logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Poszukuję głośnika do Soundbaru Panasonic SU-HTB688

FollowTheLeader 06 Sty 2021 14:31 1014 7
REKLAMA
  • #1 19163030
    FollowTheLeader
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jestem tu nowy, także przepraszam za wszystkie popełnione błędy :P
    Sprawa wygląda następująco. Lewy głośnik w listwie "trzeszczy", "pierdzi", gra bardzo cicho i płasko. Zamieniłem głośnik z prawym i ten gra ok z lewej strony, także myślę, że to wina samego głośnika. Przeszukałem internet w poszukiwaniu takiego i nigdzie nie mogę znaleźć.
    Parametry widoczne na zdjęciach. Mógłbym spróbować wymienić obydwa z podobnymi parametrami, ale nie wiem jak bardzo mógłby się różnić omy, waty itp.
    Może już ktoś miał podobny problem
    Pozdrawiam.
    Poszukuję głośnika do Soundbaru Panasonic SU-HTB688

• REKLAMA
  • #2 19163215
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Wygląda jak zwykły szeroko pasmowy głośnik do telewizora. Gra toto jakimś basem? Czy podobnie jak głośniki w w telewizorze?
  • REKLAMA
  • #3 19163267
    FollowTheLeader
    Poziom 4  
    Bass jest, ale nie jakiś szczególnie mocny.
  • REKLAMA
  • #4 19163315
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Subwoofer dokup jak potrzebujesz basu. Co do glośnika przejrzyj OLX ja kupilem 6 glosników telewizorowych za 20zł od 4W do 15W. U Ciebie moc 15W jak 8Ohm znajdziesz. 20W jak 6 ohm lub zaryzykowac 4ohmy i ok 20W wszystko zalezy jaka plytka to napedza z jakim ukladem scalonym i jakie zasilanie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19163467
    FollowTheLeader
    Poziom 4  
    Tremolo napisał:
    Subwoofer dokup jak potrzebujesz basu. Co do glośnika przejrzyj OLX ja kupilem 6 glosników telewizorowych za 20zł od 4W do 15W. U Ciebie moc 15W jak 8Ohm znajdziesz. 20W jak 6 ohm lub zaryzykowac 4ohmy i ok 20W wszystko zalezy jaka plytka to napedza z jakim ukladem scalonym i jakie zasilanie.

Takie coś by się nadało?
  • #6 19163486
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9237
    FollowTheLeader napisał:
    Lewy głośnik w listwie "trzeszczy", "pierdzi", gra bardzo cicho i płasko.
    A można wiedzieć w jakiej listwie? Oryginalnie ten SB jest wraz z subwooferem... Jaki tam jest wzmacniacz tam jest?
    FollowTheLeader napisał:
    Mógłbym spróbować wymienić obydwa z podobnymi parametrami, ale nie wiem jak bardzo mógłby się różnić omy, waty itp.
    Albo dokup (o ile nie masz) subwoofer i korzystaj z kompletnego zestawu, a uszkodzony głośnik wymień na TAKI SAM, albo kup inny sprzęt - soundbar (czyli sama "listwa" jak to nazywasz) nie może przenosić niczego poniżej ok. 100Hz, więc basu z niej nie uzyskasz. NIE MA FIZYCZNEJ MOŻLIWOŚCI. I nie ma znaczenia jakich głośników użyjesz zamiast oryginalnych.
    Te 20W na głośniku jaki masz nijak się ma do rzeczywistości - nie sposób by tak mały głośnik z tak malutką cewką mógł przyjąć tyle mocy - a jak już przyjmie (to jak w Twoim wypadku) na krótko... Po tym albo się rozsypie cewka (ja u Ciebie), albo się spali całkiem.
  • #7 19163852
    FollowTheLeader
    Poziom 4  
    Subwoofer jest w zestawie gra ok. Dobra zamówię to z allegro i zobaczymy czy da radę.
  • #8 19183693
    FollowTheLeader
    Poziom 4  
    Ok. Zakupiłem głośniki od telewizora philips 11W 6Ohm i grają lepiej niż oryginalne sprawne. Głośniki od tv pasują do soundbaru, oczywiście po małych modyfikacjach i użyciu taśmy klejącej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje głośnika do soundbaru Panasonic SU-HTB688, ponieważ lewy głośnik trzeszczy i gra cicho. Po zamianie głośników z prawej strony, problem pozostał, co sugeruje uszkodzenie głośnika. Użytkownik rozważa wymianę głośników na podobne, ale nie jest pewien różnic w impedancji i mocy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują zakup subwoofera dla lepszego basu oraz przeszukiwanie portali takich jak OLX w celu znalezienia odpowiednich głośników. Użytkownik ostatecznie zakupił głośniki od telewizora Philips, które po modyfikacjach pasują do soundbaru i grają lepiej niż oryginalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA