logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator ISP nie wykrywa Atmega 128L przy napięciu 5V, co robić?

DanM 18 Paź 2005 13:42 1746 3
REKLAMA
  • #1 1907910
    DanM
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam mam pewien problem.
    Zrobilem sobie programatorej ze strony http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html
    Przy programowaniu ISP Atmegi 8515 nie ma zadnego problemu.
    Natomiast programator wogole nie widzi Atmegi 128L.
    Zaznaczam ze sprawdzalem to na dwoch 128, przy napieciu 5V. Dodatkowo w ukladzie jest DS1813,lecz nie mysle aby on byl problemem poniewaz uzywam go rowniez przy 8515. Zegar w programatorze byl ustawiany na fabryczny 1MHz.
    Prosilbym o jakies sugestie bo juz rece opadaja :)
    Dziekuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1907930
    robkry
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Podstawowa sprawa: w ATMega128 sygnały MISO i MOSI podłącza się w innym miejszu niż "zwykle". MOSI z programatora do nóżki 2 procka a MISO do nóżki 3 procesora. Czy tak masz podłączone?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1908044
    DanM
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    No wlasnie nie mialem tak podpietego :) Podszedlem do sprawy schematycznie i podpialem programator pod MOSI i MISO a nie pod PDI oraz PDO. Teraz programator wykrywa 128. Dziekuje za pomoc. Temat uwazam za zamkniety.
  • #4 2705281
    flisak_kf
    Poziom 12  
    No kuuuuurcze rzeczywiście!!!
    Nie wiem jak to przeoczyłem w dokumentacji. Powinno być to wyraźnie zaznaczone na czerwono! Albo przynajmniej wzmianka o tym w atmelowskim pdf-ie dotyczącym programowania ISP, skoro nie utrzymują konsekwencji nazw.

Już z osiem godzin się męczę próbując zaprogramować ten mikrokontroler.
    Bardzo dziękuję za uświadomienie mi tego.

Pozdrawiam
REKLAMA