Witam , mam pytanie , jeżeli elektryk podłączył pod budynek sieć napowietrzną w ukladzie TN-C przed licznikiem dokonał podziału PEN na PE+N , to projekt instalacji ma być wykonany w ukladzie TN-S?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkkas12 napisał:Więc od licznika przez tablice bezpiecznikową po ostatnie gniazdo i ostatnią oprawę należy układać przewody czy kable zawierające rozdzielone PE i N. Czyli żadnych dwużyłowych lub czterożyłowych (obwody siłowe) przewodów!
Szynę PE w tablicy bezpiecznikowej należy uziemić za pomocą GSW skąd wezmą początek uziemione połączenia wyrównawcze główne (jeśli wymagane).
kkas12 napisał:Wykonać uziom należy.
A jeśli jest instalacja odgromowa to należy się z nią połączyć. Połączenie należy wykonać pod powierzchnią ziemi.
Setki postów na ten temat napisano.
Moderowany przez zbich70:Przypominam o Regulaminie:
3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
Piotro80 napisał:Przeginasz kolego.Musialbym nic nie robic, zeby wszystkie posty czytac .
Piotro80 napisał:Dlaczego siec TN-C po podziale w skrzynce licznikowej PEN na PE i N gdzie PE podpiete jest pod moj uziom szpilkowy , w budynku traktowac mam jak TN-C-S a nie TNS ?
retrofood napisał:Piotro80 napisał:Dlaczego siec TN-C po podziale w skrzynce licznikowej PEN na PE i N gdzie PE podpiete jest pod moj uziom szpilkowy , w budynku traktowac mam jak TN-C-S a nie TNS ?
A kto Ci kazał tak traktować?
Piotro80 napisał:Nie kłam.Przedmówcy.
Piotro80 napisał:retrofood napisał:Piotro80 napisał:Dlaczego siec TN-C po podziale w skrzynce licznikowej PEN na PE i N gdzie PE podpiete jest pod moj uziom szpilkowy , w budynku traktowac mam jak TN-C-S a nie TNS ?
A kto Ci kazał tak traktować?
Przedmówcy. Wydaje mi sie , ze projekt instalacji powinien byc wykonany jak dla ukadu TN-S
retrofood napisał:Natomiast czysty układ TN-S mamy wtedy, kiedy rozdzielenie PEN następuje na początku instalacji (czyli przy drodze)
markus-19 napisał:retrofood napisał:Natomiast czysty układ TN-S mamy wtedy, kiedy rozdzielenie PEN następuje na początku instalacji (czyli przy drodze)
Myślę że nie do końca jest to prawdziwe stwierdzenie. "Czysty układ TN-S" mamy gdy N i PE rozdzielone jest przy transformatorze. Nie mniej odcinek od rozdziału jest w układzie TN-S.