logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dodatkowego przycisku do zwalniania rygla Eura VDA-80A3

szuidakra 16 Gru 2020 12:34 6084 18
REKLAMA
  • #1 19117951
    szuidakra
    Poziom 1  
    Witam serdecznie,

Wiem, że temat był wałkowany na forum wielokrotnie aczkolwiek nie jestem elektronikiem i nie udało mi się znaleźć żadnych na tyle łopatologicznych podpowiedzi żebym mógł ogarnąć temat.

Tak jak w temacie chciałbym się zapytać czy jest możliwość podłączyć dodatkowy przycisk przy furtce do zwalniania rygla. Jeżeli da się to jak to zrobić?
    Załaczam schemat domofonu jaki posiadam (Eura VDA-80A3)

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
    Pozdrawiam,
    Załączniki:
    • Podłączenie dodatkowego przycisku do zwalniania rygla Eura VDA-80A3 Domofon1.JPG (98.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19129350
    Zawszecos
    Poziom 6  
    Dołączam się do pytania.

Również jestem ciekaw jak podłączyć. Robiłem już kiedyś podejście ale się nie udało.

Mam zakupiony już przycisk wyjścia taki jak w załączniku.
    Kaseta zewnętrzna ma swój osobny zasilacz przy słupku.

Ktoś pomoże?
    Załączniki:
    • Podłączenie dodatkowego przycisku do zwalniania rygla Eura VDA-80A3 Screenshot_20201221_201132_pl.allegro.jpg (423.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19129494
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    Dobrze byłoby przy pomocy miernika posprawdzać jak wyglądają napięcia na liniach 1, 2, 3 i 4 w stanie spoczynku, wywołania, rozmowy i po naciśnięciu przycisku otwierania. Być może sygnał otwarcia z monitora do kasety to proste zwarcie jakiejś linii do masy, wtedy upraszcza to sterowanie.

Jeśli nie jest to takie oczywiste, to potrzebny będzie przekaźnik czasowy, np. Pulsar AWZ525. Ja bym jeszcze zastosował, dla zabezpieczenia elektroniki kasety, podwójny przekaźnik separujący od siebie oba zasilenia elektrozaczepu, np. Pulsar AWZ511.
  • REKLAMA
  • #4 19133016
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2058
    szuidakra napisał:
    czy jest możliwość podłączyć dodatkowy przycisk przy furtce do zwalniania rygla. Jeżeli da się to jak to zrobić?

Tak, przycisk włączamy między złącze 5 a + zasilacza
    Załączniki:
    • Podłączenie dodatkowego przycisku do zwalniania rygla Eura VDA-80A3 Schemat_przycisk_exit......png (53.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19134362
    Zawszecos
    Poziom 6  
    Niestety u mnie tak nie działa. Podlaczzylem przycisk do zasilacza i odejście do elektrozaczelu ale nie działa.
  • #6 19134385
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Sprawdż zatem, czy na złączu nr 6 masz stały "-". Powinien być.

Pozdrawiam
  • #7 19134412
    Zawszecos
    Poziom 6  
    No dobrze nawet jak będzie to co dalej?
  • REKLAMA
  • #8 19134415
    Ircys
    Specjalista Domofony
    To sprawdż jeszcze sam elektrozaczep.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 19134431
    Zawszecos
    Poziom 6  
    Puściłem zasilanie na sam elektrozaczep bezpośrednio z przycisku wyjścia i elektrozaczep pstrykał ale nie zwalniał rygla.

Tylko że Niebieski kabelek który dochodził do elektrozaczelu był z kasety zewnętrznej bezpośrednio (wejście nr 6) . A napięcie z przycisku wyjścia do elektrozaczepu.
    Może faktycznie to N w kasecie nie jest stale czy coś i dlatego nie zwalnia?

Spróbuję jeszcze to podłączyć napięcie z przycisku i ten Niebieski może bezpośrednio z zasilacza do elektrozaczepu?

Dziś już nie dam rady się pobawić bo wigilia i kobita się piekli 😬

Sory ae nie zajmuje się tym profesjonalnie dziękuję za każdą radę.
  • #10 19134507
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Zawszecos napisał:
    Puściłem zasilanie na sam elektrozaczep bezpośrednio z przycisku wyjścia i elektrozaczep pstrykał ale nie zwalniał rygla.

Czyli jednak ten sposób działa?
    To, że elektrozaczep tylko "pstryka", to normalne w tym systemie - czego innego oczekiwałeś, brzęczenia? Elektrozaczep po "pstryknięciu", ale cały czas podczas naciskania przycisku (!) powinien dać się otworzyć.
    Można dać elektrozaczep z pamięcią, wtedy jest on otwarty do czasu przejścia przez furtkę.

Pozdrawiam
  • #11 19134530
    Zawszecos
    Poziom 6  
    Ale on pstryka ale nie zwalnia rygla...i tylko wtedy gdy jest podłączony bezpośrednio z przyciska.
    Gdy podłączymy go wpinając się w przewód że styku 5 połączony zz kaseta zewnętrzna zero reakcji. Ale zwalniając rygiel z kasety zewnętrznej otwiera furtkę.

Chciałbym otwierać i kaseta zewnetrzba i przyciskiem od środka. Ale jak to tak podłączymy to nie działa.
  • #12 19136917
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Nie rozumiem nic z Twojego opisu po za tym, że nie działa.

Co znaczy opis: "pstryka ale nie zwalnia rygla...i tylko wtedy gdy jest podłączony bezpośrednio z przyciska."?

Czy to oznacza, że podłączenie z załączonego schematu daje "pstryk", ale nie otwiera elektrozaczepu?

Pozdrawiam
  • #13 19140703
    Zawszecos
    Poziom 6  
    Podłączenie ze schematu Po prostu u mnie nie działa. Przycisk wyjścia po nacisnieniu nie zwalnia rygla ale z kasety zewnętrznej (domofonu) da się otworzyć.

Gdy odłączymy domofon i podłączymy sam przycisk wyjścia wtedy elektrozaczep słychać.
  • #14 19140830
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3461
    Należy zastosować przekaźnikowy separator zasilań elektrozaczepu.
    Po naciśnięciu na przycisk, przekaźnik odłącza elektrozaczep od domofonu i podłącza bezpośrednio do zasilacza elektrozaczepu.
    Jak przycisk jest zwolniony, to elektrozaczep jest podłączony do domofonu.

Nie zdziwiłbym się gdyby zasilacz zaczepu był za „słaby”. Możliwe, że domofon steruje elektrozaczep impulsem z elektrolitu (tak piszą).
    Nie wymaga wydajnego zasilacza.
    Dlatego z domofonu elektrozaczep otwiera.
  • #15 19140953
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Zawszecos napisał:
    Podłączenie ze schematu Po prostu u mnie nie działa. Przycisk wyjścia po nacisnieniu nie zwalnia rygla ale z kasety zewnętrznej (domofonu) da się otworzyć.

Może ja przetłumaczę, bo dalej jest niezrozumiałe, to co napisałeś.

Tłumaczenie:
    Podłączenie ze schematu po prostu u mnie nie działa. Przycisk wyjścia po naciśnięciu nie zwalnia rygla, ale z MONITORA da się otworzyć furtkę - elektrozaczep wtedy działa.

Czy tak?

Zawszecos napisał:

Gdy odłączymy domofon i podłączymy sam przycisk wyjścia wtedy elektrozaczep słychać.

Tłumaczenie:
    Gdy odłączymy MONITOR i podłączymy sam przycisk wyjścia (według schematu j/w), to wtedy elektrozaczep działa poprawnie - otwiera furtkę.

Czy tak?
  • #16 19141162
    Zawszecos
    Poziom 6  
    CYRUS2 napisał:
    Należy zastosować przekaźnikowy separator zasilań elektrozaczepu.
    Po naciśnięciu na przycisk, przekaźnik odłącza elektrozaczep od domofonu i podłącza bezpośrednio do zasilacza elektrozaczepu.
    Jak przycisk jest zwolniony, to elektrozaczep jest podłączony do domofonu.

Nie zdziwiłbym się gdyby zasilacz zaczepu był za „słaby”. Możliwe, że domofon steruje elektrozaczep impulsem z elektrolitu (tak piszą).
    Nie wymaga wydajnego zasilacza.
    Dlatego z domofonu elektrozaczep otwiera.

I chyba taki przekaznik u mnie zrobiłby robotę. Bo chce mieć to podłączone wszystko razem abym mógł otwierać na zmianę raz z domofonu raz z przycisku.
    Gdzie mógłbym znaleźć taki przekaznik?
    Byłbym wdzięczny gdybyś podał może jakiś symbol przekaznika.

Z tym zasilaczem chyba też masz rację że może być za słaby bo gdy podłącze sam elektrozaczep to on "pstryka" ale nie zwalnia rygla jak już pisałem we wcześniejszych postach.

Schemat producenta do podłączenia jest banalny ale niestety po podłączeniu zgodnie ze schematem nie działa przycisk wyjścia.
  • #17 19141599
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    gkwiatkowski napisał:
    Dobrze byłoby przy pomocy miernika posprawdzać jak wyglądają napięcia na liniach 1, 2, 3 i 4 w stanie spoczynku, wywołania, rozmowy i po naciśnięciu przycisku otwierania. Być może sygnał otwarcia z monitora do kasety to proste zwarcie jakiejś linii do masy, wtedy upraszcza to sterowanie.

Jeśli nie jest to takie oczywiste, to potrzebny będzie przekaźnik czasowy, np. Pulsar AWZ525. Ja bym jeszcze zastosował, dla zabezpieczenia elektroniki kasety, podwójny przekaźnik separujący od siebie oba zasilenia elektrozaczepu, np. Pulsar AWZ511.
  • #18 19142577
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3461
    Zawszecos napisał:
    Byłbym wdzięczny gdybyś podał może jakiś symbol przekaźnika.
    Symbol HFD27/012-S. Cewka 12VDC 700Ω. ( 3-5zł)
    Ale to sam "goły" przekaźnik. Trzeba go wlutować na płytkę uniwersalną.
    Dodać trzeba diodę na cewkę.

Ja stosuję do tego małe, specjalne zrobione płytki.
  • #19 19154151
    natomiast
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dziękuje wszystkim za sugestie. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o podłączeniu dodatkowego przycisku do zwalniania rygla w domofonie Eura VDA-80A3. Pojawiają się różne sugestie dotyczące sprawdzenia napięć na liniach oraz zastosowania przekaźników, takich jak Pulsar AWZ525 i AWZ511, aby poprawnie zintegrować przycisk z systemem. Niektórzy użytkownicy napotykają problemy z działaniem elektrozaczepu, który "pstryka", ale nie zwalnia rygla, co sugeruje, że zasilacz może być niewystarczający. Wskazówki obejmują również sprawdzenie połączeń oraz ewentualne użycie przekaźnika do separacji zasilania elektrozaczepu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA