logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiswitch MR-508 Terra - z aktywną naziemną, czy pasywnym torem?

Arkadiusz72 18 Sty 2021 22:29 1563 15
REKLAMA
  • #1 19193896
    Arkadiusz72
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dobry wieczór

Mam w domu instalację satelitarną w opartą na multiswitchu, w którym (wg serwisu) uległ spaleniu jakiś układ elektroniczny i naprawa jest nieopłacalna.
    Kable zostają, więc zamierzam kupić nowy multiswitch 5/8, do którego będzie również podłączona przez zwrotnicę antenową TV naziemna i antena radiowa.
    Zastanawiam się nad dwoma nw. multiswitchami.
    - Multiswitch MR-508 Terra klasa A, 5-wejściowy 8-wyjściowy z aktywną naziemną oraz
    - MRP-508 Multiswitch Signal 5/8 z pasywnym torem TV naziemnej

Do zestawu zamiast dotychczasowej anteny szerokopasmowej zamierzam podłączyć antenę DIGIT TELMOR, którą obecnie posiadam.
    Dlatego też sądzę, że powinienem zakupić multiswitch MRP-508 Signal 5/8 z pasywnym torem TV naziemnej.

Odległość do nadajnika na Góra Ślęża w linii prostej wynosi 89,3 km.
    Moc sygnału dla MUX-1,2,3 i 5 – 100kW
    Profil terenu jak na rysunku.
    Multiswitch MR-508 Terra - z aktywną naziemną, czy pasywnym torem?

Panowie proszę o Waszą radę, który multiswitch powinienem zakupić?
  • REKLAMA
  • #2 19194342
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    DIGIT TELMOR Do odbioru z 80km?? Antena jako taka ma bardzo mały zysk. Całe wzmocnienie pochodzi ze wzmacniacza. Po drugie antena ta jak widzę nie jest przystosowana do odbioru pasma UKF i VHF. Nie będzie odbioru radia UKF i MUX8. Pomyśl może o wymianie anteny na jakiś model combo np Televesa, Fuba itp.
  • REKLAMA
  • #3 19194368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19194640
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1034
    Arkadiusz72 napisał:
    zamiast dotychczasowej anteny szerokopasmowej

Jak (skąd) i na czym do tej pory odbierałeś?
    Koderr napisał:
    być może wskaże Ci inny nadajnik (jeśli jest)

Wg danych które podałeś, miejsce odbioru znajduje się w okolicach Polkowic. Zatem "twoim" nadajnikiem teoretycznie jest Wichów k. Żagania (ok.45 km), a dla mux-8 odległy ok. 6 km nadajnik w Jakubowie.
  • REKLAMA
  • #5 19205969
    Arkadiusz72
    Poziom 9  
    Dzień dobry Panowie

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem i poświęcony przez Was czas.
    Przepraszam, że dopiero dzisiaj Wam odpowiadam podczas gdy Wy odpowiedzieliście następnego dnia, lecz w tygodniu naprawdę nie mam czasu na Internet.
    Tak naprawdę instalacja jest u mojego teścia i chcę Mu po prostu pomóc.
    Jak trafnie po współrzędnych spostrzegł _kli_ instalacja jest w okolicach Polkowic.

Po usterce w 2019 roku wezwani przez teścia fachowcy zdemontowali multiswitcha oraz sprawy konwerter QUATRO montując mu QUAD.
    Odłączyli multiswitcha i łącząc na strychu przewody beczkami puścili sygnał do trzech pokojów (do salonu - 2 przewody oraz do dwóch pokojów po jednym przewodzie).
    Zdemontowali antenę siatkową ustawioną na Żagań „Wichów” i zastąpili ją DIGIT TELMOR skierowaną w tym samym kierunku za pomocą dodatkowego przewodu - bezpośrednio do salonu.

Skutek był taki, że naziemna była tylko w jednym pokoju (z Żagań „Wichów”, a teść chcąc mieć TV naziemną w drugim pokoju starą antenę siatkową powiesił na drucie w kierunku G. Ślęży.
    Kanały z Wrocławia mu na niej odbierają. Nie wiem jakie i ile.
    Zapytał co ma zrobić, by mieć tak jak kiedyś wszystkie kanały naziemnej (woli z Wrocławia) w pozostałych pokojach.
    Odpowiedziałem Mu, że zakupić nowy multiswitch.

telbod napisał:
    DIGIT TELMOR Do odbioru z 80km?? Antena jako taka ma bardzo mały zysk. Całe wzmocnienie pochodzi ze wzmacniacza. Po drugie antena ta jak widzę nie jest przystosowana do odbioru pasma UKF i VHF. Nie będzie odbioru radia UKF i MUX8. Pomyśl może o wymianie anteny na jakiś model combo np Televesa, Fuba itp.

@telbod
    Kanały radiowe z pasmo UKF są odbierane z dipola podłączonego do zwrotnicy antenowej ZA 4M 1-5/6-12/21-69/75, do której była podłączona również kiedyś antena szerokopasmowa.
    Dziękuję za Twoją sugestię. Zakup właściwej anteny nie stanowi dla mnie problemu.
    Chcę teściowi sprezentować ten multiswitch, tak więc antenę też Mu mogę wymienić, jeżeli to czym obecnie dysponuje – nie zadziała.

@ Koderr
    Dane wziąłem ze strony: https://radiopolska.pl/wykaz/obiekt/165
    Słusznie zauważyłeś, iż MUX-8 jest nadawany z mocą 16 kW. Mój błąd.

@ _kli_
    Przez wiele lat, dopóki multiswitch był sprawny, teść odbierał sygnał w okolicach Polkowic na antenie szerokopasmowej z kierunku Żagań „Wichów”.
    Obecnie teść odbiera z dwóch anten ustawionych w dwóch różnych kierunkach, podłączonych bezpośrednio do TV:
    - DIGIT TELMOR z nadajnika Żagań „Wichów” (odległość do nadajnika 44 km) oraz
    - stara rozlatująca się szerokopasmowa z kierunku g. Ślęży (odległość do nadajnika 89,3 km).

@Panowie
    To już cała prawda, i tylko prawda.
    Tak więc teraz, gdy macie Panowie cały obraz sytuacji ponownie proszę Was o radę.
  • REKLAMA
  • #6 19206006
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    Koderr napisał:
    MUX-8 to nadajnik o mocy zaledwie 16 kW, polaryzacja V i bardzo "nisko", kanał 6.

Wiesz co daje 16kW dla tej częstotliwości?
  • #7 19206067
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19206117
    Arkadiusz72
    Poziom 9  
    _cheetah_ napisał:

Przydałyby się wskazania poziomów i jakości pokazywanych przez oba telewizory / dekodery DVB-T z obu anten dla WSZYSTKICH mux-ów.
    To ułatwiłoby wybór potrzebnego sprzętu.
    Anteny TV są teraz pasywne czy ze wzmacniaczami?
    Można wrócić do switcha albo dać sumator TV/SAT do obecnej instalacji na QAUDzie.

Ze względu na odległość nie jestem w stanie sprawdzić mocy sygnału w okolicach Polkowic.
    Obie anteny są z wzmacniaczami.
    Post założyłem dlatego, że chcę wrócić do multiswicha.
  • #9 19206134
    _kli_
    Poziom 41  
    Arkadiusz72 napisał:
    Kanały z Wrocławia mu na niej odbierają. Nie wiem jakie i ile (...) woli z Wrocławia

Dlaczego z Wrocławia? Ze względu na TVP Wrocław, czy odbiera więcej kanałów niż z Wichowa?
    Aby mieć jakieś porównanie, dobrze byłoby skierować każdą z anten na azymuty Wichów, Ślęża i Śnieżne Kotły, by porownać parametry sygnału na poszczególnych mux-ach.
    Dodam, że z Widziszowa leci lokalne doświetlenie mux-3 w wersji wrocławskiej, a z Jakubowa mux-8 i lokalny mux-L7 (TV Regionalna).
    Arkadiusz72 napisał:
    chcę wrócić do multiswicha

Dlaczego został zlikwidowany?
  • #10 19206350
    Arkadiusz72
    Poziom 9  
    _kli_ napisał:
    Dlaczego z Wrocławia? Ze względu na TVP Wrocław, czy odbiera więcej kanałów niż z Wichowa?
    Aby mieć jakieś porównanie, dobrze byłoby skierować każdą z anten na azymuty Wichów, Ślęża i Śnieżne Kotły, by porownać parametry sygnału na poszczególnych mux-ach.
    Dodam, że z Widziszowa leci lokalne doświetlenie mux-3 w wersji wrocławskiej, a z Jakubowa mux-8 i lokalny mux-L7 (TV Regionalna).

Dlaczego został zlikwidowany?

Z Wrocławia ze względu na TVP Wrocław. Rozmawiałem jednak z Nim dzisiaj i powiedziałem, że przy złej pogodzie z Żagania będzie mniejsze prawdopodobieństwo zakłóceń, gdyż nadajnik jest bliżej.
    Ostatecznie stwierdził, że nie musi mieć TVP Wrocław i kierunek jest mu obojętny.

Stary multiswich został wyjęty przez fachowców, gdyż coś się w nim zepsuło i nie był to zasilacz. Mnie nie było na miejscu więc zgodził się na wszystko, co mu zaproponowali. Dlatego wyjęli multiswitch.
    Koszt naprawy były porównywalny z kupnem nowego multiswicha, a że to był stary multiswitch więc zdecydował, że kupi nowy.
    Nie zrobił tego przez prawie dwa lata, więc Mu zrobię prezent.
    Chcę wrócić do multiswicha, bo w tej chwili nie ma żadnego sygnału w pozostałych dwóch pokojach, a tych w których jest to osobno jest SAT i osobno naziemna, bez radia.

W jego wsi większość anten jest skierowanych na Śnieżne Kotły (odległość do nadajnika 91km). Jednak ze względu na to, że dotychczas antena wisiała nisko mogła być skierowana tylko na Żagań Wichów.
    Obecnie chce antenę naziemną wynieść na komin więc możliwe będzie wybranie każdego kierunku.
  • #11 19206476
    _kli_
    Poziom 41  
    Arkadiusz72 napisał:
    W jego wsi większość anten jest skierowanych na Śnieżne Kotły

Na tym i innych forach można spotkać informacje, że ten nadajnik da się odbierać na antenach pasywnych nawet w okolicach Zielonej Góry. Oczywiście nie w każdej lokalizacji jest to możliwe, ale sprawdzić nie zawadzi. Osobną kwestią jest możliwość odbioru wszystkich mux-ów na jednej antenie.
    W zależności od parametrów sygnału, można rozważać opcję użycia MS z torem pasywnym lub aktywnym.
    Osobiście szukałbym możliwości odbioru bez wzmacniacza.
  • #12 19206513
    Arkadiusz72
    Poziom 9  
    Jeżeli zdecydowałbym się na zakup MRP-508 Multiswitch Signal 5/8 z pasywnym torem TV naziemnej to będę mógł spróbować do niej podłączyć posiadaną przez Niego DIGIT TELMOR ze wzmacniaczem?
    Ww. multiswitch ma możliwość włączenia zasilania wzmacniacza anteny.
    Chcę wykorzystać to co jest na miejscu. Z czasem wymienię u Niego antenę.
    Jaką antenę byś sugerował, tak by móc odbierać sygnał bez wzmacniacza?
  • #14 19206692
    Arkadiusz72
    Poziom 9  
    Dziękuję _kli_

Ostatnie pytanie.
    Mając na uwadze fakt, że fachowcy zdjęli sprawy konwerter QUATRO i zamontowali QUAD to czy mogę zostawić QUAD?
    Wydaje mi się, że multiswitch będzie działał na obu, natomiast cztery osobne linie bez multiswitch obsłuży tylko QUAD.
    Mam rację?
  • Pomocny post
    #15 19206724
    _kli_
    Poziom 41  
    Co prawda z założenia do multiswitcha powinien być podłączony Quatro, ale bywają takie które współpracują także z Quadami. Nie wiem jak ten Signal. Najlepiej zapytaj w Dipol-u.
  • #16 19206810
    Arkadiusz72
    Poziom 9  
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.

@_kli_
    Dziękuję za poświęcony przez Ciebie czas.
    Podziękowałem również zgodnie z możliwością przewidzianą na forum.

Temat zamknę, gdy dokonam zakupu i założę multiswitch.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup nowego multiswitcha 5/8 po awarii dotychczasowego urządzenia. Rozważa dwa modele: MR-508 Terra z aktywnym torem TV naziemnej oraz MRP-508 Signal z pasywnym torem. Użytkownik posiada antenę DIGIT TELMOR i zastanawia się, która opcja będzie lepsza, biorąc pod uwagę odległość do nadajnika (89,3 km) oraz moc sygnału (100 kW dla MUX-1,2,3 i 5). W dyskusji poruszono również kwestie związane z odbiorem sygnału z różnych nadajników oraz możliwości podłączenia wzmacniacza do multiswitcha. Użytkownik planuje również wymianę anteny w przyszłości.
REKLAMA