logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego router Dasan H64OGW nie widzi dekodera Arris VIP 1113M?

NikTaki 24 Gru 2020 14:06 1986 3
REKLAMA
  • #1 19134795
    NikTaki
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Cześć,

Moja "sieć" internetowo-telewizyjna składa się z routera do którego podłączone są dwa dekodery TV (8-żyłowy UTP na RJ45) na portach "telewizyjnych" nr 3 i 4. Porty 1 i 2 na routerze służą do podłączenia internetu. Problem w tym, że jeden dekoder pokazuje brak sygnału od routera. Dzieje się tak na obu portach, które są sprawne (drugi TV działa). Wydawałoby się więc, że jest problem z instalacją, lecz podłączając się w tej instalacji (w której występuje problem) bezpośrednio do TV komunikacja jest... winę zatem zrzuciłem na dekoder TV, lecz po podmienieniu drugiego (który działa w innym miejscu i na wszystkich portach) komunikacji dalej nie ma. Z czym związany może być problem?

Dane:
    router - Dasan H64OGW
    dostawca - lokalny, sieć światłowodowa
    dekodery - Arris VIP1113M

z góry dziękuję,
  • REKLAMA
  • #2 19134834
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Te dekodery masz od dostawcy internetu? Dzwoniłeś do niego jak masz skonfigurowany modem/router światłowodowy czy aby obydwa porty TV są w odpowiednim VLAN-ie?
  • REKLAMA
  • #3 19134837
    NikTaki
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Tak, od dostawcy, wczoraj działało wszystko poprawnie, problem zaczął się od kiedy podłączyłem internet pod TV na wieczór (jeden kabel UTP). Teraz nie mogę dodzwonić się na infolinię (prawdopodobnie kwestia dnia)
  • #4 19134844
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Zrób reset urządzenia do ustawień fabrycznych powinien pobrać sobie poprawną konfigurację z sieci i sprawdź czy coś się zmieniło. No chyba że uszkodziłeś port ethernet.
REKLAMA