logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satelita + dekoder CP - rozdzielanie sygnału na dwa telewizory

Mashnar 02 Cze 2017 00:08 1683 8
REKLAMA
  • #1 16507757
    Mashnar
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Mam problem. Mam rozgałęźnik ktory rozdziela na dwa sygnały. W wejscie wkręcam kabel koncentryczny z anteny , a na wyjscia są dwa kable do każdego dekodera. W pokoju A mamy rozgałeznik , i jak wyłaczam dekoder w pokoju B to w pokoju A nie ma sygnału. Coś trzeba inaczej podłaczyc czy trzeba coś dokupić?
  • REKLAMA
  • #2 16507770
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Mashnar napisał:
    Mam rozgałęźnik ktory rozdziela na dwa sygnały.

Jaki?
    Jaki konwerter?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 16507774
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Najlepiej zrobić tak jak być powinno, czyli wymiana konwertera na podwójny. I osobne kable od konwertera do każdego z TV.
    Kombinacje z rozgałęźnikami to strata czasu.
  • REKLAMA
  • #4 16507809
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 292
    Jeśli masz możliwość pociągnięcia osobnych kabli, od Czaszy do obu pokojów, zrób jak pisze @Karaczan, będzie prosto i skutecznie.
    Przy okazji połóż od razu kable żelowane (wytrzymają dużo dłużej).

Jeśli nie, najlepiej daj zdjęcie tego rozgałęźnika, i konwertera, a także obu dekoderów oraz obu gniazdek do SAT.

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
  • #5 16511029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16511032
    Mashnar
    Poziom 8  
    mihal2002 napisał:
    Mashnar napisał:
    Coś trzeba inaczej podłaczyc czy trzeba coś dokupić?

Jeżeli nie masz możliwości położenia drugiego przewodu to możesz zastosować funkcję SCR warunkiem jest zmiana LNB.

W sensie, że w ustawieniach dekodera ? Nie mam możliwości zrobienia zdjęć, konwerter jest 8 wejściowy, rozgałęźnik taki zwykły kupiony w media polskiej firmy tech ... a dekodery obydwa Cyfrowego Polsatu te podstawowe.

3.1.15. Nie pytaj od razu na forum, jeśli samemu nic wcześniej nie sprawdziłeś lub nie podjąłeś próby samodzielnej diagnozy. Pamiętaj, że porady są udzielane w sposób zdalny przy braku fizycznego dostępu do urządzenia, problem musi być bardzo dobrze opisany i zrozumiany przez użytkowników, a tytuł powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
  • #7 16511123
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 16511124
    Mashnar
    Poziom 8  
    Nie mogę, w tym problem, że właśnie nie mogę, bo ten kabel od rozgałęźnika jest pociągnięty już przez sufit.
  • REKLAMA
  • #9 16511148
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z rozdzieleniem sygnału satelitarnego na dwa telewizory za pomocą rozgałęźnika. Po wyłączeniu dekodera w jednym pokoju, sygnał w drugim znika. Uczestnicy dyskusji sugerują wymianę konwertera na podwójny oraz pociągnięcie osobnych kabli od LNB do każdego dekodera. W przypadku braku możliwości pociągnięcia nowych kabli, proponują zastosowanie układu SCR z nowym LNB oraz odpowiednimi ustawieniami w dekoderach. Użytkownik potwierdza, że nie może pociągnąć nowego kabla, ponieważ jest on już zamontowany przez sufit.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA