
    U mnie w chwili pisania tego postu jest ok ale od 3 dni tak mam że raz pokazuje dobrze a raz podwaja.
  • #15 19119999
    yogsoncd
    Poziom 4  
    Czy dziś aplikacja FusionSolar pokazują wam dzienną produkcję energii.
    Od wczoraj wskazania produkcji miesięcznej i rocznej są ok.
  • #16 19120081
    Kasiago
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Czy ktoś wie już jak rozwiązać problem złych wskazań?
    U mnie instalacja od 30listopada tego roku, dzienne wskazania i na wykresach dzienne słupki dobre ale miesięczne, całkowite i roczne wskazania to jakieś bzdury od kilku dni. Całkowite i roczne powinno być takie samo, miesięczne mniejsze o 0,64 bo tyle wyprodukował 30 listopada. Wartości są 2 razy za wysokie, i do tego jakby produkcja miesięczna zamieniona z roczną bo jest większa a to absurd
    Proszę o pomoc
  • #17 19120170
    rokbok
    Poziom 40  
    yogsoncd napisał:
    Czy dziś aplikacja FusionSolar pokazują wam dzienną produkcję energii.

Też na ekranie jak poniżej jest zero, ale jak wejdę w drugi ekran to w opisie pokazuje dzienną produkcję, kliknij jak zaznaczyłem na obrazku.

yogsoncd napisał:
    Czy ktoś wie już jak rozwiązać problem złych wskazań?

Prawdopodobnie Huawei coś rzeźbi z apką, ale ile z tego prawdy to nie wiem, tak mi powiedział instalator.

Kasiago napisał:
    Proszę o pomoc

Na Twoim zrzucie widać że nie jesteś połączony z falownikiem, sprawdź sieć/połączenie z netem.
  • #18 19120263
    Kasiago
    Poziom 2  
    To że nie ma połączenia z falownikiem, to akurat apka często pokazuje po kliknięciu w ikonkę falownika i powrocie na stronę główną, generalnie mimo że internet śmiga w innych apkach fusionsolar często gubi WiFi ale o tym niestety nie jedynym defekcie mnóstwo pisano już w opiniach aplikacji...
    Na kolejnym screenie już widać że połączony, ale tak jak kolega pyta u mnie też dzisiaj dziennej nie pokazuje tylko dopiero jak wejdę w wykresy, czy falownik to widać że jest produkcja Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii
  • #19 19120327
    rokbok
    Poziom 40  
    Wasza apka pokazuje trochę inaczej jak moja, wasze zrzuty pokazują ekran główny, u mnie jest inaczej, poniżej zrzuty mojego ekranu głównego, ekranu instalacji i ekranu Smart Energy Center.

Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii__Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii__ Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii
  • #20 19120463
    yogsoncd
    Poziom 4  
    rokbok napisał:
    Wasza apka pokazuje trochę inaczej jak moja, wasze zrzuty pokazują ekran główny, u mnie jest inaczej, poniżej zrzuty mojego ekranu głównego, ekranu instalacji i ekranu Smart Energy Center.

Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii__Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii__ Huawei FusionSolar - złe wskazania produkcji energii

Być może masz inną wersję apki.
    Ja mam wersję 2.6.3

Problem z liczeniem wytworzonej energii zgłosiłem do mojego instalatora on ma przesłać to do dystrybutora a oni do Huawei.
    Jak będę miał jakąś informacje zwrotną to dam znać.
  • #21 19120467
    rokbok
    Poziom 40  
    yogsoncd napisał:
    Być może masz inną wersję apki.

Wersja apki nie ma tu nic do rzeczy, jest to kwestia nadanych uprawnień przez instalatora.
  • #22 19122441
    rokbok
    Poziom 40  
    Może niebawem skończą się problemy z FusionSolar na www i w apce, komunikat przy próbie logawania do FS na www.

Tłumaczenie: Konserwacja systemu, spróbuj ponownie później. .

• #23 19122686
    Kasiago
    Poziom 2  
    Oby tak było bo wciąż nie pokazuje dziennej produkcji a pozostałe wskazania są podwojone.
    Przy okazji wykorzystując kontakt z innymi posiadaczami fotowoltaika podpytam jaką macie produkcję w grudniu do tej pory? I jaką moc instalacji?
    U mnie w grudniu ok 13kwh instalacja 5,2kw, martwię się że jakoś mało...
  • #24 19122702
    rokbok
    Poziom 40  
    Ja mam 18,17 kWh, ale to wskazanie jest od trzech dni, należało by dodać 2,10 kWh dzisiejsze i około 3 kWh z poprzednich dni, szacuję że w sumie jak na razie to jest 23 - 24 kWh, instalacja 3,92 kW.
  • #25 19122735
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Ja mam 4,7 kWp i coś koło 40 kWh w grudniu. 30kWh to mam oddane do Tauronu.
  • #26 19123078
    Artcyl
    Poziom 1  
    Witam, jestem tu pierwszy raz gdyż szukałem czy ktoś ma takie same problemy z apka FusionSolar jak ja. Ale widzę że nie jestem sam i uspokoiłem się trochę, myślałem że już coś nie tak z falownikiem. U mnie nie pokazuje uzysku dziennego ani nie zlicza produkcji rocznej i miesięcznej. Dopiero jak wejdę w falownik to pokazuje te wartości. Co do produkcji w grudniu to mam wyprodukowane 24 kW przy mocy 5,92 ale widzę że zależne to jest od kątu nachylenia paneli. Zimą opcjonalny kat to 70 stopni ja mam ustawione na 30 stopni i dlatego tylko taki uzysk. Ale za to wiosną i latem będzie ten kąt procentował.
  • #27 19123099
    rokbok
    Poziom 40  
    Cytro12 napisał:
    coś koło 40 kWh w grudniu. 30kWh to mam oddane do Tauronu

Jak na ~18 dni grudnia to masz bardzo małą autokonsumpcję, wychodzi coś ~0,56 kWh dziennie, nie pomyliłeś coś?
  • #28 19123614
    cybkryst
    Poziom 20  
    Ocena: 261
    U mnie do 15 grudnia pokazuje 40 kWh . Od tego czasu przestało liczyć.
    Instalacja 6,2 kW.
  • #29 19123995
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ocena: 119
    Ja mam 24,4kWh przy instalacji 3,96kWp.
    Do 15.12
  • #30 19124157
    rokbok
    Poziom 40  
    Dalej kaszana po konserwacji systemu, patrz wyżej, zaczęło pokazywać w FS dzienną produkcję, ale skopana jest produkcja miesięczna i produkcja roczna, którą to apka i www pokazują prawie o 100% zawyżoną, produkcja miesięczna mniej więcej +50% 8-O .
    Wydawało by się że Huawei to potentat, a nie potrafi sobie poradzić z apką i FS na www.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy aplikacji FusionSolar od Huawei zgłaszają problemy z błędnymi wskazaniami produkcji energii. Wskazania produkcji miesięcznej i rocznej są często podwajane, co prowadzi do niezgodności z rzeczywistą produkcją. Problemy te występują od kilku dni, a niektórzy użytkownicy zauważyli, że po przywróceniu ustawień fabrycznych falownika lub połączeniu z aplikacją na smartfonie, sytuacja nie ulega poprawie. Wiele osób sugeruje, że problem może leżeć po stronie serwera Huawei, a technicy pracują nad jego rozwiązaniem. Użytkownicy wymieniają również różne modele falowników oraz podają swoje doświadczenia z produkcją energii w grudniu, co wskazuje na różnice w wydajności instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA