logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GP72 i7-7700hq/GTX1050ti/8GB RAM - Gry zacinają się, proces przerwania systemowe obciąża CPU

kick1256 20 Gru 2020 18:39 456 1
REKLAMA
  • #1 19127051
    kick1256
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Laptop to MSI GP72 i7-7700hq/GTX1050ti/8GB RAM
    MSI GP72 i7-7700hq/GTX1050ti/8GB RAM - Gry zacinają się, proces przerwania systemowe obciąża CPU

Problem polega na tym, że po uruchomieniu jakieś gry i od tego momentu całkowicie losowo czasem po minucie, czasem po 30minutach a czasem od razu po włączeniu gry, gra się "freezuje" unieruchamia się obraz lecz dźwięk w tle wciąż słyszę. Z rzeczy jakie zaobserwowałem związanych z tą sytuacją to raz na kilka przypadków w menadżerze zadań pokazuję się proces "przerwania systemowe" i zajmuje on 40-100% CPU.
    Co już robiłem:
    - formatowanie windowsa
    - odinstalowanie + aktualizacja do najnowszych sterowników
    - sprawdzałem temperatury, czyściłem laptopa z kurzu ( temperatury ok)

Problem występuje między innymi w CS:GO/ 7 Day's to Die/ Wiedźmin 3. Chciałbym zaznaczyć że laptopa mam od 2 lat, jeszcze na wiosnę problem nie występował.
  • REKLAMA
  • #2 19130484
    icey33
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Laptopy to dziwne stworzenia jeśli chodzi o gry. Ten ma całkiem niezłe parametry, więc takie gry powinny brykać. Inna sprawa że laptopy mają często włączone jakieś durne funkcje ograniczające zużycie zasobów i podzespołów.
    W moim Dellu, po osiągnięciu pewnej temperatury przez procesor, komputer po prostu się hibernował. Bez ostrzeżenia. Okazało się że miał opcję ukrytą, która miała zabezpieczyć przed przegrzaniem.
    Niestety - wartość była ustawiona na jakieś 60 % możliwości, po wyłączeniu tego temperatury sięgały maks 2-3% więcej niż przed wyłączeniem a problem zniknął.
    Może u Ciebie też jest włączone jakieś ograniczenie??
    Nie masz przypadkiem w zakładce zasilania włączonego profilu oszczędzania energii albo czegoś podobnego?? Najczęściej trzeba to ręcznie przestawić na maksymalną wydajność podczas pracy na kablu.
REKLAMA