logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przekaźnika do sterowania syreną - cykliczne napięcie, 3 cykle, 1 minuta

Strażak20 17 Gru 2020 20:20 1569 24
REKLAMA
  • #1 19121246
    Strażak20
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam pytanie odnoście doboru przekaźnika. Jednym kliknięciem przycisku miałby załączyć cykliczne napięcie 3 razy po 1 minucie z przerwą 10sekund. Chodzi o uruchomienie syreny aby nie trzeba ciągłego załącznika przycisku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19121644
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    Na jednym przekaźniku tego nie zrobisz, musi być cały układ sterujący, czasówki, przekaźniki, stycznik itp. Lepiej zainwestujcie w moduł GSM i abonament w "alarmowanie.pl". Na module będzie można zrealizować sterowanie syreny, którą dyżurny PSK będzie mógł wam zdalnie załączyć, do tego u wszystkich będzie jednocześnie dzwonił telefon. Do tego możliwość załączenia zbiórki przez sms.
  • REKLAMA
  • #5 19121771
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Strażak20 napisał:
    Witam.
    Mam pytanie odnoście doboru przekaźnika. Jednym kliknięciem przycisku miałby załączyć cykliczne napięcie 3 razy po 1 minucie z przerwą 10sekund. Chodzi o uruchomienie syreny aby nie trzeba ciągłego załącznika przycisku.

KSRG? Selektywne alarmowanie jest? Jeśli tak to potrzeba tylko przekaźnika, który zewrze przycisk TEST na około 5s. Potem leci już wszystko jak zawsze.

Zwykła czasówka...
  • #6 19121780
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Kolego potencjometr, w STP 541 cykl to jest cztery odmierzone czasy, można ustawić wielokrotność cyklu. Tak wiec syrena się załączy albo dwa razy, albo cztery. Nie ma możliwości załączyć syrenę trzy razy.
    Natomiast odnosząc się do AWZ516 to wydaje mi się, że też będzie problem z zaprogramowaniem trzykrotnego załączenia syreny. Mogę się mylić. Dobrze by było, żeby gkwiatkowski podpowiedział, który program będzie tu stosowny.
  • #7 19121792
    pol102
    W tym Digitexowym wynalazku zwanym powszechnie DSP przytrzymanie przycisku Test na froncie uruchamia klasyczne alarmowanie, takie samo jak z stanowiska kierowania. Syrena wyje, sygnalizator akustyczny wyje, smsy lecą... i z tego najlepiej skorzystać. Bo zwykła czasówka to ogarnie.
  • #8 19121826
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 300
    Przeglądałem propozycję @potencjometr-a tzn:

Sterownik czasowy STP-541 https://www.fif.com.pl/pl/sterowniki-czasowe/166-sterownik-czasowy-stp-541.html
    Przejrzałem dokumentację - jest to przełącznik "PRAWO-LEWO", ale programowalny i oprócz klasycznego zastosowania można go wykorzystać do tego, o czym pisze Autor wątka:
    - można wykorzystać tylko jeden styk wyjściowy przekaźnika
    - da się ustawić czas załącznia (tu: 1minuta)
    - czas wyłączenia (tu: 10 sekund)
    - ilość cykli: 3 - w tym sterowniku też jest to możliwe (nie każda czasówka to ma)
    Wygląda na całkiem fajny sterownik czasowy i bardzo dobra propozycja!
    pozdrówka - MaciekM
  • #9 19121831
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    krzysiek7 napisał:
    Natomiast odnosząc się do AWZ516 to wydaje mi się, że też będzie problem z zaprogramowaniem trzykrotnego załączenia syreny. Mogę się mylić. Dobrze by było, żeby gkwiatkowski podpowiedział, który program będzie tu stosowny.

Zbyt optymistycznie podszedłem do problemu. Po zastanowieniu, widzę, że potrzebne będą dwa takie przekaźniki. Pierwszy przekaźnik ustawiony na program PR8 i ciągle zasilany. Sterowany przyciskiem, po jego naciśnięciu odlicza czas 3 min 25 s. Jego wyjście załącza zasilanie i wyzwalanie drugiego przekaźnika ustawionego na program PR18, czyli cykliczne włącz 60 sek, wyłącz 10 sek.
  • REKLAMA
  • #10 19124371
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Można by też spróbować z przekaźnikiem czasowym programowalnym - np. MPC-TPA-U240-208 - umożliwia zrobienie dowolnej sekwencji i chyba jest najprostszym rozwiązaniem problemu. Odpowiednik który jest łatwiej dostępny to prawdopodobnie MTR17-TPA-U240-208.
  • #11 19157972
    Strażak20
    Poziom 2  
    Chodzi o jak najmniejszy koszt, jesteśmy małą jednostką która zaczyna się rozwijać
  • #12 19157984
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    To może kolega napisze ile może maksymalnie na to wydać?
  • #13 19158426
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Przemyśl to co napisałem w drugim poście, jeśli jesteście początkująca strażą to dyżurny PSK chętniej was zadysponuje jeśli będzie mógł uruchomić syrenę i powiadomienia zdalnie, to też człowiek i nie chce mu się dzwonić i czekać aż ktoś odbierze i pobiegnie włączyć syrenę. Znam to z doświadczenia, po zamontowaniu takiego powiadamiania w zaprzyjaźnionej straży, chlopaki mieli 40 wyjazdów zamiast kilku rocznie. U nas było to samo po zamontowaniu DSP, chociaż pierwsze plany były podobne do Twoich.
  • #14 19158657
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Możesz zakupić gotowy moduł timera, który ma różne możliwości pracy, w tym załączanie cykliczne z określoną liczbą cykli. Link
  • #15 19158717
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    krzysiek7 napisał:
    ...jeśli jesteście początkująca strażą to dyżurny PSK chętniej was zadysponuje jeśli będzie mógł uruchomić syrenę i powiadomienia zdalnie, to też człowiek i nie chce mu się dzwonić i czekać aż ktoś odbierze i pobiegnie włączyć syrenę. Znam to z doświadczenia, po zamontowaniu takiego powiadamiania w zaprzyjaźnionej straży, chlopaki mieli 40 wyjazdów zamiast kilku rocznie. U nas było to samo po zamontowaniu DSP, chociaż pierwsze plany były podobne do Twoich.

Ja w innym wątku napisałem:
    Cytat:
    Kolego nie kombinuj, ale skontaktuj się ze zwierzchnikami.
    Wiem, że strażacy mają coś takiego co pozwala na zdalne uruchomienie syreny przez dyżurnego (czy jak tam zwał) znajdującego się kilkadziesiąt kilometrów dalej a także na miejscu przez ciebie.
    Urządzenie posiada możliwości o które pytasz.
    Dogadasz się, przyjadą technicy i zamontują.
    Więc czy warto otwarte drzwi wyważać?
  • #16 19158982
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    kkas12 napisał:
    Kolego nie kombinuj, ale skontaktuj się ze zwierzchnikami.
    Wiem, że strażacy mają coś takiego co pozwala na zdalne uruchomienie syreny przez dyżurnego (czy jak tam zwał) znajdującego się kilkadziesiąt kilometrów dalej a także na miejscu przez ciebie.
    Urządzenie posiada możliwości o które pytasz.
    Dogadasz się, przyjadą technicy i zamontują.
    Więc czy warto otwarte drzwi wyważać?

Nie do końca tak jest, to o czym kolega mówi czyli DSP, można zamontować. Jednak ochotnicy muszą za to zapłacić, kilka lat temu był to koszt około 7000 zł. Dla większości małych straży to cena zaporowa.
  • #17 19159048
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Kwestia kosztów nie jest mi znana.
    Kilka lat temu robiłem instalację w nowej remizie w podwrocławskiej wsi.
    Tam owe urządzenie zostało przeniesione ze starej likwidowanej remizy, ale demontażu, montażu w nowym miejscu i pierwszego uruchomienia dokonywali technicy przysłani z komendy wojewódzkiej a może przez tę komendę (czy jak się to nazywa). Ja tylko doprowadzałem zasilanie we wskazane miejsce i podłączyłem syrenę.

Mogę jednak potwierdzić co pisałeś, bo cała drużyna z tej wioski jednym głosem twierdziła iż bez tego nie wyobrażają sobie funkcjonowania.
    Ale moim zdaniem lepiej jest języka zasięgnąć i deptać, bo a nóż coś profesjonalnego się wydepcze niż kombinować jakieś samoróbki, które i tak wymagają udziału człowieka.
  • #18 19159104
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    kkas12 napisał:
    Tam owe urządzenie zostało przeniesione ze starej likwidowanej remizy, ale demontażu, montażu w nowym miejscu i pierwszego uruchomienia dokonywali technicy przysłani z komendy wojewódzkiej a może przez tę komendę (czy jak się to nazywa)

I tu się zgadza, takie czynności wykonuje firma wskazana przez PSP, ale płaci OSP ewentualnie Gmina.
  • #19 19159290
    Strażak20
    Poziom 2  
    Chodzi bardziej o powiadamianie mieszkańców ( starszych druhów) młodzi wszyscy mają powiadomienia z sms a starsi nie siedzą ciągle w telefonie😅syreny nie uruchamiamy bo nie ma na to czasu przy akcji, syrenęmamy na łącznik dzwonkowy i ciągłe wciskanie to strata czasu
  • REKLAMA
  • #20 19159326
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    W takim razie skąd do was sms-y przychodzą, kto je wysyła?
  • #21 19159357
    Strażak20
    Poziom 2  
    Centrum powiadamiania nasze powiatowe PSP

Dodano po 2 [minuty]:

A co do tego chętnego powiadamiania bywa różnie 😉
  • #22 19159379
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1220
    Strażak20 napisał:
    Chodzi bardziej o powiadamianie mieszkańców ( starszych druhów) młodzi wszyscy mają powiadomienia z sms a starsi nie siedzą ciągle w telefonie😅syreny nie uruchamiamy bo nie ma na to czasu przy akcji, syrenęmamy na łącznik dzwonkowy i ciągłe wciskanie to strata czasu

Czy ten SMS ma ustaloną treść?
    To oprócz przekaźnika programowalnego lub zestawu przekaźników czasowych i przycisku, zamontujcie jeszcze układ do sterowania przez SMS. Np. Ropam BasicGSM lub MultiGSM. Przychodzący SMS automatycznie uruchomi syrenę.
  • #23 19159593
    pol102
    Idąc w tę stronę to tylko MultiGSM. Do tego dołożyłbym przekaźnik programowalny na 12V ot na przykład z Ampio i rozwiązuje się wszystko. 280zł netto za przekaźnik i podobna kwota za MultiGSM.

Przychodzi sms, multiGsm uruchamia wejście pierwsze, wejście to uruchamia wyjście 1 sterujące stycznikiem. Ktoś naciska przycisk dzwonkowy - wejście drugie w przekaźniku, to uruchamia cykl wyjścia pierwszego i zwiera wejście MultiGSM.
    Przytrzymanie przycisku dzwonkowego kasuje sekwencję alarmowania.

Mamy wszystko.

Swoją drogą jeśli chce się oszczędzić na DSP to najlepiej kupić używkę z GM360. Do tego MultiGSM i sprawa powinna zamknąć się w 3000zł.
  • #24 19159624
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    gkwiatkowski napisał:
    Ropam BasicGSM

Jeśli tak na szybko dobrze kojarzę, to do tego nawet mam napisany gotowy programik, typowy dla włączenia syreny. Bez dodatkowych czasówek.
  • #25 19160563
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3473
    Program, lub inne sposoby wymagają konkretnego urządzenia.
    "Gotowca" nie ma.

Urządzenie można podłączyć do istniejącego przycisku syreny.
    Urządzenie ma "symulować - udawać " strażaka naciskającego na istniejący przycisk syreny.
    Autor potrzebuje konkretnego schematu - ze wszystkimi szczegółami.
    Łacznie z zasilaczem.
    Żeby "amator" umiał to wykonać.

Wilelu przedmówców nie zrozumało tego tekstu"
    Strażak20 napisał:
    Chodzi bardziej o powiadamianie mieszkańców ( starszych druhów) młodzi wszyscy mają powiadomienia z sms a starsi nie siedzą ciągle w telefonie
    Jestem pewien, że modzi też nie siedzą ciagle.
    Syrenę strażacką usłyszą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru przekaźnika do cyklicznego uruchamiania syreny, wymagającego trzykrotnego załączenia po 1 minucie z przerwą 10 sekund. Uczestnicy sugerowali różne rozwiązania, w tym użycie przekaźników czasowych, takich jak Pulsar AWZ516 oraz STP-541, które mogą obsługiwać programowalne cykle. Wskazano również na możliwość zastosowania modułów GSM do zdalnego uruchamiania syreny. Podkreślono, że dla małych jednostek koszt jest kluczowy, a niektóre rozwiązania mogą wymagać dodatkowych przekaźników lub programowania. Wskazano na potrzebę konkretnego schematu podłączenia, aby umożliwić łatwe wykonanie instalacji przez amatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA