logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Weryfikacja stanu zasilacza - poszukiwane urządzenie do kontrolowania napięcia

A-One 19 Sty 2021 22:42 621 8
REKLAMA
  • #1 19196357
    A-One
    Poziom 6  
    Ocena: 135
    Hej,

czy istnieje jakieś urządzenie, które sprawdza w jakim 'stanie' jest zasilacz, czytaj: pokaże mi czy w prawidłowy sposób zasila urządzenie?

Mam jakiś czas mam powtarzajace się problemy z routerem lub internetem, ciężko określić z czym, ale po restarcie routera zazwyczaj pomaga, więc strzelam, że to router. Dostawca internetu też zdarzyło się, że mówił, że w danej chwili u nich jest wszystko OK, a moje sprzęty nie mogły podłączyć się do routera.

Ktoś kiedyś (serwisant z teleporady operatora :) )mi wspominał, że to "zasilacz sieje" i to przez niego router źle działa.
    Mam dość zmiany routera co jakiś czas, bo odstawiam go do szuflady jako 'coś z nim jest źle', potem po kilku miesiącach podłączam i okazuje się, że jest OK.
    Chciałbym to raz na zawsze zweryfikować :)

Dlatego wyobrażam sobie, że istnieje jakieś urządzenie, które jest "pośrednikiem" pomiędzy zasilaczem a routerem i "bada prąd" :)
    I w jakiś sposób sygnalizuje, że w danej chwili coś jest nie tak.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19196364
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A-One napisał:
    Ktoś kiedyś mi wspominał, że to "zasilacz sieje" i to przez niego router źle działa.

To możesz obejrzeć jedynie oscyloskopem. Jeżeli zasilacz jest oryginalny to znaczy, że ma trzymać parametry producenta i tyle.
    A-One napisał:
    Dlatego wyobrażam sobie, że istnieje jakieś urządzenie, które jest "pośrednikiem" pomiędzy zasilaczem a routerem i "bada prąd"

Nie ma takich urządzeń. A nawet jeżeli są, to ich cena jest większa niż worek routerów i zasilaczy do nich :D Możesz zapomnieć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19196375
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Jedyne co przychodzi mi do głowy to woltomierz.

Musiał byś wpiąć się nim w przewód zasilający i masz kontrolę nad zasilaniem.

Zaś co do rutera to miałem ostatnio przeboje z zrywaniem internetu TOYA szukałem problemu w systemie a to zasilacz. Zasilacz impulsowy to pewnie kondensatory wyschły lub spuchły. Może poszukać zasilacz tradycyjny transformatorowy i przerobić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19196381
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    A-One napisał:
    "zasilacz sieje"

zdzisiek1979 napisał:
    woltomierz

I tym masz zamiar "mierzyć" zakłócenia??? :lol:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19196387
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Jakie zakłócenia pewnie zapady napięcia są. Podejrzewam ze zasilacz nie wyrabia i podaje niższe napięcie. I ruter siada.
  • #6 19196388
    A-One
    Poziom 6  
    Wiecie, ja nie mogę tego cały czas obserwować ;)

Router siedzi sobie gdzieś tam w półce i wyobrażam sobie, że dzięki temu urządzeniu moment kłopotów z routerem będzie regularnie powtarzał się wraz z sygnałem tegoż urządzenia (np. dźwiękowym), że coś jest źle :) ale z tego co piszecie to nie ma to sensu :(
  • Pomocny post
    #7 19196417
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Zamiast szukać jakiegoś " urządzenia " bym zmienił zasilacz na transformatorowy one nie "sieją" i prawie są niezawodne. Zasilacz stabilizowany. Nie wiem czy tam 12V potrzeba 1A.
  • #8 19197567
    A-One
    Poziom 6  
    Aaa, super, tak zrobię.
    Dziwne w takim razie, że tylko takich nie produkują :)

Pozdrawiam, punkciki poleciały!
  • #9 19221921
    A-One
    Poziom 6  
    Dziwne to, że dostaje się punkty za zamykanie tematów (w mojej ocenie powinno być otwarte dla ewentualnych przyszłych pytań), ale potrzebuję punktów, więc zamykam, bo rozwiązanie podane wyżej :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje urządzenia do monitorowania stanu zasilacza, aby zdiagnozować problemy z routerem i internetem. W odpowiedziach zasugerowano użycie woltomierza do pomiaru napięcia w przewodzie zasilającym oraz wymianę zasilacza impulsowego na transformatorowy, który jest bardziej niezawodny. Wskazano, że zasilacze impulsowe mogą mieć problemy z kondensatorami, co wpływa na stabilność zasilania routera. Użytkownik wyraził chęć posiadania urządzenia, które automatycznie sygnalizowałoby problemy z zasilaniem, jednak stwierdzono, że takie urządzenia są rzadkie i kosztowne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA