logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Manta 32LHN19S nie reaguje na przycisk Power - uszkodzona pamięć SPI czy inna usterka?

Radar41 08 Sty 2021 00:05 3099 4
REKLAMA
  • #1 19167022
    Radar41
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam
    Proszę o poradę doświadczonych serwisantów TV.

Manta 32LHN19S - brak reakcji na przycisk POWER czy to z pilota czy z obudowy telewizora. Świeci się czerwona dioda. Nic poza tym. Nawet nie mrugnie. Można trzymać z 5 minut i nic.

Czy to wina uszkodzonej pamięci SPI/softu czy raczej nie ? Czytałem dużo tematów i bardzo dużo jest porad o aktualizację softu w trybie serwisowym lub też poprzez programowanie pamięci SPI. Nie mnie jednak w większości przypadków TV się włączał ale zapętlał się na logo MANTA. Mój natomiast milczy.
    Telewizor jest na gwarancji, ale mam duże obawy czytając opinie jak serwis Manta podchodzi do napraw i że częstym przypadkiem było odpisanie przez niech, że matryca telewizora, który do nich dotarł jest zbita i że oni nie poczuwają się do winy, bo taki otrzymali, więc raczej nie będe tego wysyłał. (ludzie opisują miesięczne przepychanki).

Zatem warto podstawić pamięć w tym przypadku czy to raczej nie ta usterka ? - tak z doświadczenia.

Pamieć to podobno SPI Winbond 25Q64BV, firmware znalazlem na jakimś rosyjskim forum, jak i elektrodzie też ktoś zamieścił. Mają identyczy rozmiar.
    Pytam o opinie, bo jeszcze go nie rozebrałem, co wiadomo = zakończenie gwarancji.

Po raz pierwszy boję się wysłać coś na gwarancję, bo walnąć w matryce to ja też potrafię.
    dzięki
  • REKLAMA
  • #2 19167169
    jeloi
    Poziom 34  
    Ocena: 587
    Post the defective dump for analysis.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19167351
    Radar41
    Poziom 10  
    edit
    Zgrałem zawartość pamięci: CFEON 25Q64CSIG i dump różni się od tych firmware z elektrody czy rosyjskiego forum od pewnego momentu.
    Tzn Dump jest dużo dłuższy, Od pewnego momentu w pamięci DUMP są po prostu zapisane jakieś ustawienia. Ale do tego momentu jest chyba tak samo.

Wrzucam DUMP do sprawdzenia.

32LHN19s
    SPI : Cfeon 25Q64CSIG
    Board: CV3663BH-Q32
    M/O: 7.T3663BHQ3210.2AG
    C/N: AE0012319

Mimo wszystko zapisywać pamięć ponownie, bo nie mam takiej nowej ?

Jakie porady ?
    Załączniki:
    • ORG-U6-25Q64.bin (5.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 32lhn19sdump.BIN (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19168558
    Radar41
    Poziom 10  
    Ok. Zrobiłem ERESE pamięci i wgrałem czysty soft (ORG-U6-25Q64.bin) od nowa na tej samej kości. W przyszlości jednak podmienie tę kość. Telewizor działa.

Ps. przy programowaniu tych kości trzeba odnzaczyć "Check ID", bo nie chiał mi na programatorze czy to SP8-A czy TL866II PRO czytać czy zapisywać pamięci. Po odznaczeniu tej opcji, wszystko ok.
    Dziękuje za pomoc.
REKLAMA