logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon RX 580 - Artefakty co jakis czas na ekranie

wolf1101 16 Sty 2021 23:04 2283 14
REKLAMA
  • #1 19188998
    wolf1101
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    2 dni kupiłem komputer na komputroniku ktory oni mi składali wszystko swietnie tylko ze dzisiaj zaczęły pojawiac sie co jakis czas artefakty na ekranie macie jakis pomysł jaki moze byc powod czy porostu reklamacja/gwarancja? Radeon RX 580 - Artefakty co jakis czas na ekranie
  • REKLAMA
  • #2 19189002
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Artefakty to prawdopodobnie karta graficzna. Żeby mieć pewność przepnij kabel od monitora z karty graficznej na zintegrowaną grafikę, jeśli nie będą się pojawiać, to wina karty.

Jeśli kupiłeś niedawno, to masz prawo do gwarancji. Skontaktuj się z nimi.
  • #3 19189010
    wolf1101
    Poziom 4  
    Mam tylko tego radeona nie mam zintegrowanej
  • REKLAMA
  • #5 19189027
    wolf1101
    Poziom 4  
    Wogole dziwne rzeczy dzieja sie z tym kompem bo problem pojawił sie po zainstalowaniu ,,AMD Drivers and Support" poczytałem ze to wina własnie tego wiec odistanlowałem po instlacji sterowników do karty potem nagle wogole net prawie cąłkowicie padł mi w tym kompie a tylko on uzywa neta i jest podpiety kablem zadzowniłem do technikow o co chodzi i stwierdzili ze faktycznie jest jakis problem ze nawet nie moga stestowac mojego połaczenia i im pokazywało ze nie mam wogole internetu a w tym czasie na stemaie cos cos pobeirałem z predkoscia 150kbs teraz spowrtotem zaisntalowałem ten program od adm co krzaczył grafike i od napisania posta juz artefakty sie nie pojawiaja jak narazie i nawet wrocił do swoich normlanych predkosci pobierania czyli 3mbs wiec po ponownej isntlacji programu do aktualizacji sterownikow nagle internet sie naprawił (exuse me but wtf) dziwne rzeczy dzieja sie z tym komputerem
  • #6 19189406
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Karta graficzna jest uszkodzona.
  • REKLAMA
  • #7 19189434
    DawidYebadlo
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    sunrise84 napisał:
    No to jesteś pewny tego co piszesz czy nie?

No piszę z doświadczenia, bo znajomy też miał artefakty i się okazało, że karta graficzna była uszkodzona. Oczywiście w tym przypadku może być też inny problem, ale niech wcześniej sprawdzi kartę czy jest ok.
  • #8 19189519
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    DawidYebadlo napisał:
    ale niech wcześniej sprawdzi kartę czy jest ok.

Jak ma ją sprawdzić skoro sam nie wie co to jest?

DawidYebadlo napisał:
    doświadczenia

DawidYebadlo napisał:
    znajomy też miał artefakty i się okazało, że karta graficzna była uszkodzona.

No brawo !

A co myślałeś że włączył się wygaszacz ekranu?

Wyłącz komputer, odepnij od zasilania kabel zasilający odkręć bok/zdejmij obudowę i spróbuj docisnąć mocniej kartę graficzną w jej slocie.
  • REKLAMA
  • #9 19189539
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19189555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 19189573
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19189710
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    wolf1101 napisał:
    wiec po ponownej isntlacji programu do aktualizacji sterownikow

Niechże Autor tematu zacznie od usunięcia Driver Boostera, czy co tam ma, zamiast dziwić się, że cuda się dzieją.
    Karta GPU zapewne jest sprawna tylko potrzebuje odpowiednich sterowników.
  • #15 19190177
    wolf1101
    Poziom 4  
    Odpowiadając na wszystko
    1.Karta graficzna w sumie nie wiem czy jest uszkodzona bo od wczoraj po odinstalowaniu programu od AMD do sterowania sterownikami nie ma artefaktów a karta pracuje na podstawowych do niej sterownikach ściągniętych przez Windows Update i chodzi bardzo dobrze ( Owerwatch na najwyższych możliwych ustawieniach stałe 120 FPS temperatura pracy karty max 78 stopni).
    2.jesli chodzi o odkręcenie ogólnie karta graficzna siedzi dobrze jest dociśnięta z tyłu była naklejki od Komputronika jako plomby wiec delikatnie je zdjąłem bo i tak musiałem włożyć swój dysk SSD M.2. Zresztą jak pisałem jak nie ma tego programu to jest wszystko ok problem w tym ze na tym programie są wszystkie ustawienia do sterowania karta graficzna tak jak w panelu sterowania do NVIDIA.
    3.Driver Boostera nie mam jedyne co mam to MSI Dragon Center ( bo mam płytę główną od nich)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z artefaktami na ekranie po zakupie komputera z kartą graficzną Radeon RX 580. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzenia karty graficznej lub problemy ze sterownikami, zwłaszcza po instalacji oprogramowania AMD. Użytkownik zauważył poprawę po odinstalowaniu sterowników AMD, a karta działała stabilnie na podstawowych sterownikach Windows. Wskazano również na konieczność sprawdzenia połączeń oraz dociśnięcia karty graficznej w slocie. Użytkownik potwierdził, że karta jest dobrze zamocowana, a problemy z internetem również ustąpiły po reinstalacji sterowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA