Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux ESL6365RO - Zmywarka ciągle pompuje wodę

Corvim 01 Jan 2021 12:21 1368 1
  • #1
    Corvim
    Level 11  
    Witam,

    Problem jak w temacie:
    - na początku programu przy drugiej próbie wypompowania wody pojawia się błąd zabezpieczenia przed zalaniem, lub
    - na końcu programu przy 2 próbie wypompowania wody pojawia się błąd

    Błąd nie pojawia się zawsze, ale bardzo często. Co ciekawe, jak się zaleje misę dodatkową wodą przed włączeniem zmywania to często udaje się uruchomić bez błędu. Po czyszczeniu zmywarki odkamieniaczem AEG działa przez jakiś czas bez błędów, i jak się myje na programie intensywnym to tez błąd się prawie nie pojawia.



    Przeglądnąłem różne wątki dotyczące tego tematu i obstawiałem wyciek lub hydrostat. Wyciek odpada bo tacka sucha i nie wydaje się żeby tam była kiedykolwiek jakaś wilgoć. Pływak tez w całkiem dobrym stanie oprócz problemu, który opiszę dalej.

    Czy to oznacza konieczność wymiany hydrostatu? Wymiana czy można to jakoś przeczyścić?

    Electrolux ESL6365RO - Zmywarka ciągle pompuje wodę
    Dodatkowo kilka pytań:
    Na tacce jest ślad niewielkiego wycieku tłuszczu albo jakiegoś smaru spod misy zmywarki. Co to jest i czy coś z tym robić? Problem jaki widzę to, że zaciekło aż pod pływak i pływak wydaje się przyklejony do tacki. Wymienić pływak czy zostawić?
    Electrolux ESL6365RO - Zmywarka ciągle pompuje wodę Electrolux ESL6365RO - Zmywarka ciągle pompuje wodę
    W środku misy pojawił się ślad jakby smaru. Nie znika to pomimo mycia. Czy to objaw jakiejś awarii związanej z praca na sucho czy raczej "guma dożucia"? Coś z tym robić? Zbiornik na sól. Brązowy nalot - czy coś z tym robić?
    Electrolux ESL6365RO - Zmywarka ciągle pompuje wodę Electrolux ESL6365RO - Zmywarka ciągle pompuje wodę


    Jakieś inne sugestie ?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2
    szczepko
    Level 14  
    Cześć
    Mam obecnie z taka zmywarka to samo. Wyczyściłem cały wylot, sprawdziłem wąż od hydrostatu i hydrostat i jest OK. Niestety cały czas jest tak że zmywarka jak się uruchamia zaczyna wypompowywać wodę i piszczy 2 razy na 4 mignięcia. Pozwala się uruchomić jak zaleję odpływ ciepłą woda z ludwikiem.
    Ktoś podpowiadał, że to problem ze zbiornikiem przeciwzalaniowym - suchy jak pieprz. Zachodzę w głowę co jeszcze może być.

    Kiedyś w Candy po takich perturbacjach skończyło się wymianą kondensatorów na płycie sterownika w zasilaniu. Niestabilne napięcie waliło błędami. Jutro startuje z naprawą dołu, a jak to nic nie da to wyjmuje kontrolnie sterownik.

    Jeśli ktoś ma sugestie to zapraszam do podpowiedzi co może być?