logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać instalacje elektryczna po podziale PEN.

Piotro80 29 Sty 2021 20:33 852 17
  • #1 19219629
    Piotro80
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam , mam pytanie , jeżeli elektryk podłączył pod budynek sieć napowietrzną w ukladzie TN-C przed licznikiem dokonał podziału PEN na PE+N , to projekt instalacji ma być wykonany w ukladzie TN-S?
  • #3 19219709
    Piotro80
    Poziom 4  
    kkas12 napisał:
    Gdzie ten licznik się znajduje?
    Dziś wszystkie obwody muszą posiadać rozdzielone PE i N.

A piszemy: PEN, TN-C i TN-S.

Licznik znajduje się na zewnątrz budynku , na elewacji.
  • #4 19219730
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4308
    Więc od licznika przez tablice bezpiecznikową po ostatnie gniazdo i ostatnią oprawę należy układać przewody czy kable zawierające rozdzielone PE i N. Czyli żadnych dwużyłowych lub czterożyłowych (obwody siłowe) przewodów!
    Szynę PE w tablicy bezpiecznikowej należy uziemić za pomocą GSW skąd wezmą początek uziemione połączenia wyrównawcze główne (jeśli wymagane).
  • #5 19219752
    Piotro80
    Poziom 4  
    kkas12 napisał:
    Więc od licznika przez tablice bezpiecznikową po ostatnie gniazdo i ostatnią oprawę należy układać przewody czy kable zawierające rozdzielone PE i N. Czyli żadnych dwużyłowych lub czterożyłowych (obwody siłowe) przewodów!
    Szynę PE w tablicy bezpiecznikowej należy uziemić za pomocą GSW skąd wezmą początek uziemione połączenia wyrównawcze główne (jeśli wymagane).

Rozumiem, czyli jak w TN-S , a do czego podłączyć GSW , stary budynek brak uziomu fundamentowego.
  • #6 19219761
    kkas12
    Poziom 43  
    Wykonać uziom należy.
    A jeśli jest instalacja odgromowa to należy się z nią połączyć. Połączenie należy wykonać pod powierzchnią ziemi.
    Setki postów na ten temat napisano.
  • #7 19219784
    Piotro80
    Poziom 4  
    kkas12 napisał:
    Wykonać uziom należy.
    A jeśli jest instalacja odgromowa to należy się z nią połączyć. Połączenie należy wykonać pod powierzchnią ziemi.
    Setki postów na ten temat napisano.

Musialbym nic nie robic, zeby wszystkie posty czytac . Czyli wrzucić cos poniżej gruntu nie patrzec juz na rezystancje , nie wpinac sie z powrotem w uziom szpilkowy , krory wykonal elektryk przy liczniku?

Moderowany przez zbich70:

Przypominam o Regulaminie:
    3.1.17. Publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #8 19219803
    kkas12
    Poziom 43  
    Jeśli ci pisałem, że w przypadku istnienia odgromówki należy z tego uziemienia skorzystać to chyba jasne jest, że analogicznie należy postąpić z każdym istniejącym uziomem!
    Piotro80 napisał:
    Musialbym nic nie robic, zeby wszystkie posty czytac .
    Przeginasz kolego.
    Twój czas jest ważny, ale nasz już nie ma znaczena?
    Wyobraź sobie, że my nie mamy co z nim robić i tylko czekamy aż się jakiś leń pokaże by po raz setny to samo klarować.
  • #9 19223256
    Piotro80
    Poziom 4  
    Dlaczego sieć TN-C po podziale w skrzynce licznikowej PEN na PE i N gdzie PE podpięte jest pod mój uziom szpilkowy , w budynku traktować mam jak TN-C-S a nie TNS ?
  • #10 19223323
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4796
    Piotro80 napisał:
    Dlaczego siec TN-C po podziale w skrzynce licznikowej PEN na PE i N gdzie PE podpiete jest pod moj uziom szpilkowy , w budynku traktowac mam jak TN-C-S a nie TNS ?

A kto Ci kazał tak traktować?
  • #11 19223786
    Piotro80
    Poziom 4  
    retrofood napisał:
    Piotro80 napisał:
    Dlaczego siec TN-C po podziale w skrzynce licznikowej PEN na PE i N gdzie PE podpiete jest pod moj uziom szpilkowy , w budynku traktowac mam jak TN-C-S a nie TNS ?

Przedmówcy. Wydaje mi się , że projekt instalacji powinien być wykonany jak dla ukadu TN-S.
  • #13 19223824
    Piotro80
    Poziom 4  
    Jak wykonać instalacje elektryczna po podziale PEN.
    kkas12 napisał:
    Piotro80 napisał:
    Przedmówcy.
    Nie kłam.
    Może wskaż różnice pomiedzy TN-S a TN-C-S
  • Pomocny post
    #15 19223891
    retrofood
    Piotro80 napisał:
    retrofood napisał:
    Piotro80 napisał:

Przedmówcy. Wydaje mi sie , ze projekt instalacji powinien byc wykonany jak dla ukadu TN-S

Ty tego zwyczajnie nie rozumiesz i określenia stosujesz mechanicznie. Układ TN-C-S powstaje wtedy, kiedy pierwszy odcinek instalacji (najczęściej jest to przyłącze), pozostaje w układzie TN-C, a rozdzielenie przewodu PEN następuje we właściwym miejscu, czyli jak najbliżej miejsca użytkowania instalacji. I pozostała część instalacji (bez wyjątku!!!), pracuje w układzie TN-S, czyli w układzie z oddzielnym przewodem ochronnym.

Natomiast czysty układ TN-S mamy wtedy, kiedy rozdzielenie PEN następuje na początku instalacji (czyli przy drodze). W takiej sytuacji brak uziemiania przewodu PE na długości do miejsca użytkowania, a tym bardziej brak jego uziemienia w ogóle, czyni instalację niezbyt bezpieczną w użytkowaniu.

Jak widzisz, to nie tylko literki. Trzeba rozumieć co one oznaczają oraz co i gdzie z nich wynika
  • #16 19224402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19224429
    retrofood
    markus-19 napisał:
    retrofood napisał:
    Natomiast czysty układ TN-S mamy wtedy, kiedy rozdzielenie PEN następuje na początku instalacji (czyli przy drodze)

Myślę że nie do końca jest to prawdziwe stwierdzenie. "Czysty układ TN-S" mamy gdy N i PE rozdzielone jest przy transformatorze. Nie mniej odcinek od rozdziału jest w układzie TN-S.

Zgadza się, ale przecież rozpatrujemy tutaj tylko instalację, a nie sieć. Oczywiście, TT pomijam, bo nie o tym mowa.
  • #18 19227222
    Krzysztof Reszka
    Ocena: 1551
    Temat zamykamy , autor otrzymał odpowiedź.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię podziału przewodu PEN na PE i N w instalacji elektrycznej w układzie TN-C oraz jego wpływu na projekt instalacji. Ustalono, że po podziale przewody muszą być rozdzielone, a instalacja powinna być wykonana w układzie TN-S. Podkreślono konieczność wykonania uziomu, zwłaszcza w przypadku istnienia instalacji odgromowej. Wskazano, że układ TN-C-S powstaje, gdy rozdzielenie przewodu PEN następuje blisko miejsca użytkowania, a pozostała część instalacji pracuje w układzie TN-S. Zwrócono uwagę na różnice między układami TN-S a TN-C-S oraz na znaczenie odpowiedniego uziemienia dla bezpieczeństwa instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA