logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowa powerbank DIY na 4-6 ogniw 18650/21700 z obsługą QC, PD – co wybrać?

morfeusz1805 06 Mar 2026 07:00 294 10
  • #1 21855555
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam,
    Chciałem na początku kupić powerbank taki do 20000mAh, ale ze względu na to, że często powerbanki puchną i nigdy nie wiadomo jakie ogniwa w nim siedzą, to pomyślałem, że może lepiej kupić obudowę i do niej włożyć 4-6 sprawdzonych ogniw 18650 lub 21700?
    Ktoś może ogarniał ten temat i wie jakie sprawdzone obudowy obsługujące jak najwięcej protokołów ładowania byłyby najlepsze? Ładowane będą gównie różne telefony od Xiaomi, OnePlus, Samsungi itd. także słuchawki bluetooth.
    Jeżeli powerbank nie obsługuje jakiegoś protokołu tzn. że nie ładuje maksymalną wydajnością. ale mniejszym prądem? Jakim zazwyczaj? Mam na myśli telefony.

Z góry dziękuje za ewentualną pomoc.
  • Pomocny post
    #2 21855572
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    No i znowu trzeba wyjaśnić masę nieścisłości bzdurek nazewniczych. Zacznijmy o protokołów ładowania. Nie ma czegoś takiego. Telefon jest przyłączany do zasilacza. Telefon musi wiedzieć jak dużo prądu może z zasilacza pobrać. W czasach zasilaczy 5V 0,5 A (typowe parametry linii zasilającej USB 1.1-2.1) nie było z tym problemu. Gdy producenci wykombinowali, że telefon może albo i musi pobrać więcej niz 0,5 A, to zaczęła sie kombinatoryka. O ile mozna było do telefonu dodać zasilacz 5 V 2A, o tyle użytkownik nie musiał wiedzieć, że jego cudowny telefon można zasilać tylko z tego cudownego zasilacza wielkiej mocy. Zatem wykombinowano, że n liniach D+ D- służących normalnie do przesłania danych z komputera do urządzenia USB ustawi się napięcia, które poinformują telefon, że jest przyłączony do fabrycznego zasilacza 5V 2 A czy tam innego prądu. Wtedy dopiero telefon może pobrać pełne 10W mocy do swojego działania i ładowania wbudowanego akumulatora. Oprócz napięć na liniach D+ D - stosowana tez była zworka pomiędzy tymi liniami. Jak widzisz nie są to żadne protokoły tylko zwykłe ustawienie telefonu na wyższy pobór mocy. Bez tych wygibasów technicznych telefon pobierze tylko 0,5 A a i to jeszcze po dogadaniu się z komputerem, bo bez tego tylko 0,1 A wychodzi z gniazda USB. O tym nie wiedzą Amatorzy, bo i po co? Ma do telefonu podłączyć coś, co pozwoli naładować wbudowany w telefon akumulator lub baterię akumulatorów. Doszliśmy do mocy 10 W podawanej przez USB 2.0 i masy niezgodnych zasilaczy. Aby to wytłumaczyć użytkownicy zaczęli tworzyć bajki nt. protokołów ładowania.
    Producenci wykombinowali, że ich urządzenia mogą pobierać więcej niż 10 W mocy. Powstał standard USB PD (power delivery). W tym standardzie zasilacz dowiaduje się od urządzenia jakie to napięcie potrzeba do urządzenia podać. Bez tej komunikacji zasilacz wystawia 5V i żaden stary telefon ni ucierpi w czasie ładowania. Tfu - w czasie zasilania, bo ładowarka jest wbudowana w telefon. Jeżeli do zasilacza podłączon będzie telefon wymagający 20V napięcia i 5 A prądu, to zasilacz te parametry może, ale nie musi spełnić, gdy jest zbyt słaby 9zbyt małej mocy). Dlatego właśnie można śmiało zasilacz laptopa Dell podłączyć do telefonu Samsung i nic się nie spali, czego obawiają się początkujący technicy amatorzy studiując etykiety na zasilaczach. Stąd pytania czy zasilacz 20W nie zepsuje urządzenia, które pobiera 10 W, na które zawsze uzyskają odpowiedź nie, jeżeli napięcia są jednakowe. Tak samo jest w przypadku większego prądu możliwego do oddania przez zasilacz. I wbrew twierdzeniu pewnego handlarza z wiejskiego bazarku nie potrzeba do tego studiów na politechnice by zrozumieć takie rzeczy. Ogarnięte zostały 2 warianty zasilania telefonów i jeden laptopów oraz monitorów.
    Teraz czas na kolejny wynalazek - powerbank. Szumna nazwa na proste urządzenie, ale skuteczna, bo błyskawicznie przejęta nawet przez zawodowców. Czymże jet ten nowotwór językowy? Bank energii, magazyn energii? A g. prawda. To przenośny zasilacz złożony z hehe baterii akumulatorów i stabilizatora napięcia. Akumulatory (gminnie nazywane ogniwami, bo gmin baterię akumulatorów w samochodzie nazwał akumulatorem, a to trudno pogodzić gdy 90% mężyzn to kierowcy), akumulatory mają to do siebie, że ich napięcie w czasie ładowania i rozładowania zmienia się. Zwykły zasilacz 5V 2A trzyma napięcie 5V dotąd aż prąd przekroczy 2A i wtedy działa zabezpieczenie, zasilacz przestaje podawać napięcie, urządzenie przestaje działać. Akumulatory litowo jonowe w pełni naładowane mają napięcie od 4,05 V do 4,2 V a niekiedy nawet 4,35 V. W trakcie rozładowania napięcie do spada do 3 V a niekiedy nawet do 2,5 V. Dalsze rozładowanie grozi uszkodzeniem akumulatora. mamy zatem 2,5 V do 4,3 V. Napięcie za niskie do zasilani telefonu przyzwyczajonego albo zbudowanego do zasilania napięciem 5V albo i większym. Zatem do akumulatora dołącza się przetwornice podwyższającą napięcie do 5V albo i wyżej. Przy 5V więcej niż 2A nie osiągniesz. Jak sobie producent telefonu nazwał taki tryb zasilania, to już pewno wiesz z instrukcji. Czyli potrzebny będzie zasilacz standardu PD, żeby uzyskać wyższe napięcie i wyższy prąd. Często producent nie podaje prądu i napięcia w takich zasilaczach i podaje tylko moc, a Ty musisz sobie w Wikipedii znaleźć jakie to napięcie i prąd można osiągnąć przy danej mocy. Allegro i Alliexpress oferują płytki pozwalające dopasować posiadany zasilacz do standardu PD. Nazwy mówią coś o ustawianiu czy wymuszaniu napięcia. Tu panuje wolna amerykanka i słownictwo niewiele mające wspólnego z faktycznym stanem wiedzy. Niewykształconym to nie przeszkadza, bo nic nie wiedzą. Wykształceni mają to gdzieś, bo są w mniejszości i nie wygrają z liczniejszym wrogiem. Zatem rozwojem języka kierują liczniejsze grupy, dlatego jest tak przejrzysty i logiczny. Tylko dzieciom coraz trudniej go opanować, bo tyle zasad i wyjątków..
    Wróćmy do obudów. Obudowa, jak obudowa. Ma w sobie pomieścić akumulatory, które tworzą baterię. ma w sobie pomieścić zasilacz, który odda jak największą moc. Skoro chińczyk sprzedaje to kompletne, to trzeba szukać hasła obudowa. Chińczyk nie musi znać j. polskiego. Pojemność baterii - 20000 mAh świetnie się przyjęło, jednak ludzie leniwi piszą o pojemności 20 Ah. Reszta męczy te mAh nie rozumiejąc, że 1000 mAh to 1Ah. mAh jest święte, bo chińczyk tak napisał na pudełeczku... prof. j. polskiego z Dalekiego Wschodu... Akumulatory w obudowach cylindrycznych 18650 mają pojemności do 3 Ah. chcesz uzyskać 20 Ah, potrzebujesz 6-7 sztuk połączonych równolegle. Zwiększysz pojemność, napięcie pozostanie to samo 2,5 V - 4,2 V. Akumulatory w obudowach cylindrycznych 2170 mają większe pojemności, więc potrzeba ich mniej do uzyskania 20 Ah. Akumulatory w obudowach cylindrycznych nie puchną. Tę przypadłość mają tylko akumulatory w woreczkach, akumulatory z elektrolitem uwięzionym w polimerze, w skrócie lipo.
    Jeszcze jedna uwaga co do zasilaczy w obudowach do powerbank. Mają jeszcze jedną fajną funkcję są ładowarkami. Jeden układ scalony pracuje jako stabilizator napięcia wyjściowego i ładowarka wbudowanej baterii akumulatorów. Oczywiście gmin nazwie zasilacz ładowarką, bo jakże inaczej nazwać zasilacz? Nie pasuje to do zasilacza bateryjnego, w zasadzie te baterię 20 Ah można podłączyć wprost do zacisków akumulatora w telefonie, ale prościej podać stabilizowane 5V niż kombinować z nowym gniazdem i innymi problemami.
    Który zasilacz do samodzielnego montażu wybrać? Sprawdzony. to się już koledzy majsterkowicze (modne DiY) wypowiedzą, które odrzuty z chińskiej taśmy produkcyjnej nadadzą się jeszcze do używania po dodaniu akumulatorów. Moim zdaniem każdy obsługujący standard PD. przy tym nie każdy zasilacz USB-C musi być zasilaczem standardu PD. Przykładem są zasilacze do tanich lampek - to tylko 5V, ale lampka ma gniazdo USB-C, więc i zasilaczem z laptopa da radę ją zasilić by wbudowana ładowarka naładowała wbudowany akumulator albo baterię akumulatorów. Tego w 300 słowach nie ogarniesz.
  • #3 21855631
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Dziękuje za zobrazowanie tematu. Choć elektronikiem nie jestem, to totalnym tumanem także ;-)
    Pewnie żebym był elektronikiem, to posługiwałbym się żargonem jak elektronik, tak samo jak to jest wśród informatyków, hydraulików, lekarzy i innych.
    Tak wiem, że 20000mAh, to 20Ah, lipo i lion się różnią a te pierwsze potrafią puchnąć, akumulatorki 18650 i 21700 mają różne pojemności i wymiary, choć 18650 mogą mieć 3,5Ah a nawet 4Ah. Sam mam w latarce Samsungi 3,5Ah. Dlatego podałem dwa różne rodzaje akumulatorków, więc i liczba też będzie różna aby uzyskać do 20Ah żeby nie trzymać się sztywno, aby mieć większy wybór obudów, stad akumulatorki lion a nie lipo które są używane w klasycznych powerbankach.

Z tymi protokołami się nie zagłębiałem, choć wiadomo że głównie chodzi tu o podany prąd. Ale w szczegóły nie wchodziłem, może jest coś co blokuje, może producenci robią specjalnie zabezpieczenia w telefonach aby używać swoich ładowarek. Ale dlaczego taki np. OnePlus z SUPERVOOC nie jest ładowany z pełną mocą ładowarką QC?

Jednak ja nie szukam obudowy aby koniecznie przyjmowała 100W, ale żeby nie czekać kilka dni aby akumulatorki w powerbanku się naładowały. Dobrze żeby było takie minimum 3A. Ale oczywiście najlepiej żeby było obsługiwany większy zakres.
    To co Chińczyk podaje na papierze, niekoniecznie musi się zgadzać w rzeczywistości. Także jakość wykonania elektroniki, obudowy, aby klapa nie odpadała i wiele innych szczegółów, które mogą denerwować. Dlatego otworzyłem temat, bo może ktoś to przerabiał i trafił co jest warte uwagi.
  • #4 21855648
    LEDówki
    Poziom 43  
    Muszę napisać, że nie często trafia się człowiek, który zrozumie taką "garść" informacji. Zazwyczaj zdolny jest do jedn lub dwuzdaniowych porad, które wywołują dyskusje i kłótnie, bo jest grono pomagaczy, które każdą dyskusję traktuje jak kłótnię, albo szkodliwą poradę. Generalni QC to ściema żeby przywiązać klienta do swoich produktów. Ładowarka przystosowana do zasilania przez zasilacz PD wyda z siebie taki prąd ładowania, jaki producent przewidział. Zdarzały się tu informacje, że coś tam opisane jako 2A dawało z siebie mniejszy prąd a i napięcie było niższe. Może koledzy podrzucą sprawdzone obudowy. A tekst powyżej, jeżeli ktoś go przeczyta, pozwoli wyjaśnić żargon lub bełkot reklamowy i uniknąć zbędnych wydatków. Ani przez chwilę nie traktuję użytkownika jako niepełnosprytnego dopóki nie da na to solidnych dowodów. Pytanie, to nie dowody. Czekamy na kogoś, to już takie urządzenie zbudował.
  • #5 21855860
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Wojenek nie zamierzam toczyć, bo przede wszystkim otworzyłem temat aby uzyskać pomoc, więc byłoby dziwne żebym atakował kogoś, kto chce mi pomóc. Inną sprawą jest to, że moja wiedza jest za mała, raczej powierzchowna aby się spierać, choć wiem, że mleko nie pochodzi ze sklepu, ale od krowy ;-).

Z tymi nazwami QC czy VOOC mówię, bo można przeczytać w internetach, że np. oryginalne ładowarki zamiennie nie obejmują obsługi całkowitej wydajności. Ale ok, teraz przeczytałem, cytuję z artykułu:

https://mobismart.pl/standardy-szybkiego-lado...charge-power-delivery-vooc-o-co-w-tym-chodzi/

"Qualcomm w swoim Quick Charge postawił na zwiększanie napięcia – zamiast standardowych 5V używa 9V, 12V, a nawet 20V. Oppo ze swoim VOOC wybrało odwrotną strategię – trzyma się niskiego napięcia (5V), ale drastycznie zwiększa natężenie prądu do 4A, 5A, czy nawet więcej. USB Power Delivery? To dyplomata, który potrafi i jedno, i drugie, dostosowując się do potrzeb każdego urządzenia."

Więc tak jak napisałeś, pewnie PD wszystko obsłuży.
    Tak z ciekawości i może to głupie pytanie, ale dla telefonu i samego akumulatora lepiej ładować jak w QC czyli wysokim napięciem a mniejszym natężeniem (grzeje się sam telefon), czy jak WOOC, mniejszym napięciem a większym natężeniem?
  • #6 21855878
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ok, widzę że na forum temat nie jest zbyt popularny. wojenki toczą pomagacze między sobą. Przerzucają się cytatami, czepiają słówek.
    Co do QC - to chyba wynalazek po stronie telefonu. Od strony zasilania pozostaje standard PD. Wcześniej przed nim wszystkie szybkie formy ładowania opierały się na zasilaczach 5V z prądem wyjściowym większym niż 0,5 A. Po drodze doszedł jeszcze standard USB 3.0, w którym 5V oddaje do 0,7 A czy nawet do 0,9 A.
    Jet trochę starych wątków o tym jakie akumulatory wybrać. Porady zakupowe - kup na aliexpress. Może ktoś się skusi i podzieli uwagami nt. takiego zasilacza zts/diy. Zts - zrób to sam, diy - do it yourself. Definicje są dla formalności, bo za jakiś czas skróty wyjdą z użycia i tekst będzie nieczytelny.
    Natenczas szukać trzeba płytek oznaczonych USB PD. USB 3.0 są za słabe. Akumulatory bardziej pojemne - mniej sztuk w baterii to mniejsze problemy. Jednak rynek jest nieubłagany, popularność akumulatorów w obudowie 18650 powoduje, że są tanie i być może tańsze niż technicznie lepsze akumulatory w obudowach 2170. W sumie do tego zastosowania akumulatory mogą mięć parametry takie jak akumulatory z baterii laptopów. Czyli niezbyt wysoki prąd wyjściowy, spora pojemność i spory opór wewnętrzny. Reszta terminologii to kosmetyka, ale zdarzają się dziwolągi wymuszające używania rozwiązań jednego producenta telefonu i zasilaczy. W sumie to pewnie zasilacze kupuje w jakiejś fabryce zasilaczy, bo teraz nie opłaca się robić wszystkiego samodzielnie.
  • #7 21857642
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Szukałem za wielkim murem obudowy, ale wszędzie jest port micro usb "input" który jest niby tylko do ładowania powerbanka. Bez sensu jest ciąganie ze sobą 2 kabli aby obsłużyć jeden powerbank. W klaycznych powerbankach micro usb to rzadkość.
    Ale jeżeli jest port usb C i w nim PD, to ten port nie naładuje powerbanka? Przecież PD działa w obie strony.
    Może ktoś wie gdzie kupić obudowę bez micro usb aby jednym kablem wszystko obsłużyć?
  • #8 21857648
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ja mam gotowego tracera. Można go zasilić przez micro-usb i przez usb-c. Tylko, że to gotowiec. Czekamy na życzliwą duszę, albo zamawiaj coś u Chińczyków.
  • #9 21861489
    morfeusz1805
    Poziom 10  
    Widzę, że nie jest popularne używanie takich kombinacji.
    Poszperałem jeszcze i znalazłem coś takiego. Wygląda to jak na odpuście, do kompaktowych też nie można tego zaliczyć, ale nie wygląd jest priorytetem.
    https://www.youtube.com/watch?v=vsvoXjfCujY

Na powyższym filmie ludzie w komentarzach narzekają, że kontrola jakości jest kiepska i np. z pośród trzech sztuk tylko w jednym wskaźnik naładowania nie wariował. Problem ze wskaźnikiem w komentarzach jest dość częsty. Nie wiem, może należy wyzerować akumulator, może problem tkwi w czymś innym?

Kształtem ta obudowa najlepiej by mi odpowiadała. W wersji za ponad 20 zł jest niby PD. Rozumiem, że z portu C naładuje telefon i naładuje akumulatory w obudowie? Jest napisane input i output.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050058744294...wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol

W tej obudowie należy przygotować akumulatory, lutowanie kabelków itp. Niestety nie mam zgrzewarki.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050106036037...wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol

https://www.youtube.com/watch?v=V3VVNbUDu30&t=870s

To jeszcze coś innego, ale nie znalazłem żadnej recenzji. Choć wolałbym na 4 akumulatorach 21700.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050104007417...wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol

Kolejna obudowa, to jakiś totalny no name.
    https://pl.aliexpress.com/item/10050105816651...wish-manage-home.0.0&gatewayAdapt=glo2pol

Problem z takimi obudowami może być jeszcze taki, że jeżeli ktoś ich nie przebadał, to czy taka obudowa nie niszczy akumulatorów, czy za bardzo nie rozładowuje, czy nie przeładowuje.
  • #10 21861519
    LEDówki
    Poziom 43  
    Takich kwiatków to nie ma, żeby przekraczało mocno 4,2 V czy spadało poniżej 2,5 V. Chociaż były jakieś wynalazki rozładowujące akumulatory do 2V. Wtedy pozostanie dołożenie własnego PCM z węższym zakresem napięć.
    Obudowy mają po dwa gniazda USB-C, z których jedno te o wejście, drugie to wyjście. No i ta uwaga, że jednoczesna praca praca obu gniazd nie jest możliwa. To nawet sensowne, lepiej podłączyć zasilacz do telefonu niż do zasilacza bateryjnego a ten dopiero do telefonu. Obudowa na baterię 12 akumulatorów jest ciekawa, bo masz większą pojemność (3 akumulatory równolegle) i wyższe napięcie (4 baterie 3P połączone szeregowo), co może sugerować, że na 12 V napięcie wychodzi z baterii bez przetwornicy. Na 5 V i 9 V z pewnością jest przetwornica. Reszta to zagadka.
  • #11 21889971
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    LEDówki napisał:
    Obudowy mają po dwa gniazda USB-C, z których jedno te o wejście, drugie to wyjście. No i ta uwaga, że jednoczesna praca praca obu gniazd nie jest możliwa.

A o "pass-through" słyszałeś. Mój kilkuletni powerbank Greencell ma nawet taką funkcję.
    morfeusz1805 napisał:
    ale ze względu na to, że często powerbanki puchną i nigdy nie wiadomo jakie ogniwa w nim siedzą

To kup markowy powerbank.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru obudowy DIY na powerbank z 4–6 ogniwami 18650 lub 21700 zamiast gotowego powerbanku, ze względu na obawy o jakość i puchnięcie wbudowanych akumulatorów. Omawiane są różnice między ogniwami Li-ion i LiPo, sens stosowania własnych, sprawdzonych ogniw oraz dobór obudowy obsługującej ładowanie i zasilanie przez USB-C/USB PD. Wyjaśniono, że „QC” i podobne nazwy są w praktyce mechanizmami negocjacji parametrów ładowania, a od strony obudowy kluczowe są płytki z USB PD; porty micro USB są uznane za niewygodne, bo wymagają dodatkowego kabla. Poruszono też temat działania portów USB-C jako wejścia i wyjścia, ograniczeń jednoczesnej pracy obu gniazd, funkcji pass-through oraz konieczności stosowania zabezpieczenia PCM przy nietypowym zakresie napięć ogniw. Wskazano, że większa liczba ogniw zwiększa pojemność i może poprawić parametry wyjściowe, ale rynek tanich obudów z Chin bywa niepewny jakościowo.
REKLAMA