logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nieoczekiwane spowolnienie pracy komputera z Windows 7, Intel Core i5-4570, GeForce GTX 1050

MineStonePeople 03 Sty 2021 00:33 402 9
REKLAMA
  • #1 19154930
    MineStonePeople
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Napotkałem niedawno niezrozumiały dla mnie problem. Mój komputer zaczął zawodzić w naprawde mało wymagających warunkach (10 sekundowe ścięcia podczas przełączania między dwoma oknami chroma bez niczego w tle albo nawet podczas przełączania folderów). Uznałbym to za dość naturalne jako że sprzęt ma swoje na karku ale zarazem daje rade z całkiem ładnymi gierkami w całkiem rozsądnych ustawieniach. Dodam też że ciasteczka i pamięć podręczna czyszczone regularnie i nie mam żadnych dziwnych addonów. Zmiana zaszła jakby z dnia na dzień i wszystkie problemy wydają się nader nieregularne. Ma ktoś jakieś rady, wskazówki lub propozycje jakiegoś dobrego benchmarka który rzuciłby troche światła na sytuacje?

Windows 7
    intel core i5-4570 3.20GHz
    GeForce GTX 1050
    8 GB RAM
  • REKLAMA
  • #3 19154952
    MineStonePeople
    Poziom 6  
    Zeskanowałem ale szczerze to nawet nie wiem jak czytać ten raport.
  • REKLAMA
  • #5 19154962
    MineStonePeople
    Poziom 6  
    Jest na zielono.
  • REKLAMA
  • #7 19155736
    MineStonePeople
    Poziom 6  
    Nieoczekiwane spowolnienie pracy komputera z Windows 7, Intel Core i5-4570, GeForce GTX 1050
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19156259
    blind227
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Może już czas zainwestować w ssd w dzisiejszych czasach dyski hdd dławią się przy nowszych aplikacjach i przeglądarkach. Tym bardziej że to laptopowy dysk
  • #9 19156418
    MineStonePeople
    Poziom 6  
    Pewnie tak, zresztą i tak to planowałem. Troche szkoda że akurat teraz komputer postanowił mieć humory.
  • #10 19180191
    MineStonePeople
    Poziom 6  
    Zastosowanie dysku SSD.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nagłym spowolnieniem pracy komputera z systemem Windows 7, wyposażonego w procesor Intel Core i5-4570 oraz kartę graficzną GeForce GTX 1050. Problemy objawiają się 10-sekundowymi zacięciami podczas przełączania między oknami przeglądarki Chrome oraz folderami, mimo regularnego czyszczenia ciasteczek i pamięci podręcznej. Użytkownik został zasugerowany do sprawdzenia obciążenia dysku w menedżerze zadań oraz do skanowania dysku twardego za pomocą HDDScan. Po analizie SMART okazało się, że wszystkie parametry są w normie. Wskazano na możliwość wymiany dysku HDD na SSD, co mogłoby poprawić wydajność, zwłaszcza w kontekście nowoczesnych aplikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA