logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher D5S-F - błędy diagnostyki, nieuruchamiający podgrzewacz - jak naprawić?

KamilAlex19 03 Sty 2021 12:31 1317 7
REKLAMA
  • #1 19155598
    KamilAlex19
    Poziom 3  
    Witam. Mam problem z podgrzewaczem. Urządzenie nie załącza się, po diagnostyce pokazało błędy. Czy ktoś może pomóc jak się z tym uporać? Czy do wymiany czujnik czy coś innego, ewentualnie jaka część będzie pasować.
    Eberspacher D5S-F - błędy diagnostyki, nieuruchamiający podgrzewacz - jak naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 19157455
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Dawno temu miałem przypadek z podobnym urządzeniem firmy Eberspacher
    - ostatecznie przyczyną problemu była świeca żarowa;
    miała za małą rezystancje, system wykrywał to jako zwarcie,
    Ale to był szczególny przypadek.
  • REKLAMA
  • #3 19160475
    KamilAlex19
    Poziom 3  
    Dzięki za zainteresowanie tematem i odpowiedz. Mam okazję kupić nowy palnik ze świecą i całą wiązka z czujnikami. Tylko zastanawiam się czy to właśniechodzi o sam czujnik czy on nie jest uszkodzony bo jeśli świeca by była uszkodzona to pokazało by inny błąd i było by chyba słuchać ze Webasto odpala i po chwili gaśnie. A tu nic z pilota nie da rady uruchomic i z jednostki mmi. Na początku myślałem że może styki są zabrudzone więc wyczyściłem wszystkie ale nic to nie dalo. Będę musiał ściągnąć całe Webasto i obejrzeć je na stole. Czy ktoś wyciągał Webasto i może mi powiedzieć jakieś porady jak zrobić to sprawnie bez niespodzianek .
  • REKLAMA
  • #4 19164056
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Nie kupuj części, jeśli nie wiesz co masz tam uszkodzone. Masz padniętą elektronikę w piecyku i dlatego sieje ci takie nieprawdziwe błędy, a nie warto kupować nowego sterownika bo i tak się zepsuje. Wpisz w google hasło np. D5ZF i poczytaj na ten temat, lub wejdź na forum SGA czyli SharanGalaxyAlhambra, to tam się dowiesz jak go zregenerować.

http://www.vw-sharan.pl/forum/
  • REKLAMA
  • #5 19164405
    KamilAlex19
    Poziom 3  
    Sterownik zostaje ten co jest chce tylko wymienić czujniki i świece ewentualnie palnik jeśli będzie w słabym stanie.
  • #6 19165959
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    A po to to chcesz wymieniać palnik, świecę-sztyft, kiedy to się nie psuje, a powtarzam, że masz uwalony sterownik.
  • #7 19168746
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    A kto bogatemu zabroni ha ha ha .Jedynymi elementami które się w nich uszkadza to są czujniki i pompy obiegowe ,no nie wspominając o słynnych sterownikach .Ja bym nie szedł w stronę zakupu części tylko właściwej diagnostyki ,zamiast czujników możesz podstawić rezystory i zobaczysz co się dzieje ,jeśli potrzebujesz pozostałe części to pewnie w okolicy możesz zdobyć za free ,bo i tak wszyscy serwisanci wyrzucają pozostałość na złom (bo jeśli klient usłyszy ile kosztuje sterownik to od razu każ to wyrzucić )
  • #8 19177151
    JacekW1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Miałem podobny przypadek, próbowałem podmieniać czujniki (miałem drugi zestaw).
    Ostatecznie wyszło na uszkodzony sterownik, po naprawie wszystko działa idealnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podgrzewaczem Eberspacher D5S-F, który nie uruchamia się i generuje błędy diagnostyczne. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie świecy żarowej, czujników oraz sterownika. Wskazówki obejmują diagnostykę elektroniki, czyszczenie styków oraz możliwość wymiany uszkodzonych komponentów. Użytkownicy podkreślają, że przed zakupem nowych części warto przeprowadzić dokładną diagnostykę, aby uniknąć niepotrzebnych wydatków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA