logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Głośniki do 500 pln plus zewnętrzna karta dźwiękowa

Terebint 21 Gru 2020 13:19 693 11
REKLAMA
  • #1 19128519
    Terebint
    Poziom 8  
    Ocena: 69
    Przymierzam się kupna nowych głośników. Na oku mam dwa modele firmy Edifier. Jedne to Edifier 2.1 C2XD za 449 pln Edifier 2.1 C2XD za 449 pln, drugie to Edifier R1600Tiii za 500 pln.

Jednak, że jako w komputerze mam zintegrowaną kartę dźwiękową oraz brak wolnych slotów to zastanawiam się nad kartą dźwiękową usb, również firmy Edifier.

Więc chciałbym się dowiedzieć czy te dwa głośniki jakoś specjalnie się od siebie różnią? Który byłby lepszy? Nie chodzi mi o gry, ale o muzykę i filmy. Druga sprawa, czy któraś z tych kart dźwiękowych jest jako takiej jakości? A jeśli tak to która dokładnie? Bo wszystkie są w tej samej cenie. Czy może lepiej się spiąć i coś dorzucić do jakieś lepszej?

Aha i jeszcze jedno. Czy po podłączeniu słuchawek do któregoś z tych modeli, będę miał możliwość ich regulacji głośności, czy też będę potrzebował słuchawek z regulatorem głośności?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19128544
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Jeżeli zależy ci bardziej na muzyce to polecane tanie monitory odsłuchowe są PreSonus E3.5 .

Te akurat celują w twój budżet .

Znajdują zastosowania w domowych studiach nagraniowych.

Są też i droższe oraz większe no ale budżet masz jaki masz.

To tylko moja propozycja .

Dodano po 3 [minuty]:

W temacie karty muzycznej stawiałbym jednak na Creative :

Creative Sound Blaster Play 3 (USB)
  • #3 19129581
    Terebint
    Poziom 8  
    Zapewne naiwne pytanie, ale dlaczego to się nazywa monitory odsłuchowe, a nie głośniki? Czy to jest może jedno i to samo tylko nazwa bardziej profesjonalna? Głośnik wyrażenie potoczne, monitor odsłuchowy fachowe?
  • Pomocny post
    #4 19129597
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    :D :D :D

Głośnik to tylko element zestawu głośnikowego zwanego kolumną głośnikową.

Monitory studyjne/odsłuchowe jak sama nazwa wskazuje mają za zadanie monitorować / pozwalać na odsłuch tego co jest np nagrywane/tworzone na komputerze / w studiu nagrań .

Kolumna już bardziej służy do odsłuchu gotowego materiału.

Kolumna głośnikowa /monitor odsłuchowy /kolumny komputerowe(błędnie zwane głośnikami komputerowymi) służą do przetwarzania sygnału audio na fale dźwiękowe które my słyszymy .

Tak ogólnie ci to wyjaśniłem .
  • REKLAMA
  • #5 19129667
    Terebint
    Poziom 8  
    Rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie. Jak widać nie kłamałem, laik ze mnie pełną gębą. :P

A jakieś w miarę dobre słuchawki, ale nie douszne, które by nie zatrzęsły zbytnio domowym budżetem, a i które też by za dużego nacisku na uszy nie wywierały? Mógłby Pan polecić? Takie z regulacją głośności.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19129863
    Terebint
    Poziom 8  
    Zdecydowanie do posłuchania muzyki.

Co do budżetu to nawet nie wiem, jak się określić. Jakiś czas temu przeglądałem w necie różne rodzaje słuchawek i wiem, że niektóre potrafią kosztować tyle, co samochody. Dla mnie to było i dalej jest trudne do uwierzenia. Więc jak sobie pomyślę o swoim budżeciku to od razu robię się malutki. Najchętniej to bym się zmieścił w jakichś 250 pln, ale jakby było trzeba dołożyć do czegoś lepszego to może bym się skusił, jakby było to naprawdę warte.

EDIT: A do tych monitorów odsłuchowych to, jaki trzeba kabel dokupić, aby podłączyć je do komputera? Czy może załączają go do zestawu?
  • #9 19129891
    Terebint
    Poziom 8  
    Lubię dobrze słyszeć bas.
  • #11 19130193
    Terebint
    Poziom 8  
    Faktycznie mają dobre opinie, a i w sprzedaży niewiele ich zostało.

EDIT: Zamówiłem, jak przyjdą pewnie po świętach to napiszę o pierwszym wrażeniu
  • #12 19147135
    Terebint
    Poziom 8  
    Sunrise84 dziękuję za pomoc, dobrze Pan wytypował te urządzenia, bardzo trafiły w moje gusta, szczególnie te monitory odsłuchowe. Przyszły do mnie w wigilię razem z kartą dźwiękową i muszę przyznać, że nie mogę się nimi nacieszyć. Nie jestem melomanem więc takie zapewne na jakiś czas mi wystarczą. Chyba, że się teraz rozkręcę i za rok czy dwa będę potrzebował większej dawki jakości. :D

Słuchawki przyszły dopiero dzisiaj, ale też jest pod ich wrażeniem. Zarówno wykonania, delikatności na uszach, jak i jakości odsłuchu. Do tego ma fajne etui, właściwie pudełeczko. Miłe zaskoczenie. :)

Jakby się Pan jeszcze znał na mikrofonach to by było super. Tutaj założyłem temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup głośników do 500 PLN, w tym modele Edifier 2.1 C2XD i Edifier R1600Tiii, oraz zewnętrznej karty dźwiękowej USB. W dyskusji polecono również monitory odsłuchowe PreSonus E3.5 oraz kartę Creative Sound Blaster Play 3. Użytkownik pyta o różnice między głośnikami, ich jakość oraz możliwość regulacji głośności słuchawek. Ostatecznie zdecydował się na monitory odsłuchowe i kartę dźwiękową, wyrażając zadowolenie z jakości dźwięku oraz komfortu słuchawek ISK HD9999.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA