logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnicówka wyzwala po włączeniu świateł - napięcie na obudowie lamp najazdowych

krzysztofb51 20 Gru 2020 21:44 1368 13
  • #1 19127546
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam problem z różnicówką. Otóż wyzwala mi różnicówkę po jakimś czasie jak włączę włącznik od świateł (nie od razu). Od początku. Mam w podjeździe lampki najazdowe (6 szt.). Przez jakiś czas było wszystko ok. tzn lampki działały bez zarzutu. Nagle po jakimś czasie wyzwoliło mi sama różnicówkę. Trochę dziwne. Włączyłem różnicówkę i włączyłem włącznik i znowu wyzwoliło. Pogrzebałem w lampkach (nic nie zauważyłem na pierwszy rzut oka że coś jest nie tak). Włączyłem ponownie różnicówkę a następnie włącznik od lampek i działa!! Ale długo się nie pocieszyłem bo znowu wyzwoliło różnicówkę po jakiś 30 min działania. Znowu zajrzałem do lampek i taka sama sytuacja jak wyżej. Nie wiem o co może już chodzić. Zauważyłem tez ze na 3 lampkach było napięcie na obudowie, ale napięcie pojawiło się dopiero później, nie odrazu tzn jak grzebałem w lampkach i jak lampki działały przez 30 min to tego napięcia nie było dopiero później się pojawiło. Ktoś ma jakieś pomysły? Wydaję mi się że mogą być uszkodzone jakieś żyły ale czy wtedy od razu by nie wyzwalało?
    Wydaje mi się ze różnicówka jest ok ponieważ podpięte mam jeszcze 2 inne obwody ale one działają bez zarzutu, problem pojawia się tylko z tymi lampkami najazdowymi.
    RCD nie wyrzuca, a rozłącza, wyzwala lub zadziała. Proszę dbać o prawidłową terminologię. Tym razem poprawiłem.[T.M.]
  • #2 19127628
    zumik998
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Witaj,
    Tutaj masz problem z brakiem "Szczelności" Obwodu nie z różnicówką :)
    Jeśli masz uszkodzone żyły bądź izolacje urządzenia to przy kontakcie z ziemią zaczyna płynąć prąd upływu.
    Wyjaśniając... przez wyłącznik różnicowoprądowy prowadzone są dwa przewody ( cztery w przypadku 3-fazowycych) Zadaniem tego wyłącznika jest pomiar sumy prądów wypływających z wyłącznika oraz prądów wpływających, jeśli powstaje pomiędzy nimi różnica i jest większa niż 30mA( w zależności od rodzaju zabezpieczenia) Następuje rozłączenie obwodu przez wyłącznik różnicowoprądowy.
  • #3 19127702
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    krzysztofb51 napisał:
    Ale długo się nie pocieszyłem bo znowu wyzwoliło różnicówkę po jakiś 30 min działania. Znowu zajrzałem do lampek i taka sama sytuacja jak wyżej. Nie wiem o co może już chodzić.
    O to, do czego RCD zostało zaprojektowane, czyli "ucieczkę" prądu poza instalację.
  • #4 19127976
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    1. Skoro pojawia się napięcie na obudowie to lampki są w której klasie ochronnosci?
    2. Jeśli lampki są w I kl ochronnosci to ilu żyłowy jest kabel?
    3. W ziemi położony jest przewód czy kabel?
    4. Kto zakładał lampki i okablowanie, oraz prawdopodobnie obszywał rozdzielnicę?
  • #5 19128156
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    krzysztofb51 napisał:
    Zauważyłem tez ze na 3 lampkach było napięcie na obudowie

Niesamowicie mnie ciekawi jak to zostało zmierzone.
  • #6 19128166
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    Położony jest kabel YKY pod kostką. Przekrój 3x1mm² badz 3x1,5mm² (nie pamiętam już). Lampki wg specyfikacji są w I klasie.

Jak to zmierzyłem ze na obudowie jest napięcie?
    Po prostu przyłożyłem próbnik napięcia.

Dziwi mnie tylko dlaczego od razu nie wyzwoli różnicówki tylko po jakiś parunastu minutach.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Po raz ostatni przypominam że różnicówka nie"wyrzuca" bo nie ma takiej możliwości natomiast rozłącza, wyłącza lub wyzwala o tym jest wyraźnie napisane tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3663880.html

• #7 19128183
    adwlodar
    Poziom 28  
    krzysztofb51 napisał:
    Lampki wg specyfikacji są w I klasie.

Czy są one zatem odpowiednio podłączone? PE do PE itd?
    krzysztofb51 napisał:
    Po prostu przyłożyłem próbnik napięcia.

Jaki próbnik? I co on pokazał?
    krzysztofb51 napisał:
    Dziwi mnie tylko dlaczego od razu nie wyrzuci różnicówki tylko po jakiś paru nastu minutach

Tylko na pierwszej stronie tego forum, w ostatnim tygodniu może dwóch było kilka tematów o takiej samej tematyce.
  • #8 19128206
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    Połączone są szeregowo i ciężko byłoby podłączyć różnie kable, no chyba że ma się problemy ze wzrokiem. Poza tym jakbym podłączył różnie przewody to chyba nic by nie działało.
    Na próbniku zapaliła się dioda która wskazuje czy jest napięcie, jest to zwykły próbnik za 10zł.
  • #9 19128213
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    krzysztofb51 napisał:
    Położony jest kabel yky pod kostką. Przekrój 3x1mm2 badz 3x1,5mm2 (nie pamiętam już).

Ale rodzaj kabla pamiętasz... Niesamowite.
    Jak dla mnie Twoje informacje są zwyczajnie nieprawdziwe.
  • #10 19128223
    adwlodar
    Poziom 28  
    krzysztofb51 napisał:
    Połączone są szeregowo

No ja bym to przemyślał jednak.
    krzysztofb51 napisał:
    no chyba że ma się problemy ze wzrokiem

Kolego widziałem takie cuda przy standardowym gniazdku gdzie jak wiemy są 3 punkty do podłączenia, że przy tym podłączenie kilku opraw ziemnych, odpowiednie uszczelnienie połączeń i zachowanie biegunowości, to dla niektórych wyżyny elektryki.

krzysztofb51 napisał:
    Poza tym jakbym podłączył różnie przewody to chyba nic by nie działało.

I tak i nie.
    krzysztofb51 napisał:
    Na próbniku zapaliła się dioda która wskazuje czy jest napięcie, jest to zwykły próbnik za 10zł.

To jednak mało dokładny "pomiar" jest.
  • #11 19128228
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    kabel ziemny YKY 3x1,5 sprawdziłem. Kabel kupowałem na początku lata i wtedy tez był położony, więc miałem prawo nie pamiętać jaki przekrój.
  • #12 19128249
    zumik998
    Poziom 15  
    Krzysztofb51, Masz może multimetr? Chodzi mi o jakikolwiek miernik z opcją pomiaru napięcia
  • #13 19128270
    krzysztofb51
    Poziom 9  
    Tak ale w tej chwili nie sprawdzę bo na razie lampki działają i napięcia na obudowie nie ma. Zobaczymy jak długo.
  • #14 19128550
    zumik998
    Poziom 15  
    Rozumiem, tylko jeśli ono raz jest raz nie ma to też nie jest dobrze...
    Weź multimetr odszukaj przewód N ( Neutralny) I jedną sondą multimetru dotknij N a drugą obudowy.
    Nawet możesz jedną Sondę wbić do Ziemi a drugą dotknąć obudowy, odczytaj i napisz nam jakie wyniki otrzymałeś z tych pomiarów, nie poddawaj się, to jest do ogarnięcia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyzwalaniem różnicówki po włączeniu świateł w podjeździe, gdzie zainstalowane są lampki najazdowe. Po pewnym czasie działania lamp, różnicówka wyzwala się, a na obudowie trzech lampek pojawia się napięcie. Użytkownik sprawdził połączenia i stwierdził, że lampki są w I klasie ochronności, a kabel to YKY 3x1,5 mm². Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z braku szczelności obwodu, uszkodzenia izolacji lub niewłaściwego podłączenia przewodów. Zalecają również wykonanie dokładniejszych pomiarów napięcia za pomocą multimetru, aby zdiagnozować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA