logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 5749 - Czarny ekran, nie uruchamia się. Możliwa awaria KBC i mostka

szukajacypokoju 17 Gru 2020 13:52 666 3
  • #1 19120392
    szukajacypokoju
    Poziom 9  
    Witam,
    mój dell (dokładnie ten: https://www.x-kom.pl/p/217844-notebook-laptop...iron-5749-i5-5200u-8gb-1000-win8-gf840m.html) nie włącza się Ekran czarny, dysk i wentylator nic Podświetlenie klawiatury również. Jedyne co świeci to dioda pokazująca ładowanie baterii. Dzień wcześniej działał normalnie (żadnego uderzania czy zalewania) więc kombinowałem z baterią sprawdzałem zasilacz i twardy reset. Nic nie pomogło. Raz tylko uruchomił zainicjował wentylator i podświetlenie klawiatury Swieciła się też dioda o słabej baterii więc już podłączałem zasilacz gdy nagle wszystko zgasło. I po tym incydencie już nic się nie zadziało z nim. Z tego co czytałem to wygląda że "strzelił" KBC I mostek pewnie przy okazji. Lutować nie umiem więc tym bardziej nie będę się zabierał za takie małe luty. Chciałbym się dowiedzieć ile taka wymiana modułów może kosztować bo jak podzwoniłem to raz usłyszałem 50zł a raz 1200zł Więc jeden nie zrozumiał a drugi nie chciał się podejmować... Chętnie też poczytam co jeszcze mogło się zdarzyć i jakie serwisy polecacie we Wrocławiu Z góry dziękuję.
  • #2 19120419
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Jak wyglądały temperatury na CPU/GPU przed usterką? Laptop grzał się?
    Nie było wcześniej żadnych niepokojących zachowań?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19120437
    szukajacypokoju
    Poziom 9  
    Nie grzał się nigdy. Nie był obciążany niczym szczególnym Raz na miesiąc na chwilę włączył szybsze obroty - przy codziennym użytkowaniu Rozbierałem go i nie zauważyłem specjalnego kurzu przy wentylatorze Spalenizny też "nie czułem" Jedyne na co mogłem go narazić w ostatnim czasie to użytkowanie w pomieszczeniu o podwyższonej wilgotności (65-70%) powietrza
  • #4 19121049
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Pomocne Link

Dell Inspiron 17" 5749 platforma Wistron (Cedar_Intel), cpu (Broadwell- ULT) 5th.gen.
    * DELL INSPIRON 15" WISTRON CEDAR 13269-1
    Dell Inspiron 5749 - Czarny ekran, nie uruchamia się. Możliwa awaria KBC i mostka

:idea: bez pomiarów trudno wróżyc, wszak to Dell

Szukaj kogoś z tego forum (ogłaszają się ) lub pozostaje serwis

p.s :!:
    Zacznij standartowo od zamiany zasilacza , podejdz do sklepu z nimi i poproś o sprawdzenie lub szukaj wsród kolegów
REKLAMA