logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieudane programowanie Atmegi - błąd -24, brak urządzenia, AVRISP, PonyProg

mmx01 21 Paź 2005 01:02 1814 9
REKLAMA
  • #1 1915516
    mmx01
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Meczylem sie dzisiaj 2h probujac uruchomic atmege. Nic nie bylo w niej zmieniane zadne fuse itd. Jak przyslala fabryka.
    Podlaczylem jej zasilanie MISO,MOSI,SCK,GND,RESET w nadziei ze sie dogadamy ale nie... uzylem tej metody http://www.dontronics.com/dt006_programming.html
    Bez rezultatu choc w podobny sposob bez przeszkod programowalem S8252. Korzystam z SPI na porcie B, jak dobrze kojarze portu E uzywa sie przy programatorach szeregowych podobnie jak PEN.
    Sprawdzilem zasilania, podlaczenia itd, wszystko ok, kabel do kompa ma ok 30cm nie ekranowany (tasma) Zainstalowalem UserPorta sprawdzilem w bascomie adres LPT1 wszystko powinno grac, a on nawet nie rozpoznaje procka. Probowalem rownierz avrdudem z inna kabelkologia i tez nic... Proc jest nowy jako sample z Atmela...

Przerobilem na http://www.qsl.net/ba1fb/avrisp.gif
    Mial dzialac z ponyprog ale nie robi :( ciagle blad -24 brak urzadzenia.

Mario.
  • REKLAMA
  • #2 1915786
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Może kolega zdradzi jaki to ATmega?? To coś wymyślimy.
  • REKLAMA
  • #3 1916321
    mmx01
    Poziom 18  
    Chodzi o ATmega128 czytalem jeszcze dokladnie motyw z zamiana PB i PE jako piny MISO i MOSI ale w moim wypadku przy programowaniu kablem przez LPT powinno byc OK uzywajac PB. Do ukladu wlutowany jest wylacznie stabilizator elektrolity i kilka 100n do odsprzegania.
    Pozatym konektor do ISP. Sprawdzilem czy nic nie jest zamienione i wszystko OK jesli idzie o polaczenia. Przyznam sczerze ze nie mierzylem jeszcze pradu jaki pobiera uklad, ale jest on na tyle maly ze LED informujacy o zasilaniu i kondziorku 4700uF swieci ok 3sec. po odpieciu zasilania.

Lutowalem to wszystko nowo kupiona stacja AOYUE 937 temp. 330st ESD safe 24V itd...

M.
  • #4 1916490
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    w atmega128 do programowania ISP używa się portuE. przeczytaj dokładnie note katalogową tam wszyskto jest
  • #5 1916569
    mmx01
    Poziom 18  
    Jesli masz na mysli informacje ze strony 303 datasheetu to tez probowalem. Czyli przepialem sygnaly MOSI i MISO na PE0 i PE1 SCK zostalo na PB1 i nic... ani sladu procka. Czy PEN powinienem zewrzec do masy w czasie programowania ? tj. PEN -> 0 + reset ? Czy to tyczy sie tylko programowania z uzyciem 12V ? Z aplikacjami z ktorymi sie spotkalem PEN wisi w powietrzu.

Czy uC mogl sie uszkodzic porzez probe programowania na PB zamiast PE ?

Wlasnie wypatrzylem jeszcze cos:
    AVCC is a voltage pin for port F A/D converter.It should be connected to the Vcc even if the A/D is not used. A ja nie podalem Vcc na AVCC i nie uzywam wogole konwertera w ukladzie.

M.
  • REKLAMA
  • #6 1916833
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Ale podłącz ten pin i jeszcze raz spróbuj zaprogramować. A ten programator ma w swojej bibliotece ten procesor ?
  • REKLAMA
  • #7 1916858
    mmx01
    Poziom 18  
    Tak, ponyprog ma mega128. Podobnie jak avrdude jako -m128.
    Sprobuje jeszcze z podaniem VCC na AVCC.

Mariusz.
  • #8 1916905
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    Reset do reseta (z programatora)
    MOSI (PDI) PE0 Serial data in
    MISO (PDO) PE1 Serial data out
    SCK PB1 Serial clock
    PEN wisi w powietrzu (ale jest wewnętrznie podciągane do plusa)
    AVcc do +5V
    AGnd do masy
    Aref kondensator do masy albo wisi (ja zawsze daje kondensator 1uF)

ja mam tak podłaczone i działa. powtażam taki układ u mnie działa.
    jeśli po takim podłączeniu nie będzie chodzic to zonk.
    pisałeś że to sample z atmela może oni coś z nim kombinowali podłącz kwarc (może w fusach grzebali).
    a najlepsze jaja jak mu zablokowali ISP i tylko równoległe zostaje :(
  • #9 1916920
    mmx01
    Poziom 18  
    No nie wesolo... jak pogrzebany jest... jak ja go wyszarpie z plytki to nie mam pojecia. Juz ladnie wlutowany.

Dodano po 3 [godziny] 56 [minuty]:

A jednak sukces... pomoglo mu podanie VCC na AVCC... i rabotajet pod ponyprogiem.
  • #10 1917605
    Ganz
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    mmx01 napisał:

Mial dzialac z ponyprog ale nie robi :( ciagle blad -24 brak urzadzenia.

Błąd 24? Czy to "Device missing or unknown device"?

Jeśli tak to miałem kiedyś taki sam problem, ale z ATTiny12. Okazało się, że procek jest dobry, ale niesprawny jest programator ze strony PonyProg. Po wymianie układu 74HC244 programowanie poszło gładko.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania mikrokontrolera ATmega128 metodą ISP przez port LPT z użyciem programatorów AVRISP i PonyProg, gdzie pojawiał się błąd -24 oznaczający brak wykrycia urządzenia. Pomimo poprawnego podłączenia sygnałów MISO, MOSI, SCK, RESET, GND oraz zasilania, programator nie rozpoznawał układu. W dyskusji zwrócono uwagę, że w ATmega128 do programowania ISP należy używać portu E (PE0 - MOSI, PE1 - MISO, PB1 - SCK), a także konieczne jest podanie napięcia na pin AVCC, który zasila przetwornik A/D, nawet jeśli nie jest używany. Po podłączeniu AVCC do +5V programowanie z PonyProg zadziałało poprawnie. Poruszono także kwestię pinu PEN, który zwykle pozostaje niepodłączony i jest wewnętrznie podciągany do plusa. Wskazano, że uszkodzenie mikrokontrolera przez błędne podłączenie pinów jest mało prawdopodobne. Dodatkowo wspomniano, że błąd -24 może wynikać z uszkodzonego programatora, np. wadliwego układu 74HC244 w programatorze PonyProg. Ostatecznie problem rozwiązało prawidłowe zasilenie pinu AVCC, co umożliwiło poprawne wykrycie i zaprogramowanie ATmega128.
REKLAMA