logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] 80000mA/h - Chiński power bank i USB C QC -jaką ładowarkę do tego itp.

60jarek 28 Gru 2020 14:34 1632 32
Najlepsze odpowiedzi

Jaki zasilacz/ładowarkę kupić do powerbanku z USB-C i Quick Charge 3.0, żeby szybko go ładować i czy przez USB-C-C naładuję też szybko telefon?

Do tego powerbanku najrozsądniej kupić ładowarkę obsługującą Quick Charge 3.0, bo USB-C jest tylko typem złącza, a o szybkim ładowaniu decyduje protokół negocjacji napięcia i prądu [#19142834][#19142915] QC zaczyna od 5 V, a potem może podnieść napięcie nawet do 12 V, jeśli urządzenie to obsługuje [#19142915] Sam port USB-C nie gwarantuje PD ani QC, a ponieważ ten powerbank nie ma pełnej specyfikacji, nie da się pewnie ustalić jego maksymalnego wejścia; można co najwyżej dobrać ładowarkę QC albo uniwersalną z QC i PD na przyszłość [#19143018][#19144040] Do szybkiego ładowania telefonu kablem USB-C–USB-C muszą wspierać ten sam standard zarówno telefon, jak i ładowarka, bo samo gniazdo USB-C nie wystarczy [#19142915][#19144040] Jeśli chcesz sprawdzić realną pojemność powerbanku, trzeba go rozładować stałym obciążeniem albo użyć miernika USB pokazującego dostarczoną energię [#19144376]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 19141899
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 505
    Zakupiłem sobie taki Power Bank.
    https://pl.aliexpress.com/item/1005001483389266.html?spm=2114.13010708.0.0.99dc5c0fFt8k8q
    80000mA/h - Chiński power bank i USB C QC -jaką ładowarkę do tego itp. 80000mA/h - Chiński power bank i USB C QC -jaką ładowarkę do tego itp.
    Zastanowił mnie fakt iż te urządzenia posiada USB C Quic charge 3.0.
    Do tej pory nie miałem do czynienia z urządzeniami co posiadają USB C.
    Doczytałem że USB C to posiada szybko ładujące gniazdo i to taki nowy standard co nie do końca sie przyjął.
    Pomijam te 80000 mA/h -to raczej nazwa i ta bateria słoneczna coś nie widać efektów ładowania tego power banku chyba że przez okres miesiąca coś sie za dzieje. Ma ładowanie bezprzewodowe telefonu.
    Zastanawia mnie czy do zasilenia power banku mogę zakupić ładowarkę co szybko mi go naładuje -jaką wybrać i czym sie sugerować?
    Czy za pomocą tego power banku naładuję szybko telefon przez USB C za pomocą kabla USB C-C? (zakładam iż telefon będzie miał te gniazdo USB C do szybkiego ładowania np Xiaomi, a jestem na etapie zakupu telefonu).
    Jak działa to USB C?
    Jaką ładowarkę zakupić do power banku (zarazem do telefonu)?
    Czy ładowarkę zakupić z gniazdem USB C i szybkim ładowaniem, jakiej mocy?
    Czasami piszą zasilacz USB C czym on sie rożni od ładowarki do telefonu?
    Może na początek jak działa te gniazdo szybkiego ładowania co to za napięcia w nim występują itp?
    80000mA/h - Chiński power bank i USB C QC -jaką ładowarkę do tego itp.
  • #2 19141944
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19141968
    60jarek
    Poziom 28  
    Awyrdonyt napisał:
    Kolega kupi sobie dowolny zasilacz z pasującym wtykiem. Im zasilacz mocniejszy, tym szybciej ta bateria naładuje się.

Obecnie ładuję zasilaczem 2A od telegfonu po USB A i uważam że trwa to za długo. (około 8 godz pełne naładowanie)
    Liczę że zakupię ładowarkę USB C szybkiego ładowania i będzie to trwało o wiele krócej mam na myśli ładowanie power banku?
    Jak to z tym USB C jest przecież power bank posiada Quic charge 3.0?
  • #4 19141982
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19142086
    60jarek
    Poziom 28  
    Awyrdonyt napisał:
    Najważniejsze to kupić taki zasilacz jak zaleca instrukcja obsługi.

Czasami trzeba i z 16 godzin ładować do pełnego naładowania wskaźnik naładowania jaki posiada to 3 diody świecące.
    Power bank nie posiadał żadnej instrukcji obsługi to co pisze to na obudowie i na aukcji, dlatego zamieściłem link i zdjęcie.
    Interesuje mnie te złącze USB C i funkcja Quic charge 3.0, tym samym dobór właściwej ładowarki.
  • #6 19142110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19142138
    60jarek
    Poziom 28  
    Zwykłą ładowarkę 2A mam i do tej pory ładowałem.
    Jak pisałem interesuje mnie funkcja Quic charge i ładowanie przez USB C Power banku i power bankiem telefon po Usb C.
    Ja myślę o czymś takim:
  • #8 19142148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19142172
    60jarek
    Poziom 28  
    Awyrdonyt napisał:
    Ale kolega ma zasilacz 5V2A z wtykiem USB-C czy innym? To ze zdjęcia powinno się nadać.

Zasilacz z USB A z kablem USB A/Mikro USB.
    Dlatego mię interesuje zasilacz z gniazdem USB C z kablem USB C/USB C - czy to ma być zasilacz z funkcją Quic charge 3.0 czy tylko ma mieć USB C?
    Quic charge 3.0 czego dotyczy w power banku: ładowania bezprzewodowego, gniazda USB C?
    Jakiej mocy zasilacz do power banku po USB C?
  • #10 19142749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19142834
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    60jarek napisał:
    Jak pisałem interesuje mnie funkcja Quic charge i ładowanie przez USB C Power banku

No to kupić ładowarkę, która obsługuje QC i zamiast ładowania 8h czy ile tam jest, będzie znacznie szybciej. QC rozpoznaje odpowiednie urządzenie i podaje napięcie nawet 12V zamiast tradycyjnego 5V.

Mam kilka lat taką ładowarkę i PowerBank Xiaomi ładuje 12V i prądem ponad 1A. Ładowarka dokładnie ta:
    https://www.banggood.com/BlitzWolf-BW-PL2-30W....html?cur_warehouse=CN&ID=521800&rmmds=search
  • #13 19142868
    60jarek
    Poziom 28  
    TO
    roman106 napisał:
    Mam kilka lat taką ładowarkę i PowerBank Xiaomi ładuje 12V i prądem ponad 1A. Ładowarka dokładnie ta:

30W - wystarczy do tego power banku?
    Jaki jest prąd max dla gniazda USB C?

Jak to jest z tymi napięciami ładowarki USB C bo rożnie producenci podają kilka napięć?

Czy to ma być zasilacz z funkcją Quic charge 3.0 czy tylko ma mieć USB C?
    Czy Quic charge ładowarki sam dopasuje napięcie i prąd po USB C?
    To jakiej mocy ma być ładowarka z USB C?
  • #14 19142915
    roman106
    Poziom 28  
    Ciebie nie obchodzi prąd USB C w komputerze, bo przez komputer nie będziesz ładował. Ładowarka sieciowa QC negocjuje napięcie i prąd ładowanego odbiornika i da takie parametry na jakie pozwala urządzenie. Np. stary telefon Xiaomi dostaje 6V, a wspominany wyżej PowerBank 12V. Parametry są negocjowane. Widać to wyraźnie na mierniku, gdzie zawsze rozpoczyna się od 5V, a potem wzrasta w zależności od urządzenia.
  • #15 19142942
    60jarek
    Poziom 28  
    To pozostaje teraz dobrać moc ładowarki -to ile dla tego power banku (dobrze mieć z 30% zapasu).
    Od przybytku mocy nic sie nie stanie ale nie chcę przesadzić -z tym też jest związany dobór kabla USB C/USB C.
    Chcę zakupić ładowarkę od razu z USB C. Potem ten kabel wykorzystam do ładowania telefonu power bankiem.
  • #16 19143018
    roman106
    Poziom 28  
    Ale co chcesz dobierać? Ten produkt nie ma nawet specyfikacji technicznej i nawet nie wiadomo czy będzie ładowany przez QC czy tylko potrafi dać ładowanemu urządzeniu QC. Nie ma nawet parametrów wyjściowych zwykłych USB. Ładowarka, której przykład dałem, przyda się w przyszłości, jeśli okaże się, że ten Power Bank nie obsługuje ładowania przez QC.

Tutaj masz przykładowy Power Bank i zobacz jak wygląda pełna specyfikacja każdego portu we/wy:
    https://www.banggood.com/Original-Xiaomi-2C-2...p-1114740.html?cur_warehouse=USA&rmmds=search
  • #17 19143074
    60jarek
    Poziom 28  
    Na pierwszym zdjęciu jest tylko opis na obudowie.

Tu podajesz przykład innej pojemności ładowarki ciężko do tego się odnieść.
    Tam 18w na porcie USB C przy pojemności 10000ma/h. mój power bank to 80000ma/h.
    Nie znam parametrów mego USB C w power banku.
    Quic charge 3.0 pisze że ma na stronie sprzedawcy.
    Naprawdę nie mam pojęcia ile mocy potrzeba ładowarce i ile te gniazdo power banku przy Quic charge 3.0 potrzebuje przy tej pojemności power banku.
    Zakładając że mam 4 razy większa pojemność to 80W, ale ile gniazdo power banku jest w stanie podać do baterii power banku przez USB C z Quic charge 3.0 tego nie wiem.
    Z tond te pytania o złącze USB C i Quic charge 3.0 -teraz przynajmniej wiem jak to działa.
    Quick Charge 3.0 – 2016 rok, napięcie zmienne od 3,6V do aż 20V.
    Jle prądu jest w stanie podać?

Obstawiam moc ładowarki potrzeba na min 32W + zapas to 40WAT.
    Kabel do ładowarki o przepustowości do 5A.
  • #18 19143129
    roman106
    Poziom 28  
    Masz opis na obudowie? To trochę za mało jak na specyfikację. To tak jak w jamnikach (takich radiomagnetofonach z lat '90) na pudełkach było 500W, a na głośniczkach pieczątka 5W na kanał. Podałem przykład innego PowerBanku, żebyś zobaczył jak jest opisana prawidłowa specyfikacja i jak można ją zweryfikować. Ponieważ Twój Power Bank nie ma żadnej specyfikacji, to nie możesz zarzucić sprzedawcy, że podaje nieprawdziwe dane.

Zasada jest taka. Jak producent nie ma czym się chwalić, to się tym nie chwiali. Te urządzenie nie ma podanych żadnych parametrów, więc po praktycznych pomiarach mucha nie siada - nie można do niczego się przyczepić :)

No dobra, będziesz mógł się przyczepić do pojemności - to da się zweryfikować.
  • #20 19143184
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19143212
    roman106
    Poziom 28  
    Kup. Będzie to zakup na przyszłość do innych urządzeń, których będzie przybywać. Ten Power Bank tego nie wykorzysta, bo jest tak dobry, że aż producent bał się ujawnienia niesamowitych parametrów, by nie być posądzonym o podkopywanie konkurencji. Lepiej po cichu i bez rozgłosu sprzedawać małą ilość niesamowicie wydajnych urządzeń, niż chwalić się i potem mieć problem z ogromnym popytem i tłumaczyć się problemami ze zbyt słabymi mocami produkcyjnymi i zatrudniać pracowników na nocną zmianę.
  • #22 19143327
    60jarek
    Poziom 28  
    Szukam na Ali Expres i są PD a ja potrzebuje QC -Quick Charge 3.0. Moc do 20W z USB C. Trochę mało.
    Przeglądam oferty i zauważyłem że ładowarki z USB C są PD, a z USB A Quick Charge 3.0. Mój power bank ma USB C. Nie do końca to ogarniam. Jaka to różnica PD?

Dodano po 34 [minuty]:

Znalazłem coś takiego:

Według tego to wychodzi że moje USB C w power banku to max 18W, oraz do tego ładowarki z USB A z kablem USB A/USB C.

Czy do mego power banku mogę zastosować ładowarkę PD -pisze że posiadam Quic Charge 3.0 Czy te standardy są kompatybilne itp czy zupełnie inne?
  • #23 19144007
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 19144056
    60jarek
    Poziom 28  
    I osobne gniazda na poszczególne standardy? Czym te standardy sie różnią? Napięcia i prądy te same sterowaniem czy może czymś innym.
    Czy w tej tabelce nr 1 i 2 czegoś brakuje istotnych informacji bo niby to samo PD i QC 3 a do tego złacze w power banku USB C?
  • #27 19144068
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19144079
    60jarek
    Poziom 28  
    Wniosek nie da sie zastosować standardu PD do Quick Carge 3.0. Mimo iż podają te same prądy i napięcia tabela 1.
    Po prostu sygnały sterujące to inne standardy -mylę się poprawcie.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Może ktoś na podsumowanie tematu napisze jak są różnice w sterowaniu w obu tych standardach.
    Czy w obu tych standardach posługujemy sie napięciem stałym a może innym?
    Jak jest realizowane sterowanie w tych standardach?

To da szersze pojęcie o rodzaju ładowareki standardach na przyszłość kupującym.
    Kupujący będą wiedzieli z jakimi standardami kupować power banki i ładowarki do nich.

No i pozostaje kwestia jak sprawdzić pojemność power banku ciekawe ile mój ma naprawdę?

Dodano po 6 [minuty]:

Odpowiedz jest tu temat rzeka uf!
    https://masters.com.pl/pl/usb-typu-c/
    To chyba czas na podsumowanie. Brakuje opisu jak sprawdzić pojemność power banku?
  • #29 19144376
    roman106
    Poziom 28  
    Jak sprawdzić pojemność?

- Obciążyć stałym odbiornikiem np. 1A i zmierzyć po ilu godzinach się wyłączy (wyczerpie). Potem wyliczyć rzeczywistą pojemność.

- zastosować miernik USB, który pokazuje ilość dostarczanej energii. Ładować power bank od "zera" do pełna i odczytać wartość.
  • Pomocny post
    #30 19144436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił power bank o pojemności 80000 mAh z funkcją Quick Charge 3.0 i złączem USB-C, jednak nie ma pewności co do odpowiedniej ładowarki. W dyskusji poruszono różnice między ładowarkami a zasilaczami, a także znaczenie standardów Quick Charge (QC) i Power Delivery (PD). Ustalono, że do szybkiego ładowania power banku zaleca się ładowarkę obsługującą QC, która może dostarczać napięcie do 12V, co znacznie skraca czas ładowania. Użytkownik rozważa zakup ładowarki o mocy 30W lub 66W z funkcją QC oraz odpowiedniego kabla USB-C. Wskazano również na problemy z określeniem rzeczywistej pojemności power banku oraz na różnice w napięciach i prądach między standardami QC i PD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA