logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ impulsowy do sterowania przekaźnikiem?

Bog_men87 18 Paź 2005 20:13 10174 14
  • #1 1908989
    Bog_men87
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!

Poszukuje jakiegoś schematu lub jakiejś instrucji jak zbudować układ który przez podanie impulsu załączu odwód np. przekaźnika.

Dokladnie chodzi mi o to aby po naciśnięciu np. mikrowłącznika lub jakiegos innego stykowego wyłącznika układ załączył obwód przekaźnika. Gdyby to było tyle to nie pisałbym z prośba o pomoc.

Po drugim naciśnięciu tego samego mikroprzełącznika układ miałby rozłączyć obwód przekaźnika. Jak to zrobić?

Czy to jest możliwe do wykonania????
    Bardzo proszę o pomoc!!!
    Z góry dziękujei pozdrawiam wszystkich!
  • Pomocny post
    #2 1909199
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam!
    Sprawa jest prosta - są w sprzedaży przekaźniki z taką funkcją - pierwsze podanie impulsu włącza, następne wyłącza.
    Niedokładnie pamiętam, ale sprawdź www.elfa.se , postaram się potwierdzić.
    Pozdrawiam Paweł.
  • #3 1909596
    Bog_men87
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wszystko dobrze tylko jeden taki przekaźnik kosztuje 320zł , a ja potrzebuje 6 szt. takich układów to wyjdzie mnie ok.1900 zł , To ja dziękuje za taki interes.

ALE DZIĘKI ZA PROPOZYCJĘ!!!
    przynajmniej dowiedziałem się , że istnieja takie przekaźniki.

Pozdro !
  • Pomocny post
    #4 1909929
    gwarych
    Poziom 21  
    Ocena: 30
    Witam !
    Oczywiście, że jest to możliwe ;)

- potrzebuje kolega przerzutnika bistabilnego - materiały wszędzie łatwo znaleźć - wystarczy odpytać wyszukiwarkę np:

http://semiconductor.p.lodz.pl/student/instru...df?PHPSESSID=f5b5bbfb5ed4e0f36174e0ec948f027f

poruszony tam nawet jest problem "klekotania/iskrzenia" czyli wielokrotnego łączenia styków, przy jednym naciśnięciu - wszystko da się ustawić ;) lub tak:
    http://pmfox75.webpark.pl/elektro/p10.htm

szukać - czytać w razie problemów pytać ;) - pozdrawiam...
    mam nadzieję, że zasłużę na kliknięcie przycisku "pomógł" ;) (po lewo na dole)
  • Pomocny post
    #5 1910356
    kam.el
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam. Może to pomoże.
    Załączniki:
    • Wyl.aut.pdf (102.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 1911888
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam

A może coś z półki FAEL-a , Przekaźniki bistabilne serii PB300
    PB301 - jednobiegunowy (szerokość jednego "esa")- 16A
    PB302 - dwubiegunowy ( " dwóch "esów") "
    PB304 - czterobiegunowy

www.legrand.pl

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1913339
    kam.el
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Układ elektroniczny sterowania przekażnika lub tranzystorów za pomocą dwóch lub jednego przycisku.
    Załączniki:
    • uniwers przeł.pdf (691.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1914831
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 324
    posiadam przekażniki bistabilne w dobrej cenie
    można sterować jednym lub dwoma przyciskami
  • #9 1918829
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    Można to zrobić bardzo prostym i tanim sposobem, a mnienowicie na ukladzie CD4013, a on by wtedy załańczał i wyłańczał przekaźnik :)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 1919408
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    DJpopak;) napisał:
    Witam
    Można to zrobić bardzo prostym i tanim sposobem, a mnienowicie na ukladzie CD4013, a on by wtedy załańczał i wyłańczał przekaźnik :)

Pozdrawiam

Przerzutnik T (włącz/wyłącz) C1/R2 - zerowanie przy starcie (zależnie od wymagań może być na linii Set lub Reset), C2/R3 najprostsza likwidacja odskoków styków łącznika.
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ impulsowy do sterowania przekaźnikiem? relsw.jpg (15.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4758497
    jacokre
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    marek_Łódź napisał:

Przerzutnik T (włącz/wyłącz) C1/R2 - zerowanie przy starcie (zależnie od wymagań może być na linii Set lub Reset), C2/R3 najprostsza likwidacja odskoków styków łącznika.

Czy ktoś może podać wartości elementów na powyższym schemacie ?
  • #13 5061586
    WERWOLF81
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wejdż na stronę F&F posiadają tanie przekażniki bistabilne koszt w mojej hurtowni to 65zł.
  • #14 5354659
    grzes2371
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich serdecznie mam sprawę - wykonałem włącznik/wyłącznik elektroniczny na układzie CD4013 działa dobrze tak jak oczekiwałem ale układ ma bardzo duży pobór prądu i się bardzo mocno nagrzewa a co dziwne nie przepala się-czy to normalne dla tego układu? A może ma ktoś parametry tego układu albo inny schemat w/w włącznika/wyłącznika elektronicznego. Pozdrawiam
  • #15 5355735
    agronom
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    A może taki
    Jak zbudować układ impulsowy do sterowania przekaźnikiem?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu impulsowego do sterowania przekaźnikiem, który po jednokrotnym naciśnięciu mikrowłącznika załącza obwód, a po kolejnym go rozłącza. Rozwiązaniem jest zastosowanie przekaźników bistabilnych, które zmieniają stan przy każdym impulsie sterującym. Jednak ich cena bywa wysoka, co skłania do budowy własnych układów elektronicznych. Proponowanym rozwiązaniem jest wykorzystanie przerzutnika bistabilnego, np. na układzie CD4013, który po podaniu impulsu zmienia stan wyjścia sterującego przekaźnikiem. Wskazano również konieczność eliminacji drgań styków (klekotania) za pomocą odpowiednich elementów RC. Podano linki do instrukcji i schematów oraz przykłady przekaźników bistabilnych serii PB300 firmy FAEL. Wspomniano o alternatywnych tanich przekaźnikach bistabilnych dostępnych u różnych dostawców. Dyskutowano także o problemie dużego poboru prądu i nagrzewania się układu CD4013, co może wymagać optymalizacji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA