logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena zbiorcza/ 2 dekodery - Podłączenie drugiego dekodera do anteny zbiorczej

szczygiel87 19 Sty 2021 22:42 3756 13
REKLAMA
  • #1 19196356
    szczygiel87
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Hej,
    Mam problem odnośnie podłączenia drugiego dekodera do gniazdka w mieszkaniu.
    W każdym z 3 pokoi mam gniazdo z wejściem sat i tak w głównym nie mam problemu no wszystkon po kablu działa.
    Jednak przy próbie podłączenia w drugim pokoju również do gniazda po kablu pojawia się zakłócenie sygnału w głównym pokoju. Wystarczy, że wsadze kabel i nagle tracę sygnał i musze zaczynać od ponownego ustawiania dekodera.
    W salonie jest jeszcze zbiorcza skrzynka, ale nie wiem co z niej mogę zrobić :/.
    Czy źle próbuję podłączyć multiroom w kolejnym pokoju?
    Czy jest jakaś opcja w ustawieniach dekoderu, ktora moze tak wpływaćna utrudnione podłączenie. Antena zbiorcza/ 2 dekodery - Podłączenie drugiego dekodera do anteny zbiorczej
    Wychodzę z założenia, że kazdy kontakt ma niezależne zasilanie więc nie powinny się blokować.
    Czy jest jakieś rozwiązanie problemu?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Wrzucam zdjęcia co mam w każdym pokoju. Antena zbiorcza/ 2 dekodery - Podłączenie drugiego dekodera do anteny zbiorczej
  • REKLAMA
  • #2 19196365
    Mihal2
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    To jest dom prywatny czy blok wielorodzinny?
  • #3 19196389
    szczygiel87
    Poziom 7  
    Jest to blok, który ma ok 5 lat.
  • REKLAMA
  • #4 19196405
    Mihal2
    Poziom 14  
    To już nic nie zrobisz. Oddaj drugi dekoder czyli multiroom.
  • REKLAMA
  • #5 19196415
    szczygiel87
    Poziom 7  
    To po co te kontakty w pokoju jeżeli nic nie można zrobić.
    Co zrobili źle?
    Pytanie czy przyjmą ten multiroom bo 10 zl miesiecznie wliczaja do rachunku, a dopiero co w sobote umowę przedluzalem i skusilem się na dodatkowy dekoder.
  • #6 19196428
    Mihal2
    Poziom 14  
    szczygiel87 napisał:
    To po co te kontakty w pokoju jeżeli nic nie można zrobić.

Nie kontakty tylko gniazda RTV-SAT.
    szczygiel87 napisał:
    Co zrobili źle?

Na zdjęciu widać wyraźnie że sygnał jest TYLKO jeden z ??? punktu i rozdzielony do kilku pomieszczeń. A możesz kożystać TYLKO z jednego. Jakiś (tępak, topór, beznadzieja itp) to robił i tyle.

Dodano po 53 [sekundy]:

szczygiel87 napisał:
    Pytanie czy przyjmą ten multiroom

Jest jakaś umowa. Więc ją przeczytaj.
  • #7 19196438
    szczygiel87
    Poziom 7  
    Zawsze ostatecznie mogę oglądać tv w zależności gdzie siedzę, ale warunekb odłączyć z drugiego gniazda.
    Pozostaje mi dalej tkwić w jednym na naziemnej a w drugim na dekoderze.
    Fakt deweloper cudowny nie byl niestety.
  • #8 19196447
    Mihal2
    Poziom 14  
    szczygiel87 napisał:
    Fakt deweloper cudowny nie byl niestety.

Ja by mu dał medal.
    szczygiel87 napisał:
    Pozostaje mi dalej tkwić w jednym na naziemnej a w drugim na dekoderze.

To jest poprawne.
    szczygiel87 napisał:
    Zawsze ostatecznie mogę oglądać tv w zależności gdzie siedzę, ale warunekb odłączyć z drugiego gniazda.

Czasem można zapomnieć i w czasie wyjdą efekty.
  • #9 19196463
    szczygiel87
    Poziom 7  
    Zawsze od tego wyjmowania wtyczki uszkodze gniazdo i będą jajca.
    Właśnie pierwsza moja reakcja po podłączeniu, że wyjście na tv jest jedno i dlatego te problemu.
    Czy naziemna też będzie miała wyjście w jednym pokoju bo tego nie sprawdzalem?
    Podjadevdo cyfrowego polsatu i pogadam bo prawo rezygnacji ma kazdy.
    Mam nadzieje, że nie będą robić problemu.
  • #10 19196468
    Mihal2
    Poziom 14  
    szczygiel87 napisał:
    Czy naziemna też będzie miała wyjście w jednym pokoju bo tego nie sprawdzalem?

Tu nie będzie problemu. Będzie działało w każdym gnieździe niezależnie.
  • REKLAMA
  • #11 19196848
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    W piwnicy masz szafkę w której jest multiswich. Zapewne w nim jest wolne miejsce. Część mieszkańców pewnie ma kablówkę. Jeżeli masz Polsat wystarczy w tej skrzynce zamontować konwerter np. Johansson. Jeżeli Canal+ dodatkowy dekoder musi być tzw. mydelniczką. Cała instalacja zamknie się w kwocie od 250zł
  • #12 19197715
    szczygiel87
    Poziom 7  
    Hej,

Brak piwnic w bloku.
    Brak możliwości dostępu do innych pomieszczeń.
    Nikt nie ma kablówki bo brak porozumienia mieszkańców z dostawcą tv.
    Jedyny dostęp to skrzynka ze zdjęcia gdzie jest konwerter i jedno wolne wyjście out, ale nie wiem w jakim celu.
  • #13 19198694
    Mihal2
    Poziom 14  
    szczygiel87 napisał:
    Jedyny dostęp to skrzynka ze zdjęcia gdzie jest konwerter i jedno wolne wyjście out, ale nie wiem w jakim celu.

To żaden konwerter tylko splitter tak jak na nim napisane. Wolne wyjście po prostu nie wykorzystane.
  • #14 19199298
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem drugiego dekodera do anteny zbiorczej w bloku, gdzie w każdym pokoju znajdują się gniazda RTV-SAT. Po podłączeniu dekodera w drugim pokoju występują zakłócenia sygnału w głównym pokoju, co wymusza ponowne ustawianie dekodera. Użytkownik zastanawia się nad możliwością korzystania z multiroomu oraz dostępnością wolnych portów w skrzynce zbiorczej. Odpowiedzi sugerują, że instalacja może być nieprawidłowa, a do prawidłowego działania multiroomu konieczne może być zainstalowanie dodatkowego multiswitcha lub zmiana obecnego na uniwersalny. Wskazano również na problemy z zasilaniem dekoderów oraz konieczność odłączania jednego z nich, aby uniknąć zakłóceń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA