logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.4 X14NZ - błędny odczyt temperatury cieczy chłodzącej, sterownik?

ladamaniac 17 Paź 2005 22:13 1551 7
REKLAMA
  • #1 1906761
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2077
    Silnik X14NZ >podczas odczytu parametrów znalazłem taki kwiatek -odczytana temperatura cieczy chłodzącej zależy od położenia przepustnicy i wynosi 140 stopni dla zamkniętej przepustnicy i - 100 stopni dla całkowitcie otwartej. Stawiam na uszkodzenie w sterowniku - czy jest możliwość jego naprawy. W którymś poście spotkałem się z stwierdzeniem, że to pęknięcie albo zimny lut, ale nie mogę znaleźć tego tematu
  • REKLAMA
  • #2 1906818
    Tony J.
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Eee jakies zwarcie w wiązce silnika, albo urwana masa TPS.
  • REKLAMA
  • #3 1906888
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    a moze jakis blad w oprogramowaniu? jakego sprzetu uzywasz?
  • REKLAMA
  • #4 1907122
    jarek_car
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    podejrzewam że mogłeś wybrać nie ten silnik podczas diagnozy
    jarek
  • #5 1907324
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Zmierz wartości woltomierzem i porównaj
  • #6 1908848
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2077
    Używam MegaMacsa firmy Gutmann-Messtechnik kod silnika odczytany z silnika, w testerze też szukałem wg kodu silnika, nie po marce i typie samochodu , miernikiem odczyt na złączce przy sterowniku prawidłowy. Sprzęt Ople robi dobrze, poza tym do tego silnika upychali tylko dwa rodzaje sterowników, zmiana była chyba w 09/95

Ok właśnie znalazłem posta,że Mega Macs na tym sterowniku pokazuje głupoty, auto jednak jak jest zimny silnik szarpie i przerywa.
  • #7 1908897
    marcin p
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Jest to wina sprzętu, mega macs przy tym sterowniku tak ma.
  • REKLAMA
  • #8 1909010
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W silniku Opel Astra 1.4 X14NZ podczas diagnostyki zaobserwowano błędny odczyt temperatury cieczy chłodzącej zależny od położenia przepustnicy: 140°C przy zamkniętej i 100°C przy całkowicie otwartej przepustnicy. Podejrzewano uszkodzenie sterownika lub problemy z lutowaniem. Diagnostyka wykazała prawidłowe napięcia na złączu sterownika, a kod silnika był poprawnie odczytany. Użytkownik korzystał z testera MegaMacs firmy Gutmann-Messtechnik, który według innych użytkowników może generować błędne odczyty temperatury na tym sterowniku. Inne sugestie wskazywały na możliwe zwarcie w wiązce silnika lub przerwany przewód masy czujnika TPS. Wskazano również, że błędny odczyt może wynikać z nieprawidłowego ID sterownika w oprogramowaniu diagnostycznym. Ostatecznie problem najprawdopodobniej wynika z ograniczeń lub błędów w oprogramowaniu testera MegaMacs przy obsłudze tego konkretnego sterownika silnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA