logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łagodny start (soft start) do szlifierki kątowej, różnice.

przemas126 14 Sty 2021 13:05 4293 8
REKLAMA
  • #1 19182743
    przemas126
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    Witam.
    Mam szlifierkę Makita GA9050 która "kopie" podczas startu zaciskając strasznie tarczę, no i czasem wyrzuca bezpiecznik.
    Rozwiązaniem jest tzw soft-start, dostępny za niewielkie pieniądze.
    Moje pytanie dotyczy różnicy pomiędzy dostępnymi na rynku, są różne moce to wiadomo ale równiez inna budowa, są dwu lub trzy przewodowe.
    Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić na czym polega różnica pomiędzy dwu i trzyprzewodowymi i który jest bezpieczniejszy dla narzędzia.

Dzięki z góry i pozdrawiam.
    Przemas

P.S. jeżeli post w złym miejscu proszę o info.
    Załączniki:
    • Łagodny start (soft start) do szlifierki kątowej, różnice. softstart.jpg (18.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19183082
    przemas126
    Poziom 15  
    No też myślałem nad tym. Natomiast trzeba również wymienić włącznik. Ale tam jest miejsca na 30x30x15 mm. Więc nie wcisnę raczej. Mógłbym mieć uszkodzona GA9050 z oznaczeniem "R" natomiast jest uszkodzona i nie jestem pewien czy ma ona łagodny start.
  • REKLAMA
  • #5 19184154
    przemas126
    Poziom 15  
    A czy R nie oznacza zabezpieczenia przed przypadkowym uruchomieniem a S właśnie soft-start?
    Ale nie znam symboli Makity.
    Natomiast wracając do głównego pytania.
    Jaka jest różnica w dostępnych urządzeniach z dwoma lub trzema przewodami i które bezpieczniej zastosować?
  • #6 19184781
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4592
    przemas126 napisał:
    Jaka jest różnica w dostępnych urządzeniach z dwoma lub trzema przewodami i które bezpieczniej zastosować?
    Napiszę może trochę złośliwie-głownie cena. Trójprzewodowe już od ok. 10 zł, gdy te dwuprzewodowe , a zwłaszcza do modeli ze znaną nazwą od 50zł w górę.
  • REKLAMA
  • #8 19198876
    przemas126
    Poziom 15  
    Gregory 407 dzieki.

Natomiast pytanie pozostaje bez odpowiedzi. Jaka jest różnica w dostępnych na rynku urządzeniach do łagodnego startu. Jedne maja trzy przewody inne dwa, te z dwoma mają mniejszy rozmiar i bardziej pasują do "ciasnych" obudów.
    Ktoś miał jakieś doświadczenia?
  • #9 19205531
    mietek440
    Poziom 19  
    Ocena: 196
    Jakiś czas temu montowałem trzy przewodowy soft start w szlifierce hitachi 230mm . Jest wielkości baterii 9V . W okolicy szczotek jest sporo miejsca ,zmieści się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada szlifierkę Makita GA9050, która ma problem z "kopaniem" podczas startu, co prowadzi do wyzwalania bezpiecznika. Rozważa zastosowanie układu łagodnego startu (soft start), dostępnego w różnych wersjach, w tym dwu- i trzyprzewodowych. W dyskusji poruszono różnice między tymi układami, wskazując, że modele trzyprzewodowe są zazwyczaj droższe, ale mogą oferować lepsze zabezpieczenia. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując, że modele z oznaczeniem "R" mogą mieć funkcję łagodnego startu, a także omawiali kwestie związane z wymianą włącznika oraz rozmiarami komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA