logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra 1.4 X14NZ - gaśnięcie i błędne odczyty komputera, szukam rozwiązania

marol78 15 Wrz 2005 14:19 2971 12
REKLAMA
  • #1 1820254
    marol78
    Poziom 2  
    Mój problem to Astra 1.4 8V X14NZ. Od prawie roku mam następujący problem: samochód jak coś mu odbije gaśnie na benzynie jak i na gazie i później nie może zapalić. Po paru próbach w końcu odpala i znów działa ok. Czasem występuje to raz w tygodniu czasami parę razy dziennie (nigdy w serwisie ). Na początku myśleli, że jest to wina przewodów i świec (wymienili) - nadal to samo, regulowali gaz chyba z 10 razy - dalej to samo, wymienili reduktor gazu - dalej to samo, wsadzili jakiś gumowy wąż od reduktora do filtra powietrza - nadal to samo, podpinali go do komputera kilka razy i nie ma żadnych błędów. Teraz stwierdzili jednak, że to wina komputera. Jeździli z podpiętym jakimś urządzeniem diagnostycznym i pokazuje im błędne odczyty komputera np. temperatura -200 przy naciśnięciu gazu, jest mulasty zarówno na benzynie jak i na gazie. Najlepsze jest to, że kazali mi szukać komputera żeby podpiąć i sprawdzić czy to jest jego wina. Może ktoś już spotkał się z takimi objawami i może to jest jakaś drobnostka, a ja już wydałem tyle kasy i jeszcze pewnie nie koniec, bo komputer pewno będę musiał zakupić.

Pozdrawiam i proszę o radę i pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1820361
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1820389
    marol78
    Poziom 2  
    Tzn możesz przybliżyć trochę. Jak zlokalizować usterkę? Co zrobić żeby być pewnym że to właśnie to? Gdzie to mogę zrobić i za ile? Czy warto? Może lepiej kupić używkę - tylko trudno znaleźć.
    Na innym forum podpowiadają mi że to moduł zapłonowy i żeby ECU nie ruszać chyba że w ostateczności bo można łatwo uwalić. Jednak mechanicy twierdzą że nie jest to moduł bo iskra cały czas jest. Już sam nie wiem kto ma rację.

Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #4 1821901
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Jest to dziwne bo skoro jest iskra a jedzie na gazie,sterownik wtrysku jest odpięty od wtryskiwacza ,to musi brakować iskry.To sugeruje moduł zapłonowy.Ale jak są kłopoty z uruchomieniem to może być moduł albo sterownik.Bo odpalanie jest na etylinie.
  • REKLAMA
  • #5 1821919
    kamihen
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    A komputer od gazu wymieniali ,bo nic na ten temat nie piszesz.
  • #6 1821947
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1821988
    janusz kaczor
    Spec od samochodów
    Ocena: 129
    Masz racje a ja trzymam w ręku taki sterownik , w tym tygodniu nie byłem jeszcze w Krakowie a ładnie tam oj ładnie.
  • #8 1865256
    kami
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Twoim problemem jest moduł zapłonowy na bank z taką usterką jeżdziłem prawie dwa lata i nikt z gazowników nie wiedział o co chodzi oni zakładają instalacje a z zawodu są hydraulikami ! Kazali mi kupić nową centralke, sonde , czujnik przepustnicy a na koniec przelutować komputer itd. Z czego połowę kupilem, najlepiej podiedż do jakiegoś warsztatu zajmującego się tylko elektryką i poproś żeby założyli ci moduł za kałcją i pojeżdzisz pare dni. Ja załatwiłem to w sklepie wziełem używany jeżdże już prawie miesiąc i wszystko gra,można też sprawdzić komputer czy niema zimnych lutów ale to w ostateczności . POZDRAWIAM
  • #9 1865327
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    No niestety jak kolega wspomiał trzeba przelutować i po usterce .
    Jak sam nie potrafisz to poproś żeby wymontowali ci komputer i zawieź go do jakiegoś elektronika i ci go przelutuje. Spowrotem zamontować i po problemie.
    To chba najniszy koszt będzie.
  • #10 1866326
    MikeC
    Poziom 32  
    Ocena: 972
    To nie jest Multec tylko moduł zapłonowy ... Jest Pod cewką zapłonową ... Problem standardowy ......Jak ochłodnie to pali znowu ..... Tak jest w 99% . Jakieś trzy lata temu wymieniałem ich 4-5 na tydzień ... Pozdrawiam MikeC ..
  • #11 1866973
    marcin p
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Ja bym stawiał na moduł zapłonowy lub na czujnik halla w aparacie.Mam w warsztacie średnio taki jeden przypadek na tydzień,wstawiamy wtedy na próbę nowy moduł lub czujnik halla.Piszesz że na diagnostyce pokazuje ci 200 stopni a czym przeprowadzasz diagnostykę?.Np. mega macs przy parametrach tego silnika też pokazuje głupoty.
  • #12 6580900
    alldar
    Poziom 1  
    Ja bym wymienił przekaźnik sterujący pracą benzyna/gaz.
  • REKLAMA
  • #13 6580905
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samochodu Opel Astra 1.4 8V X14NZ, który gaśnie zarówno na benzynie, jak i na gazie, a następnie ma trudności z ponownym zapłonem. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje błędów, jednak pojawiają się błędne odczyty, np. temperatura -200°C przy dodawaniu gazu. Wymieniono świece, przewody, reduktor gazu oraz regulowano instalację gazową bez skutku. Wskazywane są dwie główne przyczyny: uszkodzony moduł zapłonowy lub zimne luty na płycie sterownika silnika (ECU). Moduł zapłonowy, umieszczony pod cewką zapłonową, jest często przyczyną podobnych usterek, zwłaszcza gdy problem pojawia się przy ochłodzeniu silnika. Zalecane jest przelutowanie płyty sterownika lub wymiana modułu zapłonowego na używany, co często rozwiązuje problem. Diagnostyka powinna być przeprowadzona z uwzględnieniem możliwych błędów odczytu parametrów przez urządzenia diagnostyczne, np. Mega Macs. Wskazano również możliwość wymiany przekaźnika sterującego przełączaniem benzyna/gaz jako alternatywne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA