logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Piec gazowy Vailllant Ecotec Pure VC 226/7-2 cisnienie 00 -niestartuje

siwekyhy 09 Sty 2021 23:31 4206 13
REKLAMA
  • #1 19171309
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam

Od pół roku użytkuje piec gazowy jednofunkcyjny model Vailllant Ecotec Pure VC 226/7-2 . Jest to moja pierwsza styczność piecem gazowym , wcześniej miałem piec na eko groszek . Dziś pierwszy raz wyświetlił błąd 00 i nie grzeje ani ciepłej wody ani ogrzewania . Szukałem w instrukcji jak dopuścić wodę ale nigdzie nie mogę znaleźć zaworu dopuszczania wody. Nigdzie też nie widzę rozlanej wody. Jak mogę to rozwiązać ? Proszę o szybka odpowiedź jest weekend a na zewnątrz coraz zimniej... :( Po kliknięciu w menu pokazuje 0.5 bar ciśnienie a błąd jest 00. Jest to nowy piec , pół roku użytkowany

Czy ten błąd może być spowodowany tym żę z dostałem wiadomość sms od dostawcy wody ze mogą być dzis skoki ciśnienia wody lub brak wody ??? Bo właśnie od południa piec przestał działać.
  • REKLAMA
  • #2 19171344
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    W jednofunkcyjnym zawór do napełniania będzie gdzieś na instalacji , zrób zdjęcia kotła i okolic.
  • #3 19171346
    mumines
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Witam musisz uzupełnić wodę w instalacji. Ubytek wody jest naturalnym procesem. Ciśnienie w instalacji centralnego jest niezależne od instalacji wodociągowej. Ciśnienie w instalacji musi być powyżej 1 bara. na zimno. Nie przesadzaj z uzupełnianiem maksymalnie 1,5 bara na zimno, jak się rozgrzeje wzrośnie. Na załączonym zdięciu masz zaznaczony zawór do uzupełniania.
    Załączniki:
    • Piec gazowy Vailllant Ecotec Pure VC 226/7-2 cisnienie 00 -niestartuje Ashampoo_Snap_2021.01.09_23h42m42s_001_Chrome Legacy Window.png (634.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19171357
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    mumines napisał:
    Witam musisz uzupełnić wodę w instalacji. Ubytek wody jest naturalnym procesem. Ciśnienie w instalacji centralnego jest niezależne od instalacji wodociągowej. Ciśnienie w instalacji musi być powyżej 1 bara. na zimno. Nie przesadzaj z uzupełnianiem maksymalnie 1,5 bara na zimno, jak się rozgrzeje wzrośnie. Na załączonym zdięciu masz zaznaczony zawór do uzupełniania.

Dawno nie miałem styczności z vaillantem ale zdjęcie przedstawia kocioł dwufunkcyjny a autor ma jednofunkcyjny czyli nic w tym wskazanym miejscu nie znajdzie.
  • REKLAMA
  • #5 19171547
    mumines
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Witam i tu masz rację, lecz siwekyhy mówi jednofunkcyjny ale model który posiada i model który podał jest dwufunkcyjny. tutaj autor musi rozstrzygnąć co tak naprawdę ma zainstalowane. Pozdrawiam.
  • #6 19171564
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Przepraszam jak się pomyliłem w nazwie , piec plus bojler 120 l czyli jednofunkcyjny .

Tego zaworku plastikowego nie ma do dopuszczania wody .

Są dwa plastikowe zaworki pod spodem jeden wygląda jak ogrodowy na złączkę ale opisany jest jako spuszczanie wody , a drugi gwint wystaje i opisany jako do zaworu bezpieczeństwa .

Szukam zaworu do dopuszczania wody na instalacji też nie mogę znaleźć . Może mi się uda dodzwonić do hydraulika później który to montowal .
    Załączniki:
    • Piec gazowy Vailllant Ecotec Pure VC 226/7-2 cisnienie 00 -niestartuje IMG_20210110_081650.jpg (2.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec gazowy Vailllant Ecotec Pure VC 226/7-2 cisnienie 00 -niestartuje IMG_20210110_082010.jpg (2.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piec gazowy Vailllant Ecotec Pure VC 226/7-2 cisnienie 00 -niestartuje IMG_20210110_081726.jpg (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19171595
    dziubek102
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 244
    Może być wszędzie , coś w instalacji jest po lewej stronie i nie chcesz tego pokazać, stałopalny?
    ps dlaczego masz rozszczelnioną komorę spalania? ( dławica przewodów jest odkręcona i wisi na przewodach, to nie służy ani spalaniu ani czystości wewnątrz) .
  • REKLAMA
  • #8 19171605
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Tak stare rury od pieca zostały ale skręcone są na zaworach tam też sprawdziłem nie ma nic , stary piec pamiętam miał wejście na złączkę ogrodowa żeby dopuścić wodę , podłączał się przez węża ogrodowego , czyli też nie z instalacji .

Te dławiki pewnie spadły jak zdjalem obudowę i szukałem zaworu , dzięki poprawie .

Reasumując powinienem szukać zaworu dopuszczającego wodę do rury która idzie do wejścia wody centralnego ogrzewania w piecu tak ?

A dlaczego nie działa też ogrzewanie ciepłej wody ?
  • #9 19171689
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Bo z powodu zbyt niskiego ciśnienia w instalacji CO nie załącza się kocioł. Grzanie CWU też jest tym samym czynnikiem, czyli wodą kotłową trafiającą do wężownicy w zasobniku. Tu tylko zawór trójdrogowy przełącza między obiegiem na grzejniki a obiegiem na wężownicę.

Zawór do dopuszczania może być zarówno po stronie powrotu z grzejników do kotła, po stronie zasilania grzejników, jak i nawet podłączony do wężownicy przy zasobniku. Powinno być na powrocie z grzejników ale nie wiadomo jak majster ci to wszystko zrobił.

PS masz trójniki z ocynkiem i miedź, to źródło korozji elektrochemicznej.
  • #10 19171691
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 195
    Co za Troll, dopuść wodę to będzie działać.
  • #11 19171739
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Udało mi się dodzwonić do hydraulika , dwa zaworki są, tylko że dość ciężko dostępne za zasobnikiem na dole dlatego ich nie mogłem zlokalizować , też nie chciałem nic ruszać żeby nie uszkodzić pieca , nie jestem hydraulikiem . Dopuściłem wody do 1,5 piec od razu ruszył :) dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi, bałem się że coś bardziej poważnego ..

Co do ostatniego postu nie troluj mi tu...!!! Przeciez pisałem na górze że nie mogę znaleźć dopuszczania wody do pieca !!!
  • #12 19171832
    BrodowskiG
    Poziom 22  
    Ocena: 195
    Nie chodziło o dopuszczenie, tylko o to że skoro kocioł nie działa to wiadomo, że nie będzie grzać a Ty zadajesz dziwne pytania czemu nie działa CWU, jak dostałeś odpowiedzi, że jest za małe ciśnienie i dlatego wywala błąd. Ciężko, żeby z błędem działało cokolwiek, to chyba logiczne.
  • #13 19806231
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Znalezienie zaworów dopuszczenia wody za bojlerem grzewczym .
  • #14 19806235
    siwekyhy
    Poziom 14  
    Znalezienie zaworów dopuszczenia wody za bojlerem grzewczym .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem gazowym Vaillant Ecotec Pure VC 226/7-2, który wyświetlał błąd 00 i nie grzał wody ani ogrzewania. Po zbadaniu sytuacji okazało się, że ciśnienie w instalacji wynosiło 0,5 bara, co jest zbyt niskie. Użytkownik nie mógł znaleźć zaworu do dopuszczania wody, co było przyczyną problemu. Po konsultacji z hydraulikiem, udało mu się zlokalizować zawory, które były trudne do osiągnięcia, i po uzupełnieniu wody do 1,5 bara piec zaczął działać. W dyskusji podkreślono, że niskie ciśnienie w instalacji CO uniemożliwia działanie kotła oraz grzanie ciepłej wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA