logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon ORNO AVIOR OR-DOM-JA-928/W: Brak foni z mikrofonu wewnętrznego - jak sprawdzić?

wother 21 Gru 2020 20:58 1752 5
REKLAMA
  • #1 19129485
    wother
    Poziom 10  
    Hej Majstry.
    Posiadam taki zestaw domofonowy:

ORNO AVIOR OR-DOM-JA-928/W

Domofon wewnętrzny zasilany na 13V DC i zasila następnie kasetę zewnętrzną z której otwiera się elektrozaczep.

Podlaczylem wszystko i rzecz jest nastepujaca.
    Po wywołaniu, słychać w domu, można otworzyć bramę i elektrozaczep, można przez RFID otworzyć zaczep lecz niestety nie slychac rozmówcy z domu.

Podłączenie jest 3 żyłowe. Audio, + i -. Skoro słychać w jedną stronę to znaczy że audio jak i zasilanie działa. W takim razie pewnie uważany jest mikrofon w domu lub głośnik na zewnątrz. Jak to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 19129700
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2053
    Próbowałeś regulować potencjometrem na płytce unifonu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19129851
    wother
    Poziom 10  
    W zasadzie nie, ten potencjometr jest chyba od głośności dzwonka unifonu.. O tym mowa?
  • REKLAMA
  • #4 19129875
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3556
    Trzeba by podmienić UNIFON żeby go wykluczyć w pierwszej kolejności, ale jak się znasz to popatrz do środka (odłącz zasilanie i profilaktycznie użyj "Kontakt-u" na listwie przy elektronice pod przyciskiem pod słuchawką, możesz też pomierzyć "przejścia").
  • REKLAMA
  • #5 19130881
    wother
    Poziom 10  
    Padł mikrofon a w zasadzie coś dalej/ wzmacniacz albo jakiś rezystor etc.
    Podmienilem mikrofony, napięcie jest 2.2-2.3V ... nie bardzo jestem w stanie w tej płytce odczytać przebieg mikrofonu i nie bardzo wiem co dalej badać.
  • #6 19140320
    wother
    Poziom 10  
    Hej, ja nadal walcze z tym domofonem. Przelutowalem mikrofon na większy fizycznie ale o takich samych parametrach.
    Teraz wszystko słychać w obie strony. Otwiera zamek i dzwoni przy kasecie zew jak i w unifonie. Problem w tym że dzwoni mega cicho, rozmowa jest bardzo cicho, dzwonek w unifonie jak i w kasecie ledwo słyszalny.
    Potencjometrem mozna zwiększać i zmniejszać głośność wywołania ale ustawiony na Maxa jest ledwo słyszalny.
    Myślałem że zasilacz jest walniety, fabrycznie jest 13,5V ~ 1.5A - 20W
    Zastapilem 12V - 3A ale nadal to samo.
    W oczekiwaniu domofonem pobiera około 0.6A i gdy wywoluje amperomierz skacze na 1.1A ale głośność jest ledwie slyszalna.

Co może być walniete i jak to sprawdzić?
REKLAMA