logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne czyszczenie głowic magnetofonów DCC: kaseta dedykowana czy wacik?

Maciej Ziejewski 15 Gru 2020 22:49 3489 12
  • #1 19117164
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    dowiedziałem się, że w magnetofonach dcc głowice odtwarzająco-zapisujące i kasujące podobno są wrażliwe. Nie zaleca się ich rozmagnesowywania. W sieci wyszukałem : https://www.audiostereo.pl/topic/19560-dobra-magnetofonowa-kaseta-czyszcz%C4%85ca/ i tu moje pytanie. Jaki sposób czyszczenia głowic magnetofonów dcc jest dla nich bezpieczny - kaseta dedykowana czy standardowa metoda jak "wacik do ucha" i ... . Co Państwo poradzicie ???.
  • #2 19118172
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Kiedyś były kasety czyszczące /sucho i na mokro/
    Nie podałeś jaki jest sprzęt.
    O ile głowica jest zalepiona to spróbuj oczyścić za pomocą płynu do czyszczenia styków. Płyn i pędzelek delikatny. W żadnym przypadku waciki - nie nadają się.

Pozdrawiam Miro.Nasz.
  • #3 19118246
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    miro.nasz napisał:
    W żadnym przypadku waciki - nie nadają się.
    Bo? Ponieważ? Gdyż? Wata na patyku nasączona IPA czym niby ma zaszkodzić głowicy?
    miro.nasz napisał:
    O ile głowica jest zalepiona to spróbuj oczyścić za pomocą płynu do czyszczenia styków.
    Taaaa... A potem musisz wszystko umyć bo w "Płynie do czyszczenia styków" jest prócz środków czyszczących środek konserwujący. Gratuluję pomysłu. Najlepiej od razu wyrzucić cały magnetofon do PSZOKA- taniej wyjdzie i nerwów mniej.
  • #4 19119334
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19120030
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Płyn do głowic magnetowidowych dobry był tylko w arozolu.Wystarczyło tylko parę razy psiknąć i czekać.Choć byli taca co czyścili szmerglem.
    W magnetowidach głowicy miały małą szczelinę i każde zabrudzenie czy zużycie można było odczytać na przyrządzie ustalając stopień zabrudzenia lub zużycie.
    Objawy to pasy na ekranie.
    W magnetofonach brudna głowica obcina wysokie tony i głos jest przyciszony.
    Głowica w magnetofonach przy starych taśmach potrafi mieć na sobie nawet do1/2mm brudu. Tu może pomóc płyn do styków i spirytus,który zmyje całe zabrudzenie.
  • #6 19120040
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19120400
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    miro.nasz napisał:
    byli taca co czyścili szmerglem.
    Mam tylko nadzieję, ze do nich nie należysz... ;)
    miro.nasz napisał:
    W magnetowidach głowicy miały małą szczelinę
    A o czym mowa w TYM temacie? O magnetofonie (co pr4awda DCC, ale jednak magnetofonie).
    miro.nasz napisał:
    W magnetofonach brudna głowica obcina wysokie tony i głos jest przyciszony.
    Głowica w magnetofonach przy starych taśmach potrafi mieć na sobie nawet do1/2mm brudu. Tu może pomóc płyn do styków i spirytus,który zmyje całe zabrudzenie.
    Pozwolę sobie na pewną dygresję - 1.2mm zanieczyszczeń na głowicy nie pozwoli na odtworzenie nagrania analogowego, więc cyfrowego (DCC) tym bardziej. Nie mówiąc już o tym, że każde zanieczyszczenie na głowicy powoduje szybsze niszczenie taśmy.
    miro.nasz napisał:
    Tu może pomóc płyn do styków i spirytus,który zmyje całe zabrudzenie.
    A Ty znów o płynie do styków? Może chociaż byś podał jakiś przykład takiego, który nie pozostawia po sobie tłustych osadów?
    Zabrudzenia z głowic magnetofonu i całego toru prowadzenia taśmy usuwa się IPA, Benzyna ekstrakcyjna obecnie nie jest do zdobycia prościej niż IPA, a ponadto czasem można trafić na taką, która nie jest czystą benzyną a "techniczną", z różnego rodzaju zanieczyszczeniami, które mogą mieć wpływ na czyszczone elementy. O tym, ze niszczy gumę nie trzeba mówić - dlatego też IPA jest jedynym środkiem bezpiecznym do tego celu.
  • #8 19121746
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Magnetofon to PHILIPS DCC 730. Jak do tąd benzynę ekstrakcyjną lub rozcieńczalnik ekstrakcyjny (ponoć to samo-> zmiana nazwy ze względu na cenę benzyny ekstrakcyjnej) używałem tylko do odtłuszczenia powierzchni (samochodu) przed lakierowaniem, ewentualnie powierzchni przed spawaniem lub czyszczenia lakieru samochodowego z kleju i resztek materiału z pokrowca. Do tej pory do czyszczenia standardowych głowic magnetofonów na kasety CC używam IPA, też do rolek dociskowych, wałka capstana i kół pasowych przed nałożeniem nowych pasków. Wiem, że benzyna przeżre gumę, bo mam ten problem w samochodzie. Jeszcze 2 lata temu udało się to złącze uszczelnić z zewnątrz klejem, którego jeden ze składników to cyjanoakryl(an). Do styków znalazłem fajny środek w sprayu (na opakowaniu narysowana elektronika i kopułka rozdzielacza aparatu zapłonowego). Kojarzę o jaki środek chodzi w sprayu do głowic w bębnie (odtwarzacze VHS, magnetowidy i DAT). Pytam o to, bo po sprawdzeniu jak wszystko będzie działać, to wyczyszczę cały tor przesuwania taśmy CC/DCC/DAT w każdym moim magnetofonie segmencie. Na razie po oględzinach po zakupie tego dcc wiem, że muszę wymienić 1 kondensator dużej pojemności w zasilaczu części dcc magnetofonu, bo go wybrzuszyło.
    pozdrawiam M.
  • #9 19122354
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Maciej Ziejewski napisał:
    do czyszczenia standardowych głowic magnetofonów na kasety CC używam IPA, też do rolek dociskowych, wałka capstana i kół pasowych przed nałożeniem nowych pasków.
    I bardzo dobrze, tylko w takim razie - W czym problem?
  • #10 19123598
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Tym IPA jak czyszczę standardowe głowice magnetofonów to jestem spokojny, a magnetofon DCC mam od około 1 tygodnia i słyszałem lub czytałem o wrażliwości głowic w magnetofonach dcc operujących na kasetach dcc. I zanim zrobię głupotę, chciałem poprosić o radę lub wskazówkę czym czyścić głowice dcc.
  • #11 19123646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19124265
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Awyrdonyt napisał:
    Video 90 odparowuje nie pozostawiając zanieczyszczeń.
    I nic w tym dziwnego, skoro w składzie ma IPA. To samo uzyskasz taniej (bo nie w aerozolu) zwykłym IPA.
    Kolega miro.nasz pewnie jak zwykle będzie mieć coś do powiedzenia w tym względzie... ;)
  • #13 19355255
    Maciej Ziejewski
    Poziom 9  
    Witajcie po przerwie. Jak do tej pory nie udało mi się sprawdzić magnetofonu na nagranej kasecie dcc, bo nie można dostać do sprawdzenia takiej nagranej kasety, a nie zamierzam za nagraną kasetę płacić 300 zł. ze względu na zawartość jej wykonawcy. Także dalej całość nie jest sprawdzona. Sam domyśliłem się, zaglądając do tego magnetofonu, że ktoś przede mną w elektronice dłubał, choćby z tego tytułu, że były w tym Philipsie kondensatory zasilaczy (3 największych pojemności) każde z innej parafii jeden NKL, druga ELNA itd. Jednak tamta osoba co wymieniała mogła również wymienić C2999 na R wg tego co znalazłem w sieci w przypadku zapobieżenia problemów z nagrywaniem w tym modelu. Ale tego nie zrobiła. Dopiero ja parę dni temu zamieniłem te elementy smd, ale już za późno to było, bo wychodzi na to, że głowica zapisująca DCC jest uszkodzona. Poprzedni właściciel nagrywał na nim tak długo, aż w końcu przestał magnetofon nagrywać. Sprawdziłem głowicę zespoloną (szkoda, że zespolona, bo przedraża to koszty wymiany) razem z elastyczną taśmą od niej w poszukiwaniu przebić izolacji i zwarć między uzwojeniami głowic i tester ciągłości obwodów zapiszczał aż 3 razy. Przy wskazaniu ok.80 Omów między ścieżkami tester nie piszczał. Wpisując nr jaki znalazłem w serwisówce pod nazwą : head support assy 4822 520 10769, bo nie ma numeru samej głowicy, nic nie wygooglałem ani też na olx ani na allegro. To jest nr głowica+ mocowanie. Dlatego piszę tutaj czy któś może ma większą wprawę ode mnie i coś Mu się uda znaleźć w sieci, a jak nie to może ma ktoś używaną całą sprawną. Druga wartość liczbowa przy rysunku mechanizmu z takim to opisem : Digital Deck Unit 2113 i jakieś PCS 60929.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące bezpiecznego czyszczenia głowic magnetofonów DCC, zwłaszcza modelu PHILIPS DCC 730. Użytkownicy podkreślają, że głowice w tych urządzeniach są wrażliwe i nie zaleca się ich rozmagnesowywania. Wskazano na różne metody czyszczenia, w tym użycie dedykowanych kaset czyszczących oraz płynów, takich jak IPA (izopropanol) i Video 90, które nie pozostawiają zanieczyszczeń. Wskazano również na ryzyko związane z używaniem wacików, które mogą zostawiać włókna. Użytkownicy zalecają ostrożność przy wyborze środków czyszczących, aby uniknąć uszkodzenia gumowych elementów magnetofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA