logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Pralka] Bosch WAN2829EPL jako następca modelu WAN2826EPL - porównanie, alternatywy

ral102 10 Sty 2021 13:50 9639 46
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy Bosch WAN2829EPL jest następcą modelu WAN2826EPL i jaki model będzie do niego najbardziej zbliżony?

Tak — WAN2829EPL jest z tej samej serii WAN i w praktyce ma tę samą bazową konstrukcję, a różnice między modelami dotyczą głównie wyposażenia i drobnych detali [#19175594] Przy Boschu WAN trzeba jednak sprawdzić konkretny model pod kątem zbiornika, bo w części nowszych WAN-ów montują już zbiorniki zgrzewane, choć w wątku padło też, że WAN powinien być rozbieralny, a WAT jest zgrzewany [#19174931][#19180158] Jeśli zależy Ci na łatwiejszej naprawie łożysk, najbardziej sensowną alternatywą w threadzie wskazano LG, bo nie ma tam problemu ze zbiornikiem [#19174931]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 19172255
    ral102
    Poziom 2  
    Cześć, szukam nowej pralki. Zależy mi raczej na niezawodności, niż na bajerach. Z tego forum wyczytałem, że sporo osób poleca Bosch WAN2826EPL, ale niestety ten produkt już jest niedostępny. Czy Bosch WAN2829EPL jest następcą tego modelu? Jeśli nie, to jakie model jest zbliżony do tego polecanego?
  • #2 19173292
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 295
    Jak przeczytałem czego oczekujesz mało nie spadłem z krzesła!
    W tej cenie każda pralka przy 10 praniach na tydzień wykończy łożyska po 1-2 latach.
    Z mojej skromnej wiedzy naprawiacza pralek i nie tylko wynika że są tylko 2 firmy które warto brać pod uwagę i firma Roberta do nic nie należy.
    Amica i LG.
  • #4 19173938
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Kenworth 18 napisał:
    Model, który Cię interesuje ma wymienne łożyska

W każdej pralce da się wymienić łożyska. W jednych w cywilizowany sposób w innych nie (Whirlpool, Indesit itp.)
  • #5 19174011
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3744
    Sam kolego proponujesz marki słynące z wymiennych łożysk w ów cywilizowany sposób.
    Uściślając to rozcięcie zbiornika w celu wymiany łożysk to tylko naprawa alternatywna, której producent pralki że zgrzewanym zbiornikiem nawet nie brał pod uwagę i wystarczy, że zostanie wykonana niefachowo a pralka będzie nieszczelna. Natomiast zbiornik skręcany został przygotowany do tej naprawy co powoduje, że zawsze zakończy się pomyślnie.
    Reasumując to pralka że zgrzewanym zbiornikiem jest nietrafionym zakupem ze względu na konieczność cięcia zbiornika w celu naprawy, wymiany łożysk.
  • #6 19174024
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Kenworth 18 napisał:
    pralka że zgrzewanym zbiornikiem jest nietrafionym zakupem

Jeśli chodzi o wymianę łożysk to tak.
    Natomiast jeśli wybór Boscha bo ma rozbieralny zbiornik to jedyne kryterium to współczuję. Niemcy w ostatnich latach zaczęli produkować straszne badziewie. Stare modele służą po 20 lat ale te nowe na inwerterowych silnikach to już kpina.
  • #7 19174857
    ral102
    Poziom 2  
    OK, możliwość naprawy łożysk w cywilizowany sposób to istotna zaleta. Czyli ogólnie to dobry wybór, tak? Co lepszego można mieć w tym budżecie? A jeśli mielibyśmy budżet 2500pln, co lepszego kupimy? Podkreślam, że nie interesują mnie parownice, drzwiczki w drzwiczkach itp..
  • #8 19174931
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Raczej najsensowniejszy wybór masz pomiędzy marką LG i Bosch/ Siemens.
    Samsung upada coraz bardziej z jakością wykonania a ceny części zamiennych szybują w górę do granic absurdu.
    Jeśli chodzi o serię Wan Boscha to musisz sprawdzić dany model pod kątem zbiornika bo już do niektórych montują zgrzewane.
    W marce LG nie ma tego problemu.
  • #9 19174980
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1032
    roman_partyka napisał:
    Kenworth 18 napisał:
    pralka że zgrzewanym zbiornikiem jest nietrafionym zakupem

Jeśli chodzi o wymianę łożysk to tak.
    Natomiast jeśli wybór Boscha bo ma rozbieralny zbiornik to jedyne kryterium to współczuję. Niemcy w ostatnich latach zaczęli produkować straszne badziewie. Stare modele służą po 20 lat ale te nowe na inwerterowych silnikach to już kpina.

Kpina to jest cała inna parodia wszystkich marek prócz bsh. Bsh jako tako do dziś się trzyma a inne marki to padaki.
    Nie wiem jak te papierowe LG i Amica w ogóle porownujesz z boschem.
    Przerób tyle materiału co starzy wyjadacze i dopiero się wypowiadaj.
  • #10 19175594
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6950
    roman_partyka napisał:
    W tej cenie każda pralka przy 10 praniach na tydzień wykończy łożyska po 1-2 latach.

Nie pleć głupot.

roman_partyka napisał:
    Z mojej skromnej wiedzy naprawiacza pralek i nie tylko wynika że są tylko 2 firmy które warto brać pod uwagę i firma Roberta do nic nie należy.
    Amica i LG.

Litości, brak elementarnej wiedzy, LG jeszcze jako tako, choć skaszanili sprzęty w ostatnich latach, Amica to padlina najgorszej jakości, rasowo chiński badziew.

roman_partyka napisał:
    Niemcy w ostatnich latach zaczęli produkować straszne badziewie.

Cóż, nie jest to to co było w latach 90-tych ale nadal na tle konkurencji wypada lepiej.

ral102 napisał:
    Z tego forum wyczytałem, że sporo osób poleca Bosch WAN2826EPL, ale niestety ten produkt już jest niedostępny. Czy Bosch WAN2829EPL jest następcą tego modelu?

W oznaczeniu pralek Bosch pierwsze trzy litery oznaczają serię konstrukcyjną cyfry są oznaczają odmianę, powiedzmy wyposażenie danego modelu, końcówka to kraj dystrybucji, np ze wzgledu na nadruki ich język etc. W każdym razie który by to nie był WANxxxxxxxx to bazowa konstrukcja jest ta sama, a poszczególne, będą się różniły jakimiś pierdołami, np funkcje dodatkowe.
  • #11 19176648
    roman_partyka
    Poziom 27  
    mrice napisał:
    Amica to padlina najgorszej jakości

Może i to nie jest szczyt jakości ale naprawia się to łatwo, czego o boschu i ich chorym systemie z zatrzaskami powiedzieć nie można, części do Amica są tanie, jeśli nie najtańsze!
    Każdy ma swoje zdanie i to cenię. Nie rozumiem jak możesz pisać coś czego nie potrafisz zweryfikować?

Ostatnio robiłem łożyska w LG na której była data 11.09.2019r. Wiem - pralka na gwarancji - ale klient ją zgubił. Jak po roku mogły paść łożyska z napisem CHINA?
    W Bosch też pchają te same dziadowskie łożyska. Tylko nie rozumiem skąd dalej te zachwyty tym szkopskim szmelcem? Dawno temu Niemcy robili trwałe rzeczy ale to już się skończyło.
  • #12 19176665
    abuhamza
    Specjalista AGD
    roman_partyka napisał:
    mrice napisał:
    Amica to padlina najgorszej jakości

Może i to nie jest szczyt jakości ale naprawia się to łatwo, czego o boschu i ich chorym systemie z zatrzaskami powiedzieć nie można, części do Amica są tanie, jeśli nie najtańsze!
    Każdy ma swoje zdanie i to cenię. Nie rozumiem jak możesz pisać coś czego nie potrafisz zweryfikować?

Ostatnio robiłem łożyska w LG na której była data 11.09.2019r. Wiem - pralka na gwarancji - ale klient ją zgubił. Jak po roku mogły paść łożyska z napisem CHINA?
    W Bosch też pchają te same dziadowskie łożyska. Tylko nie rozumiem skąd dalej te zachwyty tym szkopskim szmelcem? Dawno temu Niemcy robili trwałe rzeczy ale to już się skończyło.

Ok Panie Romanie nie mamy chyba dalej po co dyskusji z Panem ciągnąć.
  • #13 19176683
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Uważam że Amica robi lepsze sprzęty niż wychwalany Bosch. Mam najmniej zgłoszeń do sprzętu tej firmy a jak już są to naprawy nie wynoszą po kilkaset zł tylko często sto kilkadziesiąt.
    abuhamza napisał:
    Ok Panie Romanie nie mamy chyba dalej po co dyskusji z Panem ciągnąć.

To że masz podpis specjalista nic nie zmienia. Drogi Bosch wcale nie jest trwały. Ta firma robi jedne z gorszych sprzętów AGD ale legenda trwa i się sprzedaje :(
  • #14 19176795
    abuhamza
    Specjalista AGD
    To że jesteś w stanie naprawić tylko amice bo jest prosta to jest żaden plus z Twojej strony, jesteś zwykły majster klepka, który idzie na łatwiznę i klepie łatwe roboty(mam na myśli Ciebie klepiacego te porządne lozyska).
    Poległeś na jeszcze prostszej konstrukcji, którą jest Bosch i już od razu to skreślasz i oczerniasz.
    A tak nie jest. Jest tak, że poległeś na prostym Boschu i teraz namawiasz kazdego klienta na amice a później twe koło się zapetla i klepiesz na okrągło te zacne lozyska u stałych klientów.. nie mówiąc już o tych krzyzakach, które powstały z czegoś ciut twarszego niż plastelina.

Nie, nie oczerniam Pana Romana. Ale chce, żeby jak facet przyznał się do przegrania walki z Boschem.
  • #15 19176846
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Robiłem więcej Boschów niż Amic i stwierdzam z bólem serca że te pierwsze to mało udane konstrukcje.
    abuhamza napisał:
    To że jesteś w stanie naprawić tylko amice

To że masz napisane SPECJALISTA nie upoważnia Cię do bycia palantem!
  • #16 19176873
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Nadal twierdzę, że poległeś na niejednym Boschu i nie możesz pogodzić się z porażka i amica przemawia gdzieś w głowie..
    A dwa właśnie pierwsze Bosche to najbardziej udane konstrukcje jeżeli już w to się zagłębiać. Każdy wyjadacz mi to przyzna bez żadnego ale.

A Amica czy pierwsza czy terazniejsza to padlina najgorszej jakości jak już kolega mrice wyżej wspomniał.

Pozdrawiam starą szkołę
  • #17 19177397
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Stare bosche są ok i hulają do dziś. Amica seria PA, PB... także. Wszelkie Navigatory i inne to bardzo udane konstrukcje.

abuhamza napisał:
    Nadal twierdzę, że poległeś na niejednym Boschu

Plakietka SPECJALISTA AGD potwierdza to twierdzenie?

Naprawiałem to niemieckie badziewie. Tu ceny części są jakimś absurdem - ceny z kosmosu.
    Krzyżaki tak samo piekielnie drogie - 2x droższe niż w Amice. Tam użyli chyba metalu z księżyca :D
    Ich wymiana to też kpina z klienta. Po co przykręcić krzyżak jak go przynitujemy. Ach ta niemiecka myśl techniczna.
    Dla porównania blokada do Amica 20-30zł, do Boscha 100-150zł. Z pozostałymi częściami jest tak samo. Nikt kto ma choć odrobinę oleju w głowie nie wyda na Niemca 2x więcej pieniędzy żeby po skończeniu gwarancji naprawiać pralkę w kosmicznej kwocie przekraczającej granice absurdu.

Mam gdzieś co ludzie kupują. Mnie zawsze wkur... jak taki "zadowolony klient" staje przed dylematem: naprawiać czy kupić nowe.

Ostatnio miałem to samo ze zmywarką Amica ZIM436. Klient mówi że gwarancja się skończyła i nie grzeje a 3x przyjeżdżali w czasie gwarancji i jej nie naprawili. @abuhamza jako SPECJALISTA wiesz co tam może być. To nie grzałka (która kosztuje 50 zł, a w Boschu do wymiany cała pompa za 300 zł) a czujnik ciśnienia za 23 zł! Klient mega zadowolony. A tak psioczył że Amica to taki szmelc.

Te przykłady mógłbym mnożyć w nieskończoność.

Do autora wątku: kupuj co chcesz tylko pamiętaj że za "prestiż" posiadania Boscha słono się płaci przy naprawie.
  • #18 19177600
    abuhamza
    Specjalista AGD
    To tak jakbym porownywal blaszaka a murowany garaż. To ta Amica i reszta jest tym blaszakiem a Bosch murowanym garażem.
  • #19 19177610
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    No dobra, to jeszcze pasowało by się wypowiedzieć na temat Whirlpool - dajcie jakieś opinie. Mój stary chodzi już 12-ty rok czasami po 2 razy dziennie i bez awaryjnie, ale pewnie niedługo może powiedzieć "koniec" :) i ... skłaniam się ku tej marce :)
  • #20 19177642
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To co produkowano 12 lat temu nie ma dziś żadnego odzwierciedlenia w obecnym sprzęcie AGD. Whirlpool wchłonął markę Indesit i nie jest to obecnie marka godna polecenia.
  • #21 19177665
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    To szkoda, szkoda. Patrząc po elektronice jaka czasami trafi do naprawy z pralki to coraz dziwniejsze te konstrukcje i na zasadzie "zepsuło się, trzeba wymienić całą płytę" - a szkoda, bo tyle się mówi o produkowaniu za dużo śmieci. Kiedyś się naprawiało, a teraz trzeba wywalić, bo albo naprawa za droga, albo nie ma co naprawiać.
  • #22 19178154
    mrice
    Moderator AGD
    madamsz1 napisał:
    "zepsuło się, trzeba wymienić całą płytę"

Jeśli trafisz na wymieniacza to i owszem, jesli uda Ci się znaleźć dobrego serwisanta, to będzie wiedział jak się z tą płytką obejść i ją uratować, a dobrze w 95% przypadków elektornikę idzie odratować.

madamsz1 napisał:
    a szkoda, bo tyle się mówi o produkowaniu za dużo śmieci.

Cieszę się, że to widzisz, bo w majestacie ekologii wciska nam się obniżanie jakości i trwałości tłukąc jednocześnie do głowy, by zmienić urządzenie, bo zużywa mniej prądu czy wody.

madamsz1 napisał:
    a teraz trzeba wywalić,

wiele rzeczy można naprawić, nawet te które producent uważa za nienaprawialne. Oczywiście, nie wszystkie.

madamsz1 napisał:
    Whirlpool - dajcie jakieś opinie.

Cóż, jak już wspomniano, obecnie pod szyldem Whirlpoola masz Indesita, nie do końca to na zdrowie marce wychodzi, ale i tak owe konstrukcje nie są na końcu listy jakościowej. Z braku laku wolał bym już whirlpoola / Indesita zamiast Samsunga, Amica, Haiera, Boomana, Candy, tak więc najgorzej nie jest, ale szału też nie ma. Zarówno Whirlpool jak i Indesity nie grzeszą ostatnio jakością blach i lubią gościć rudą.
  • #23 19179344
    roman_partyka
    Poziom 27  
    abuhamza napisał:
    To tak jakbym porownywal blaszaka a murowany garaż. To ta Amica i reszta jest tym blaszakiem a Bosch murowanym garażem.

Niech CI będzie.
    Jeśli blaszak kosztuje 1000 zł a murowany 3000zł (chyba nie przesadzam) i ten pierwszy naprawisz dużo taniej niż drugi ale będzie się uszkadzał częściej to w sumie może się opłacić.

Co do awaryjności Boscha u mnie jest na pierwszym miejscu. Może to wynikać z większej ilości tego na rynku a może z wadliwości sprzętu (celowego).

mrice napisał:
    Z braku laku wolał bym już whirlpoola / Indesita zamiast Samsunga, Amica, Haiera, Boomana, Candy,

A ja wolał bym Amica czy Candy bo tam da się wymienić łożyska, nawet jak by po gwarancji padły. Zawsze to taniej niż nowa pralka. W Whirlpool do wymiany jest cały zbiornik za 600 zł.

Samsung nie polecam bo tam siadają sterowania po kilku latach.
  • #24 19179451
    mrice
    Moderator AGD
    roman_partyka napisał:
    a murowany 3000zł (chyba nie przesadzam)

Chyba przsadzasz, serie WAN da się już kupić za ok 1200zł.

roman_partyka napisał:
    i ten pierwszy naprawisz dużo taniej

Już nie, chyba, e chcesz porównywać do WANa np Amice PA, ale to się tak nie da.

roman_partyka napisał:
    Co do awaryjności Boscha u mnie jest na pierwszym miejscu. Może to wynikać z większej ilości tego na rynku a może z wadliwości sprzętu (celowego).

Większa ilość sprzętu to nie większa awaryjność. Bosch jest mega popularny na rynku, a duża awaryjność pojawia się wówczas kiedy trzeba często jeździć do tego samego klienta i usuwać rzeczy wynikające typowo z awarii urządzenia i nie nalezy tu mylić rzeczy eksploatacyjnych oraz tych powstałych z winy użytkownika.

roman_partyka napisał:
    A ja wolał bym Amica czy Candy bo tam da się wymienić łożyska, nawet jak by po gwarancji padły. Zawsze to taniej niż nowa pralka. W Whirlpool do wymiany jest cały zbiornik za 600 zł.

Z tą Candy to mniemam, że mówisz o górno wsadzie ? Bo jesli o przednioładowanej to raczysz żartować, albo utknąłeś na przełomie lat 90/00 z starymi Activiami. Co do whirlpoola, po co wymieniać cały kocioł ? Szkoda kasy, rozcina się zbiornik, wymienia łożyska, łata z powrotem kociołek i pralka śmiga aż miło.

roman_partyka napisał:
    Samsung nie polecam bo tam siadają sterowania po kilku latach.

Nie bardzo wiem co masz na myśli, ale elektronikę samsunga dręczą zwykle typowe problemy które się również naprawia. Trchę upierdliwe dziadostwo przez żel, ale do ogarnięcia. Przetwornice to już klasyka w wszelakich modułach, czasami sypnie się przekaźnik albo hybryda która nawet już widziałem w jednej z największych hurtowni w kraju jako element do kupienia luzem.
  • #25 19179504
    zbikowski
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam, rozważam WAU28S6SPL , co o niej sądzicie?
  • #26 19179524
    mrice
    Moderator AGD
    zbikowski napisał:
    Witam, rozważam WAU28S6SPL , co o niej sądzicie?

Że to nowość i będzie można o nim pogadać dopiero za parę latek, póki co ciężko nawet znaleźć informację co ten model ma włożone do budy.
    Jak lubisz być królikiem doświadczalnym to bierz :lol:
  • #27 19179547
    zbikowski
    Poziom 12  
    Hmm miałem nadzieję że coś więcej się dowiem, ma zastąpić wfo2062 które już zjada rdza choć mogła by dalej działać.
    Obecna robiła 1-2 prania dziennie od około 5 lat i nowa też ma taki planowany żywot.

Z tego co widzę na schemacie
    https://www.bosch-home.pl/getAllImagesPDF?vibki=WAU28S6SPL%2F01
    To bęben wydaje sie nierozbieralny chyba że się mylę

A może coś polecicie innego zamiast tej? Pod uwagę biorę jeszcze WAN2429FPL i WAT2467SPL ale schematy pokazują taką samą konstrukcję bębna
  • #28 19180158
    mrice
    Moderator AGD
    zbikowski napisał:
    ma zastąpić wfo2062 które już zjada rdza

W jeziorze ją trzymałeś ? Tą pralkę dość ciężko doprowadzić do korozji.

zbikowski napisał:

Z tego co widzę na schemacie
    https://www.bosch-home.pl/getAllImagesPDF?vibki=WAU28S6SPL%2F01
    To bęben wydaje sie nierozbieralny chyba że się mylę

Tak, klejony.

zbikowski napisał:
    Pod uwagę biorę jeszcze WAN2429FPL i WAT2467SPL ale schematy pokazują taką samą konstrukcję bębna

WAN winien być rozbieralny, WAT zgrzewany.
  • #29 19180206
    zbikowski
    Poziom 12  
    Był lekko pęknięty gumowy kołnierz drzwiczek i wymieniłem dopiero po pewnym czasie, kapało na elementy metalowe podstawy i się zaczęło.

Właśnie też myślałem ze WAN powinien być ok a schemat pokazuje że jednak nie jest
    https://www.bosch-home.pl/getAllImagesPDF?vibki=WAN2429FPL%2F01
    Ogólnie dziś sprawdziłem z 10 modeli i każdy schemat pokazuje że bębny są jednością nawet w tych seriach które są uważane na rozbierane, np ten WAN
  • #30 19180345
    mrice
    Moderator AGD
    zbikowski napisał:
    Był lekko pęknięty gumowy kołnierz drzwiczek i wymieniłem dopiero po pewnym czasie, kapało na elementy metalowe podstawy i się zaczęło.

Nie widzę tego, ale możliwe, że jest to do okiełznania preparatami typu "rdza stop" podstawa jest z pancernej blachy i dużo czasu trzeba by ją zjadło na amen.

Możliwe jest też, ze producent zmienił politykę i tak czy siak oferują np kpl zespół, od jakiegoś czasu część producentów łożyska do rozbieralnych zespołów oferowali z całą połówką zbiornika. Może być też tak, że zmienili zespoły piorące. JA póki co jeszcze klejonego WANa na oczy nie widziałem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy pralki Bosch WAN2829EPL jako potencjalnego następcy modelu WAN2826EPL, który jest już niedostępny. Użytkownicy podkreślają, że seria WAN Boscha ma różne konstrukcje zbiorników – rozbieralne i klejone (zgrzewane), co wpływa na możliwość i koszt wymiany łożysk. Modele z rozbieralnym zbiornikiem są preferowane ze względu na łatwiejszą i bezpieczniejszą naprawę łożysk, natomiast klejone zbiorniki wymagają cięcia i lutowania, co może skutkować nieszczelnością. Wymiana łożysk jest kluczowym aspektem trwałości pralek, a dostępność części i ich cena znacząco różnią się między markami. Bosch i Siemens (marka spokrewniona) są uważane za solidne, ale drogie w naprawach, z wysokimi cenami części, zwłaszcza krzyżaków i blokad. Amica i LG są wskazywane jako alternatywy z tańszymi częściami i łatwiejszą naprawą, choć Amica bywa krytykowana za niższą jakość wykonania. Whirlpool i Indesit są oceniane jako mniej godne polecenia, choć starsze modele działały długo. Samsung jest krytykowany za awarie elektroniki. W dyskusji pojawiły się także uwagi o spadku jakości nowych modeli Boscha z inwerterowymi silnikami. Użytkownik z doświadczeniem serwisowym wskazuje, że w budżecie do około 2500 zł sensowny wybór to Bosch lub LG, z uwzględnieniem konstrukcji zbiornika. Pralka Bosch WAN2826EPL była intensywnie użytkowana i wymagała wymiany łożysk i uszczelniaczy, co jest możliwe i stosunkowo tanie przy użyciu łożysk SKF. Nowe modele Boscha, takie jak WAU28S6SPL, mają klejone bębny, co utrudnia naprawę. Wskazano też modele WAN2429FPL i WAT2467SPL jako alternatywy, jednak z podobną konstrukcją bębna. W podsumowaniu podkreślono, że wybór między trwałością, kosztami napraw i dostępnością części jest kluczowy, a Bosch WAN2829EPL może być następcą WAN2826EPL, ale warto zwrócić uwagę na konstrukcję zbiornika i możliwość serwisowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA