logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRDP11: Gorąca woda w umywalce, chłodniejsza pod prysznicem - poszukiwanie przyczyn

lokiec20 16 Gru 2020 14:00 1809 29
REKLAMA
  • #1 19118146
    lokiec20
    Poziom 7  
    Witam,
    Posiadam w mieszkaniu piecyk gazowy Junkers WRDP11.
    Sprawa wygląda dość dziwnie. A mianowicie:
    Piecyk umieszczony jest w łazience : do umywalki jest około 1,5m i w umywalce leci gorąca woda ok. 40 stopni. Natomiast pod prysznicem który jest oddalony od umywalki o 0,5 m już woda osiąga 31 stopni. Piecyk ustawiony jest na ponad połowe wielkości płomienia i prawie max w prawo na temperaturze przepływie wody.
    Kuchnia oddalona jest od piecyka o ok. 2,5 metra i tam nie ma również problemu woda jest gorąca.
    Wyczyściłem wszystkie filtry, perlatory, ciśneinei wody pod prysznicem jest ok. Nawet odkręcałem słuchawkę i również temeratura bez zmian.
    Gazownik nie znalazł problemu.

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem ?
  • REKLAMA
  • #2 19118150
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A z czego ten prysznic zasilasz - nie ma tam mieszacza z termostatem przypadkiem?
    Pozdr.J.
  • #3 19118156
    lokiec20
    Poziom 7  
    Nie ma. Jest zwykła bateria prysznicowa
  • #4 19118192
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    A zmierz wydajność poszczególnych ujęć wody w l/min, bo tu może być problem.

Dodano po 6 [minuty]:

A jeżeli bateria prysznicowa jest jednouchwytowa,to jeszcze w niej może być problem typu podbieranie wody zimnej. Można włożyć ślepą uszczelkę na króciec zimnej wody i wtedy sprawdzić.
  • #5 19118206
    lokiec20
    Poziom 7  
    Najdziwniejsze że w kresie letnim nie zauważyłem spadku temperatury wahanie około 1 st może było.
  • REKLAMA
  • #7 19118251
    lokiec20
    Poziom 7  
    To rurki chyba do okoła bloku położył hydraulik :D
    A czy możliwe że uszkodzone jest coś w baterii prysznicowej ?? Ten plastikowy zawór ? przepuszcza zimną wode?
  • #8 19118295
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Tak, może być uszkodzenie wewnątrz baterii. Zrób test z zaślepieniem przyłącza zimnej wody do baterii. Wytnij z dętki kółko i włóż zamiast uszczelki na zimnej wodzie.
  • #9 19118365
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 324
    Witam.Może być tak że bateria prysznicowa pobiera dużo wody i piecyk nie jest w stanie nagrzać tyle wody.Swoją drogą woda zimą jest trochę zimniejsza i trzeba wziąć na to poprawkę.Poz artur
  • #10 19120010
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    arturdip napisał:
    Witam.Może być tak że bateria prysznicowa pobiera dużo wody i piecyk nie jest w stanie nagrzać tyle wody.Swoją drogą woda zimą jest trochę zimniejsza i trzeba wziąć na to poprawkę.Poz artur
    Powinien podgrzać. Swoja droga są też silniejsze Junkersy (np. WRDP 14-2B), ale to już do naprawdę dużych wanien.
  • #11 19186666
    lokiec20
    Poziom 7  
    Sprawdziłem pobór wody w każdym ujęciu. Kuchnia i umywalka w łazience mają wydajność prawie identyczna i woda osiąga jednakową temperaturę czyli jakieś 42 stopnie. Natomiast pod prysznicem jest większy pobór wody i woda osiąga wtedy 33 stopnie przy takim samym ustawieniu piecyka. Co może być tego przyczyna zwiększenia poboru wody? Lub jak się z tym uporać bo przestawianie piecyka za każdym razem jest pomalu już męczące 😁
  • #12 19186708
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Kupić słuchawkę prysznicową o mniejszej wydajności, po prostu mniejszą. Np typu dyszy Venturiego:
    Junkers WRDP11: Gorąca woda w umywalce, chłodniejsza pod prysznicem - poszukiwanie przyczyn

• REKLAMA
  • #13 19186718
    lokiec20
    Poziom 7  
    Dziwne jest to że piecyk zamontowano około 2 lata temu a zaczęło się to wszystko dziać od jakiś 4 miesięcy. Wcześniej było wszystko ok
  • #14 19187290
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Może warto przeczyścić piecyk i wyregulować. Poza tym, może być tak, że najpierw zimna woda nie jest bardzo zimna ("wygrzana" ciepłem budynku), a jak się pobierze jej pewną ilość, to wtedy już w rurach jest ta, która była pod ulicą (poza budynkami) i może ona być "lodowata", a piecyk pracuje tą samą mocą, więc ciepła woda staje się mniej ogrzana. Piecyki te mają modulację pracy, ale to zapewnia tylko stabilny przyrost temperatury wody, a nie temperaturę (czyli ogrzanie o tą samą temperaturę). Dlatego też, gdy (przykładowo) piecyk podgrzewa wodę o powiedzmy 30 stopni, to gdy zimna ma 15 stopni, ciepła będzie miała 45 (do prysznica musi się już ja wtedy mieszać z zimną, gdyż jest zbyt gorąca), a po pobraniu pewnej ilości do piecyka zaczyna wpadać woda o temperaturze 5 stopni, to ciepła będzie już miała 35 stopni. Czy to jest może w Krakowie (mógłbym wtedy wpaść i zobaczyć - szczególnie w rejonie os. Ugorek)?
  • REKLAMA
  • #15 19187300
    lokiec20
    Poziom 7  
    Niestety nie mieszkam w Krakowie. Odkręciłem wodę w umywalce na około 10 minut i temperatura wody się nie zmieniła. Również myślałem że do piecyka po chwili dociera zimniejsza woda. Dodam że piecyk był czyszczony w czerwcu przez gazownika
  • #16 19187344
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    lokiec20 napisał:
    Sprawdziłem pobór wody w każdym ujęciu.

i ile Ci wyszło litrów na minutę? Bo z Twojego opisu wynika, że sprawdzałeś na oko, a na oko to wiesz ;)
    lokiec20 napisał:
    Dziwne jest to że piecyk zamontowano około 2 lata temu a zaczęło się to wszystko dziać od jakiś 4 miesięcy. Wcześniej było wszystko ok

Z czasem układ może pokryć się kamieniem, a jego cienka warstwa ogranicza zdolność przekazywania ciepła i finalnie spada wydajność.
    lokiec20 napisał:
    Dodam że piecyk był czyszczony w czerwcu przez gazownika

czyli co zrobił odkamienił układ wodny, czy tylko przedmuchał układ ogniowy.
    Czyszczenie nic konkretnego nie oznacza, bo znaczy wszystko albo niewiele.

Skoro w umywalce jest OK to zmierz jaki masz tam maksymalny przepływ ciepłej wody w litrach na minutę i porównaj go z przepływem w litrach na minutę pod prysznicem.
    Zakładam, że używasz tylko ciepłej i nie mieszasz jej z zimną wodą oraz masz licznik na wodę w domu, bo za pomocą licznika mierzysz przepływ w litrach na minutę przez ten podgrzewacz Junkersa.
    Przepływ wody możesz ograniczyć stosując odpowiedni perlator montowany między baterią, a wężem od słuchawki albo zmieniając słuchawkę na model z mniejszym przepływem wody o czym pisał wyżej Wojewoda82.
    Musisz kupić odpowiednie gadżety i przetestować w praktyce, a jeśli sam tego nie umiesz to wezwij kogoś kto to potrafi, bo samym pisaniem problemu nie rozwiążesz, musisz działać.
  • #17 19236087
    lokiec20
    Poziom 7  
    Czyszczony był całkowicie łącznie z odkamienianiem :)

Zmierzony przepływ wody to :
    Umywalkia i kuchnia to 5,5 litra /minute - tylko i wyłącnzie ciepłą woda przepływ przez piecyk

Natomiast Prysznic to 8,3 litra / minute dlatego piecyk pewnie nie dogrzewa wody

Co z tym zrobić czy szukać problemy w rurach piecyku czy w baterii ?? a może słychawka ?
  • #19 19236174
    lokiec20
    Poziom 7  
    Czy główną przyczyną będzie słuchawka czy warto od raazu może wymienić zawór w baterii tak zwany ten miesacz ?
  • #20 19236237
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Nie przy podgrzewaczu przepływowym, będzie więcej problemów niż pozytywów z zamontowania mieszacza.
  • #21 19236390
    lokiec20
    Poziom 7  
    To znaczy chodzi mi o ten zawór co znajduje się w baterii prysznicowej bo zdjęciu rączki. Taki niebieski regulator
  • #22 19236441
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 194
    wywal baterie albo odetnij zimną wodę i wtedy puść ciepłą, może się mieszają
  • #23 19236488
    lokiec20
    Poziom 7  
    zaślepiłem ostatnio wyjście zimnej wody bo myślalem że bateria podciąga gdzieś troche zimnej wody ale to nic nie zmieniło przepływ taki sam
  • #24 19237205
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Wojewoda82 napisał:
    Nie przy podgrzewaczu przepływowym, będzie więcej problemów niż pozytywów z zamontowania mieszacza.
    Ja mam mieszacz i wszystko jest dobrze. Kiedy piecyk był czyszczony? Może jest zanieczyszczona nagrzewnica i spadła wydajność pieca? Może jest przepalona? Te piecyki powinny podgrzać o 25 stopni wodę przy przepływie 11 l./min (większy model - WRDP 14 - podgrzewa o 25 stopni przy przepływie 14 l./min). To chodzi o przyrost temperatury, a nie o temperaturę. Jeśli w prysznicu jest przepływ ok. 8 l/min, to piecyk ten mniejszy (WRDP 11) powinien móc ją podgrzać o blisko 35 stopni, czyli gdyby woda zimna miała np. 10 stopni, to ciepła miałaby niemalże 45 (a to już jest za gorąca dla prysznica). Te mniejsze piecyki są w sam raz dla prysznica (lub mniejszej wanny), natomiast te większe są dobre, gdy trzeba napełnić dużą wannę. Ja mam akurat ten większy piecyk (już mam go 10 lat) i z reguły pokrętło gazu jest ustawione w pozycji minimum (gdyż ma nadmiar mocy).
  • #25 19237218
    lokiec20
    Poziom 7  
    Piecyk był czyszczony niedawno. Nie ma kamienia i nagrzewnica jest cała.
    Tak jak pisałęm w umywalce i w kuchni woda jest ta sama temperatura i ten sam przepływ natomiast pod prysznicyem temepertura jest średnio 8 stopni niżej i jest większyt przepływ.
    Wymieniłem słychawke na mniejszą która ma mieć przepływ 5,7 litra niestety ale temperatura wody nadal jest inna niż w pozostałych ujęciach.
  • #26 19237574
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Może na czas używania prysznica przestawiać pokrętło gazu na nieco większy płomień. Wtedy piecyk będzie mocniej podgrzewał wodę (ale wzrośnie zużycie gazu).
  • #27 19237698
    lokiec20
    Poziom 7  
    Przestawiam pokrętło zużycia gazu wtedy woda pod prysznicem jest ok. Ale tak jak piszesz wzrasta zużycie gazu i jest to troche irytujące, że za każdym razem trzeba manipulować pokrętłem. Skończyły mi się już pomysły co moze być przyczyną tego
  • #28 19238084
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    lokiec20 napisał:
    Przestawiam pokrętło zużycia gazu wtedy woda pod prysznicem jest ok. Ale tak jak piszesz wzrasta zużycie gazu i jest to troche irytujące, że za każdym razem trzeba manipulować pokrętłem. Skończyły mi się już pomysły co moze być przyczyną tego
    Przyczyną było to, że piecyk był ustawiony na zbyt mała moc w stosunku do strumienia wody pod prysznicem.
  • #29 19238126
    lokiec20
    Poziom 7  
    Dziwne jest to ze po montażu około 2 lata temu było wszystko ok. Taka zmiana podkręcania płomienia gazu występuje od jakiś 4-5 miesięcy.
  • #30 19239911
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A ciekawe czy nie zmieniły się parametry gazu....
    Pozdr. J.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecykiem gazowym Junkers WRDP11, który dostarcza gorącą wodę do umywalki (około 40°C), ale pod prysznicem temperatura spada do 31°C, mimo że odległość między umywalką a prysznicem wynosi tylko 0,5 m. Po sprawdzeniu filtrów i ciśnienia wody, użytkownik zauważył, że pod prysznicem jest większy pobór wody (8,3 l/min) w porównaniu do umywalki i kuchni (5,5 l/min). Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia baterii prysznicowej, zbyt dużego przepływu wody lub niewłaściwego ustawienia piecyka. Rekomendowane są testy z zaślepieniem przyłącza zimnej wody oraz wymiana słuchawki prysznicowej na model o mniejszym przepływie. Użytkownik zauważa, że problem pojawił się około 4-5 miesięcy temu, mimo że piecyk działał poprawnie przez dwa lata.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA