logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajność i zużycie energii pompy ciepła IVT Greenline HT Plus C9 w domu drewnianym

rafwal333 29 Gru 2020 19:23 2652 8
  • #1 19145154
    rafwal333
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Może ktoś wyjaśni o co tutaj chodzi?
    Kupiłem dom 140 m2 z wykonaną pompą ciepła, opiszę poniżej jak to jest wykonane wg projektu wykonawczego (nie powykonawczego), generalnie jest chłodno a zużycie energii bardzo duże wg mnie.
    Dom drewniany z bala 38 cm bez dodatkowych dociepleń. Uszczelniłem wszystkie szczeliny i przedmuchy - nic nie gwiżdże :).
    1. Pompa ciepła jak w tytule z wbudowanym zbiornikiem CWU 185l, zbiornik buforowy 300dm3 na CO, dodatkowa pompa obiegowa na CO na zasilaniu (oprócz tej wbudowanej do pompy ciepła na powrocie).
    2. CWU z cyrkulacją.
    3. DZ - poziomy kolektor - 2 pętle o długości 350 mb każdy (700 mb) wykonane z rur HDPE 40mm.
    4. GZ - 100% ogrzewanie podłogowe. 3 kolektory, całkowita długość rur ok. 1300 mb.

Ustawienia pompy:
    1. nastawa CO: 2,8 (pompa działa z czujnikiem zewnętrznym)
    2. nastawa CWU: 45stC
    3. Praca pompy obiegowej na powrocie wbudowane do pompy ciepła: praca ciągła na 3 biegu,
    4. Praca pompy obiegowej na zasilaniu: wyłączona (włączenie nie poprawia a pogarsza efektywność)
    5. Bufor na CO: zawory zamknięte. uwaga jak w punkcie (4).
    6. Praca pompy obiegowej DZ: razem ze sprężarką.
    7. Temperatura na zewnątrz: ok. 0stC
    8. Temperatura DZ: ok. 6stC na wejściu, ok. 1,5stC na wyjściu (podczas pracy pompy obiegowej DZ).
    9. Temperatura w domu: ok. 21stC

Efekty w zużyciu energii: Pompa pracuje ok. 16 godzin na dobę. Rachunki miesięczne za zużycie energii całego domu to zimą ok. 900 zł, latem ok. 350 zł. (dodatkowe elektryczne urządzenia to standardowe domowe: płyta indukcyjna, lodówka itp.)

Co tutaj nie gra bo wg mnie to bardzo drogo.
  • #2 19353753
    rafwal333
    Poziom 4  
    Czy ktoś może pomóc? To naprawdę trudna sprawa.
  • #3 19353798
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 112
    W redukcji zużycia prądu może pomóc np montaż instalacji fotowoltaicznej.
  • #4 19353824
    rafwal333
    Poziom 4  
    marekj31 napisał:
    W redukcji zużycia prądu może pomóc np montaż instalacji fotowoltaicznej.

Ok - a jak nie ma fotowoltaicznej to wydaje mi się, że 900 zł (prawie 1500 kWh) miesięcznie to bardzo dużo.
  • #5 19353830
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Proponuje żebyś się udał na forum Muratora. Tam jest cały watek odnośnie PC i dość ogarnięci ludzie.
    Proponuje też zanim się tam udasz o pozyskanie dokładnych liczb zużytej energii w w kWh oraz obliczenia zapotrzebowania na ciepło na stronie cieplowlasciwe.pl (jeśli się da bo to dom z bali).
    Dobrze by było opomiarować samą pompę ciepła podlicznikiem i zobaczyć ile faktycznie zużywa sama pompa.
    Zerknij też tutaj - może to pomoże w obliczeniu OZC: Link.
    Tu też jest cały wątek o Twojej pompie: Link
  • #6 19353869
    rafwal333
    Poziom 4  
    toolpusher napisał:
    Proponuje żebyś się udał na forum Muratora. Tam jest cały watek odnośnie PC i dość ogarnięci ludzie.
    Proponuje też zanim się tam udasz o pozyskanie dokładnych liczb zużytej energii w w kWh oraz obliczenia zapotrzebowania na ciepło na stronie cieplowlasciwe.pl (jeśli się da bo to dom z bali).
    Dobrze by było opomiarować samą pompę ciepła podlicznikiem i zobaczyć ile faktycznie zużywa sama pompa.
    Zerknij też tutaj - może to pomoże w obliczeniu OZC: Link.
    Tu też jest cały wątek o Twojej pompie: Link

Wg mnie albo DZ za małe (słaba wydajność albo skrócili w stosunku do tego co w projekcie - ciekawe jak sprawdzić wydajność DZ) albo pompa za słaba mocowo. DZ gruntowe zawsze lepsze niż pompa powietrzna więc pomyślałem, że wymienię pompę na nową, większą, mocniejszą i podłączę do istniejącego DZ.
  • #7 19353898
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ale ten Twój dom coś nie tego jak były przedmuchy które uszczelniałeś. Tu może być problem.
  • #8 19353913
    rafwal333
    Poziom 4  
    toolpusher napisał:
    Ale ten Twój dom coś nie tego jak były przedmuchy które uszczelniałeś. Tu może być problem.

Przedmuchy były ale nie ma. Tyle jaki miałoby to wpływ jak nie można osiągnąć 35st, na GZ a pompa pracuje non stop?
    Mnie to wygląda na to, że albo PC za słaba albo DZ niewydajne. Ale jak do tego dojść żeby nie wydać głupio kasy?
  • #9 19353923
    toolpusher
    Poziom 23  
    Napisz w tych wątkach które Ci podałem szczególnie w wątku dotyczącym Twojej pompy. Może masz coś skopane w ustawieniach pompy, może mało gazu nie wiem gdybam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wydajności i zużycia energii pompy ciepła IVT Greenline HT Plus C9 w drewnianym domu o powierzchni 140 m². Zgłasza, że pomimo uszczelnienia szczelin, w domu jest chłodno, a miesięczne zużycie energii wynosi około 900 zł (prawie 1500 kWh). W odpowiedziach zasugerowano rozważenie instalacji fotowoltaicznej w celu redukcji kosztów energii oraz zbadanie dokładnych danych dotyczących zużycia energii przez pompę ciepła. Użytkownicy wskazali na możliwość niewystarczającej wydajności dolnego źródła (DZ) lub zbyt słabej mocy pompy ciepła. Rekomendowano również skonsultowanie się z innymi forumami oraz dokładne pomiary zużycia energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA