logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce4 Ti 4200 - jak zmniejszyć obroty wentylatora programowo?

Sidorek 16 Paź 2005 11:18 1626 8
REKLAMA
  • #1 1902571
    Sidorek
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Witam
    Mam grafike GeForce Ti 4200 VIVO (TV Out)
    Czy istnieje programowa mozliwosc zmniejszenia obrotow wentylatora na procku tej karty ??
    Tak strasznie wyje ze krew moze czlowieka zalac.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1902812
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Nie da sie. Wstaw jakis rezystor lub wymien smigło.
  • #3 1902816
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Sidorek napisał:

Albo VIVO albo TV-Out. Proszę się zdecydować, co kolega naprawdę ma.
    Sidorek napisał:
    Czy istnieje programowa mozliwosc zmniejszenia obrotow wentylatora na procku tej karty ??

Nie. Należy wymienić po prostu wentylator na nowy w miarę cichobieżny.
  • REKLAMA
  • #4 1902902
    Sidorek
    Poziom 19  
    Cytat:
    Albo VIVO albo TV-Out. Proszę się zdecydować, co kolega naprawdę ma.

Mam grafike GeForce Ti4200 z wejsciem/wyjsciem VIDEO, wiec jaka to jest ??

Pozdrawiam
  • #5 1902938
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Niezależnie ods modelu karty grafiki należy bezwzględnie wymienić wentylator. Jeżeli wyraźnie słychać pracę wentylatora, to jest to objaw wytarcia się tulejki łożyskującej. Wytarta tulejka powoduje, że wentylator zmniejsza swoje obroty (spada jego wydajność), mocniej się nagrzewa i jest na najlepszej drodze do śmierci technicznej. Przy okazji przegrzewa się karta grafiki. W handlu dostępne są wentylatory do kart grafiki i nie masz co czekać, tylko jak najszybciej zmień wentylator. Już teraz możesz zaobserwować, że naklejka na wiatraczku jest wyraźnie przypalona od nadmiernej temperatury łożyska i cewki wentylatora.
  • REKLAMA
  • #6 1903075
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Sidorek napisał:
    Mam grafike GeForce Ti4200 z wejsciem/wyjsciem VIDEO, wiec jaka to jest ??

VIVO - Video In Video Out
  • #7 1903140
    Grinch
    Poziom 11  
    Sidorek napisał:
    Witam
    Tak strasznie wyje ze krew moze czlowieka zalac.

Pozdrawiam

Ja proponuje zamontowac tanie i bardzo wydajne chlodzenie. Sam to praktykowalem podkrecajac ta karte z 250/512@320/620.
    Chlodzenie to wentyaltor 80x80 puszczony na 5V. Dziala cichutko a przeplyw powietrza wystarczajacy.
  • #8 1903179
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Grinch napisał:
    Ja proponuje zamontowac tanie i bardzo wydajne chlodzenie. .......Chlodzenie to wentyaltor 80x80 puszczony na 5V. Dziala cichutko a przeplyw powietrza wystarczajacy.

Jest tylko mały problem, niektóre wentylatory 12-woltowe mają problemy ze startem przy napięciu niższym o połowę od nominalnego. Jeżeli do tego dojdzie zakurzenie łopat i zużycie łożyska, to jest prawie pwene, że niedługo taki wentylator nie będzie w stanie wystartować. W handlu są 12V wentylatory zamoontowane na śledziu, które montuje się obok karty grafiki. Wentylator ten zasysa powietrze wewnątrz i wyrzuca na zewnątrz przez otwory w śledziu.
    -------------------------------------
    na Googlach pierwsze trafienie: http://www.geo-com.pl/p.php?it=8761
    cena poniżej 14 zł, czy warto ryzykować i kombinować za taką cenę?
  • REKLAMA
  • #9 2262170
    Sidorek
    Poziom 19  
    Witam

Problem rozwiazalem wstawiajac opor w zasilanie wentylatora :)
    troche zmniejszylem obroty i teraz jest zdecydowanie ciszej :).

Przyznam szczerze ze nawet radiator sie za bardzo nie grzeje

Pozdrawiam
    Piotrek

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem głośnej pracy wentylatora w karcie graficznej GeForce4 Ti 4200 VIVO (Video In Video Out). Użytkownicy potwierdzili, że nie istnieje programowa możliwość regulacji obrotów wentylatora w tej karcie. Zalecane jest mechaniczne rozwiązanie, takie jak wymiana wentylatora na cichobieżny lub zastosowanie rezystora w zasilaniu wentylatora, co pozwala na obniżenie prędkości obrotowej i zmniejszenie hałasu. Wentylator o zużytym łożysku powoduje spadek wydajności chłodzenia i ryzyko przegrzania karty. Alternatywnie proponowano montaż dodatkowego chłodzenia, np. wentylatora 80x80 mm zasilanego napięciem 5V, który działa cicho i zapewnia odpowiedni przepływ powietrza. Warto zwrócić uwagę, że niektóre wentylatory 12V mogą mieć problemy z rozruchem przy obniżonym napięciu. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność zastosowania rezystora w zasilaniu wentylatora, co obniżyło obroty i hałas, nie powodując nadmiernego nagrzewania radiatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA