logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a4 b6 1.9 avf - Metaliczny dźwięk przy przyśpieszaniu / sprawdzenie logów

xxxbrowarekxxx 28 Gru 2020 17:38 3228 6
REKLAMA
  • #1 19142374
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam, mam problem z autkiem audi a4 b6 avf 1.9 quattro, mam je kilka miesięcy, problemy się zaczęły jak przeczyściłem EGR`a, od tego czasu słychać przy przyśpieszaniu ( ok. 1600-2600obrotów) takie nie za głośne z pod maski charczenie, trzepotanie, zgrzyt, nie wiem jak to nazwać, dzieję się to tylko przy przyśpieszaniu zgrzytnie na sekundę bądź dwie, szarpnie lekko autem i jedzie dalej. Ostatnio rozkręciłem znów egr`a, wymieniłem uszczelkę pod nim i oring, wymieniłem zawór n75 i ten drugi (nie pamiętam nazwy), wymieniłem wszystkie wężyki ciśnieniowe i nadal problem występuje. Prawie byłem pewien że to turbina (łopatki) oddałem do mechanika, który się tym zajmuje i on twierdzi że turbina jest ok, wszystko jest super, zwrócił uwagę mi że to może być kolanko za egr`em, wymieniłem je i przy jeździe autem 40km zachrapotało tylko dwa razy. Mechanik ten obstawia gdzieś nieszczelność, ale czy to by powodowało tez taki zgrzyt? Występuje to średnio co minutę podczas jazdy, jest nagłe odcięcie turbiny jakby na sekundę i jedzie dalej. Co jeszcze mi nie pasuje to to że czuć delikatne szarpnięcie jak turbina się załącza, a powinno odbywać to się płynnie, jak wcześniej. Już nie wiem co robić.

Zrobiłem logi 010 i 011 czy może ktoś rzucić okiem czy tam wszystko jest ok.
    log 010 https://log.tunezilla.com/chart/452701#H8KLCA...Aw5Eiw6jDr1MlwpYUWMKaw6jDicOaB0bDoHrDpXcAAAA=

log 011
    https://log.tunezilla.com/chart/452702#H8KLCA...wwo/DoGDDrCHDriZ1w4tsw43Cj1MIJ8K3PMOmJ8KPAAAA
  • REKLAMA
  • #2 19142513
    polonez15
    Poziom 33  
    Ocena: 896
    Przy takim przeładowaniu nie powinno autem szarpać. Log grupy 3 i odepnij na próbę podciśnienie z EGR.
  • REKLAMA
  • #3 19142539
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    Szarpie nie zawsze, ostatnio rzadziej, akurat podczas logów nie było słychać tego metalicznego dźwięku ani szarpania.

edit: zrobiłem log 003 z tym odpiętym wężykiem ciśnienia od egr.
    https://log.tunezilla.com/chart/452714#H8KLCA...wwo/DoGDDrCHDriZ1w4tsw43Cj1MIJ8K3PMOmJ8KPAAAA
    ogólnie jak ta turbina się załącza to czuć takie delikatne wyrwanie auta do przodu.
  • REKLAMA
  • #4 19146656
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    Panowie pobawiłem się trochę, poodłączałem kabelki od podciśnienia od klapy gaszącej,egr i gruchy no i nic nie hałasowało ani nie szarpało,tyle że mocy też oczywiście nie było. Metodą prób i błędów ustaliłem że winna jest grucha albo turbina. Zrobiłem test komputerem i wydaje mi się że gruszka pompuje ok może ktoś rzucić okiem ?

Audi a4 b6 1.9 avf - Metaliczny dźwięk przy przyśpieszaniu / sprawdzenie logów Audi a4 b6 1.9 avf - Metaliczny dźwięk przy przyśpieszaniu / sprawdzenie logów
  • REKLAMA
  • #5 19147814
    polonez15
    Poziom 33  
    Pracuje ładnie ale faktycznie przy załączeniu podciśnienia słychać jakiś rezonans... Odkręć wydech od turbo i testuj.
  • #6 19148000
    xxxbrowarekxxx
    Poziom 13  
    Chodzi o to abym odkręcil ten gruby wąż co doprowadza powietrze od strony 'zimnej' do turbiny i powtórzyć test?
  • #7 19161709
    polonez15
    Poziom 33  
    Wydech od turbo - czego tu można nie rozumieć? WYDECH. Taka rura, którą wychodzą spaliny. Jak odkręcisz dolot to dopiero wtedy będzie koncert.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Audi A4 B6 1.9 AVF quattro, polegający na metalicznym dźwięku oraz szarpaniu przy przyspieszaniu w zakresie 1600-2600 obrotów. Po czyszczeniu EGR, dźwięk stał się słyszalny, mimo wymiany uszczelek, zaworu N75 oraz węży ciśnieniowych. Mechanik stwierdził, że turbina jest w porządku, sugerując nieszczelność w układzie. Użytkownik przeprowadził testy, odłączając różne elementy, co czasowo eliminowało hałas, ale nie rozwiązało problemu z mocą. Wskazano na możliwość problemu z gruszką lub turbiną, a także zasugerowano odkręcenie wydechu od turbo w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA