logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa

mbryzus 28 Gru 2020 19:53 5127 7
REKLAMA
  • #1 19142748
    mbryzus
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Witam
    Chciałbym się z wami podzielić swoim wymiennikiem ciepła z płaszczem wodnym w piecu na pellet 12kw .
    Wymiennik pospawany z rury metalowej fi150 i 9 rur tez metalowych fi 35 .
    Do tego dwa dekielki fi 150 z 9 dziurami fi 35 .Wszystko ładnie obspawane i sprawdzona szczelność ciesnieniem wody z sieci około 5,5bara.
    Wymiennik przeszedł moje oczekiwania co do sprawności i działania.
    Na wyjsciu pieca c.o. na pellet przy 90% mocy palnika mam temperature spalin 150 ° a za wymiennikiem mam 85°. Na wejściu i wyjściu wodnym mam 5 stopni wodę na plusie.
    Uważam ze wynik jest rewelacyjny.
    Spalanie pelletu spadło co jest zauważalne ,jest to wynik około 20-25% oszczedności.
    Podłączony jest w powrót z grzejników za zaworem 4drogowym z silownikiem
    Wymiennik jest metalowy wiec prędzej czy później pocieknie ,ale w planach mam zrobienie takiego samego ,całego z aluminium bo warto .

Dodatkowo mogę dodać że wstawienie pompy kotłowej na powrocie pieca i podłacznie jej w elektronike pieca do funkcji [pompa kotłowa] ,załatwiło sprawę z niedogrzanym powrotem.
    Walczylem ze swoim piecem od 3 miesiecy i wojnę uważam za wygraną bo dopiero teraz działa jak chciełem.
    Pomyślałem ze napiszę tego posta ponieważ szukałem informacji w internecie i nie mogłem nic znaleźć na temat czy taki wymiennik zadziała. Budując go , nawet przez myśl mi nie przeszło że wyniki tak mnie pozytywnie zaskoczą.Teraz wiem że to był świetny wybór wstawiając takie cudo do swojego pieca.

Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa

Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa
  • REKLAMA
  • #2 19143781
    Cowboy zagrabie
    Poziom 31  
    Ocena: 501
    Włożony ogrom pracy i wygląda fajnie, jednak nie napisałeś nic o kominie do jakiego podłączony jest piec.
    Zejście z temperaturą spalin poniżej punktu rosy w przypadku klasycznego komina ceglanego może skutkować odkładaniem się smoły i siarki na wewnętrznych ściankach a nawet brunatne wysięki na zewnątrz w skutek zwiększonej erozji.
    Obserwuj wnętrze komina czy nie robi się mokre, bo zyski na opale mogą się przełożyć na koszty które będzie trzeba ponieść na modernizację w przyszłości pionu kominowego.
  • REKLAMA
  • #3 19149134
    mbryzus
    Poziom 14  
    Na wyjściu mam od 70 do max 90 stopni do komina wiec ekonomia i prawa fizyki raczej są zachowane. Póki co nie zauważyłem żeby w kominie coś sie działo złego.
    Warto tez dodać ze niektóre piece na ekogroszek lub pelet mają fabrycznie temperature spalin do np 90 stopni. U mnie niestety w nocie katalogowej napisane jest do 160 stopni.
  • REKLAMA
  • #5 19631964
    mbryzus
    Poziom 14  

Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa Wymiennik ciepła, odzysk ciepła ze spalin. Działa
    Ostateczna wersja z wymiennikiem płytowym 25kw oddzielającym układ wymiennika i układ pieca z grzejnikami.
    Do tego trójnik na górze do łatwego czyszczenia 9 rur w wymienniku.

Po roku działania jest zero skutków ubocznych i same zalety.
    Ciężko mi ocenić na ile procent podniosło sprawność ale wiem że oszczędności są.
    Za cały rok wyszło przy starym domu 100m ,3,5tony peletu.

Nie dawno założyłem do wymiennika 9 zawirowywaczy powietrza (zwinięte płaskowniki ,wygięte na tokarce w rurze) . Po ich wsadzeniu wydajność samego wymiennika wzrosła o 20% .
    Na wyjściu za wymiennikiem już w komin temperatura spalin trzyma sie cały czas na poziomie 65 stopni , kiedy na wyjściu z pieca mam 140 stopni.

Kiedy woda w wymienniku osiągnie 47° włącza się pompa na tym obwodzie przez około 2 minuty aż wpompuje ciepłą wode do powrotu pieca i wyrówna się temperetura powrotu i wymiennika około 40°. Cały proces sie powtarza w automacie co około 7-8 minut .

To naprawde działa.
    Jak macie jakieś pytania to chętnie podziele się swoim doświadczeniem.
  • REKLAMA
  • #6 20322515
    ChudyZC
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Czyli dobrze rozumując przez te 9 rur przechodzi dym do komina tak?
  • #7 20930972
    wojtekcieslukowski1
    Poziom 3  

>>19631964
    Gratuluję sprawnego wymiennika. Chciałbym coś takiego zamontować u siebie. Pomysł z rurkami jest genialny. Mam stary kocioł na drewno dolnego spalania. Spalanie z powietrzem pierwotnym, wtórnym jakoś idzie, ale odbiór ciepła jest fatalny. Przy rozpalaniu temperatura spalin przekracza 400 stopni C, podczas zagazowywania w okolicach 350. Dopiero, gdy wchodzi w żar sukcesywnie spada. Proszę napisz jakiej grubości blachy użyłeś. Ile litrów mieści wymiennik? Jak czyścisz, czym i jak często? Czy dobrze zrozumiałem, że do wymiennika wpływa woda kotłowa z rury powrotnej z grzejników i ogrzana woda z wymiennika też wpływa do tej samej rury powrotnej i dalej do kotła.
  • #8 20932950
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    wojtekcieslukowski1 napisał:
    Pomysł z rurkami jest genialny. Mam stary kocioł na drewno dolnego spalania.

Pamietaj, żekocioł DS musi mieć odpowiedni ciąg kominowy. Taka przeróbka może go poważnie zakłócić. Ponadto u autora tematu jest kocioł pelletowy, tu na drewno więc zanieczyszczenie komina/wymiennika może być nieporównywalne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podzielił się doświadczeniem z własnoręcznie wykonanym wymiennikiem ciepła z płaszczem wodnym, zbudowanym z rury metalowej fi150 oraz 9 rur fi35. Wymiennik wykazuje wysoką sprawność, obniżając temperaturę spalin z 150 °C do 85 °C oraz osiągając oszczędności w spalaniu pelletu na poziomie 20-25%. Użytkownik planuje stworzenie nowego wymiennika z aluminium. W dyskusji poruszono również kwestie związane z ciągiem kominowym oraz wpływem konstrukcji na efektywność pieca. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami i obawami dotyczącymi działania wymienników ciepła oraz ich wpływu na systemy grzewcze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA