logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór cewki do układu zasilania LED 80W w Helios - poszukiwanie zamiennika

zwirektom 20 Gru 2020 13:04 1398 16
REKLAMA
  • #1 19126214
    zwirektom
    Poziom 10  
    Witam . Mam problem z układem zasilania LED.. 80W . Problem jest w doborze cewki... Bo resztę elementów jestem
    wstanie spokojnie zdiagnozować i wymienić. Niestety nie znam się zbytnio na układach zasilania w dla ledów . Najlepiej by było zaadaptować coś w zamian. Dobór cewki do układu zasilania LED 80W w Helios - poszukiwanie zamiennika Dobór cewki do układu zasilania LED 80W w Helios - poszukiwanie zamiennika Dobór cewki do układu zasilania LED 80W w Helios - poszukiwanie zamiennika Dobór cewki do układu zasilania LED 80W w Helios - poszukiwanie zamiennika
  • REKLAMA
  • #2 19126388
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    A może coś więcej o LED 80W?
    Jakaś tabliczka/ nalepka znamionowa, może ktoś ma z upalonymi LED-ami...
    Pozdr. J.
  • #3 19126624
    zwirektom
    Poziom 10  
    Dobór cewki do układu zasilania LED 80W w Helios - poszukiwanie zamiennika
  • #4 19127117
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2535
    Trzeba wymontować ze sprawnej i zmierzyć indukcyjność dławika.
    Względnie ubogi zasilacz jak na 80 W.
    Trzonek E40 wiec pewnie z jakiejś latarni ten LED?
  • REKLAMA
  • #5 19127153
    zwirektom
    Poziom 10  
    Tak jest zarowka z e40 do latarni. I z wszystkich przesłanek wychodzi mi ze diody led sa ok tylko zasilanie padło.
  • #6 19127400
    E8600
    Poziom 41  
    A coś sprawdzałeś? Tam na wejściu 230 V masz czarny bezpiecznik następnym podejrzanym jest mostek prostowniczy.
  • #7 19127549
    zwirektom
    Poziom 10  
    Mostek(2A) na 100% poszedl bezpiecznika(3,15A) ok .... dioda ES2J ok mosfetu 12n65 niemierzylem .. inne diody na dobre wyglądają . Układu BP2608 / HCC39AX/C139X NIE BADALEM.... musze jakas dokumentację znaleźć. Zastanawiam się czy niesprobowac wymienić tylko mostek i sprawdzić napiecia... a dlawik przewinąć
  • #8 19127566
    E8600
    Poziom 41  
    A dławik przewodzi sprawdzałeś rezystancję?
  • REKLAMA
  • #9 19127590
    zwirektom
    Poziom 10  
    Dlawik przewodzi ok 0.4 Ohm ma niestety uszkodzona izolacje :(
  • #10 19127606
    adamjur1
    Poziom 42  
    Kolego - sprawdziłem w mojej hurtowni - taka żarówka kosztuje ok 100 zł netto...
    Jak w latarni ( a zabiło ją przepięcie) to pewnie trudniej ją wymienić( podnośnik?)niż naprawić...
    Po naprawie nie będzie tak na 100% pewna jak nowa.
    Robię czasem takie niemożliwe rzeczy ale nie przy takiej cenie zakupu..
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #11 19127616
    zwirektom
    Poziom 10  
    Wiem ile kosztuje.... ale dla samej nauki to robie... w sumie moze takie działania sie nie opłacają ale interesuje mnie dlaczego kolejne zarowki padają w identyczny sposób..
  • #12 19127635
    E8600
    Poziom 41  
    Wymień mostek prostowniczy i podłącz przez zwykłą żarówkę 100 W włączoną w szereg w ramach zabezpieczenia. Wcześniej sprawdź diody szczególnie D1 bowiem w jej rejonie panowały największe temperatury.

zwirektom napisał:
    interesuje mnie dlaczego kolejne zarowki padają w identyczny sposób

Ten mostek może mieć problem z odprowadzaniem temperatury zazwyczaj w tak małej obudowie mają prąd ok 500-800 mA. Mocno przegrzana PCB w rejonie mostka prostowniczego.
  • #13 19127642
    adamjur1
    Poziom 42  
    A jak długo pracowała?
    Miałem podobną akcję ( z trochę mniejszymi bo 10W ledami) w lampach parkowych. Miejscowy elektryk powymieniał i dał do zdiagnozowania. Na 5 szt w każdej było co innego spalone...
    Na pierwszy ogień poszło napięcie zasilania ( gdzieś opisuję ten przypadek na forum) - były okresy podnoszenia napięcia do górnych granic normy tak pod 250V ( jak firma obok jeszcze nie pracowała i w weekendy)
    Puściłem je przez autotransformator obniżający napięcie o 12V - i żywotność wzrosła. Co prawda powinny wytrzymywać takie skoki ale jak do tego jeszcze jakieś przepięcia łączeniowe się dodają...
    Na razie obserwujemy od ponad pół roku i wyraźnie spadło zużycie żarówek.
    Pozdr. J.
  • #14 19127659
    E8600
    Poziom 41  
    zwirektom napisał:
    I z wszystkich przesłanek wychodzi mi ze diody led sa ok tylko zasilanie padło.

Jest to optymistyczna wiadomość, świadczy to bowiem , że LED miały dobre odprowadzanie ciepła a takie oświetlenie po na prawie zasilania powinno jeszcze długo świecić.
  • #15 20216995
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 838
    Panowie, temat stary jak świat, ale dla mnie ważny, bo właśnie walczę z Heliosem 80W.

Mam dwie sztuki. Jedna: totalna masakra: wszystko przebite = zwarte, wszystkie diody, scalak włacznie z mosfetem... Nie warto walczyć... Panele LED dobrze wyglądają, tyle na plus.

Druga sztuka: obiecująca: bezpiecznik uwalony, warystor OK, mostek do wymiany, ALE diody OK (równoległe D2 i R10 100ohm), D1 nawet zachowuje się jak dioda, D3 również, c6 wymieniony (pękł), elektrolit wymieniony (był wybrzuszony), scalak nie przebity, mosfet na pomiarach zdaje się być OK, rezystory SMD powiedzmy że OK (w każdym razie nie zwarte, mierzone bez wylutowania, więc z wpływem wsystkiego dookoła, rząd wielkości trzymają). Nie czepiajmy się, jest szansa.

Dało radę przedmiotową sztukę wskrzesić? Co ją bolało? Na co zwrócić uwagę?
  • #16 20229644
    a_jablon
    Poziom 35  
    Na chwilę obecną próba naprawy zasilacza nie udała się: niby przemierzone wszystko, a przy próbie załączenia wywaliło bezpiecznik.

Zacząłem od zrozumienia jak to powinno działać w środku.

Do zasilenia są 3 płytki z LED'ami, spięte w szereg. Przyjrzałem się jednej z takich płytek i stwierdziłem, iż na każdej z nich:
    1. diody występują równolegle parami
    2. w/w pary są spięte w szereg składający się z 47 par
    3. diody zaczynają świecić bladym światłem (z minimalnym poborem prądu) przy 2,5VDC, przy 3,0VDC świecą dość jasno pobierając 0,17A (na parę), przy 3,1V pobierają 0,23A (na parę). Wyżej nie chcę sprawdzać, żeby ich nie "ubić".

Idąc drogą dedukcji: jeżeli ta żarówka LED ma mieć 80W, przy 47 parach po 2 diody (94szt) i trzech płytkach (razem 282 szt diod), każda dioda powinna mieć moc 0,284W. To mi się nie klei. LED'y mogą mieć albo 0,2W albo 0,5W. Przy 0,2W lampa winna mieć moc 56,4W, przy 0,5W byłoby to 141W. Rozsądek podpowiada: 0,2W

Dla 0,2W powinien być prąd 60mA przy 3,1V - łączny pobór prądu powinien być 120mA na parę (co przekroczyłem już przy 3,0V).
    Zrobiłem inny eksperyment: na zasilaczu laboratoryjnym ustawiłem ograniczenie prądu na 0,120A i zasiliłem sekcję szeregu 5 par napięciem 15V. Włączyło się ograniczenie prądu i napięcie spadło do 14,3-14,4V, co by wskazywało, iż nominalne napięcie pracy tych diod to 2,9VDC. Rzeczywiście, przy 14,5V na 5 sekcji jest prąd 0,120A.

Podsumujmy:
    1. W w/w żarówce siedzą diody 2,9V 0,06A 0,2W
    2. Przy w/w parametrach (pary diod) prąd w obwodzie winien wynosić 120mA.
    3. każda płytka winna być zasilona "prądowo" prądem 120mA, powodując spadek napięcia około 136,3V
    4. Teraz zaskakujący wniosek: jeżeli płytki spięte są w szereg, przy prądzie 120mA łączny spadek napięcia na szeregu winien wynosić 408,9VDC !!!

Kurde, ale chinole wymyślili... Źródło prądowe 120mA pracujące na ponad 400VDC ;)

Wiadomo jak to ma działać, teraz czas popracować nad schematem zasilacza.
  • #17 20235329
    a_jablon
    Poziom 35  
    Koledzy,

jako że Helios to stary zakład produkcyjny z siedzibą w PL - Katowice, napisałem do nich prosząc o odsprzedanie jednego modułu zasilacza. Olali mnie ciepłym moczem... stwierdzając, że zawsze mogę skorzystać z gwarancji i punktu sprzedaży. Kurde, jakbym odnalazł dowód zakupu, byłaby to pierwsza rzecz, jaką bym zrobił. Ech, na prawdę gotów byłem wydać nawet te kilkadziesiąt PLN i nie kopać się z tematem. Coraz bardziej podejrzewam, iż w/w żarówki nie są made in Poland, że to rebranding produkcji dalekowschodniej - stąd brak części na zakładzie. Do tej pory prośby kierowane do zakładów w PL spotykały się z pozytywną odpowiedzią. Gdzieś musi być różnica.

Tak czy inaczej została mi walka z tym, co jest. Zastanawiam się, czy nie szkoda mojego czasu... mówię o potencjalnych efektach.

Jeszcze jedna refleksja mnie nachodzi: tak dużo mówi się o ochronie środowiska, ekologii, itd. Nie macie wrażenia, że to puste frazesy? Ja jestem przekonany, że ekologia powinna się opłacać. Zawsze taniej i lepiej jest NAPRAWIĆ sprzęt i cieszyć się możliwością dalszego korzystania z niego niż wyrzucić na śmietnik i kupić kolejne. W ten sposób rosną góry śmieci. Co by nie mówić o czasach komunizmu: był zły, to nie podlega dyskusji, ale BYŁ SZACUNEK DO SUROWCÓW a wszystko produkowano tak, żeby się nie psuło, żeby było pancerne (nawet: prymitywne), a jak już się zepsuje, to było NAPRAWIALNE... i ludzie CHCIELI NAPRAWIAĆ. Teraz jest: e tam, nie opłaca się naprawiać... nowe lepsze... Paranoja jakaś, w dodatku zbiorowa!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem doboru cewki do układu zasilania LED o mocy 80W, który uległ uszkodzeniu. Użytkownik zdiagnozował kilka elementów, w tym mostek prostowniczy i diody, które wydają się być w porządku. Wskazano na konieczność wymiany mostka prostowniczego oraz sprawdzenia diod, szczególnie D1, z uwagi na wysokie temperatury. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z naprawą zasilaczy LED, sugerując pomiar indukcyjności dławika oraz wymianę uszkodzonych elementów. Wspomniano również o problemach z dostępnością części zamiennych oraz o możliwych przyczynach awarii, takich jak przepięcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA