logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział PEN na PE i N w instalacji TN-C – jak prawidłowo wykonać uziemienie i połączenia?

adjan_ek 03 Kwi 2014 21:42 2520 16
REKLAMA
  • #1 13473004
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam. Jestem początkującym elektrykiem. Obszyłem już parę rozdzielni w domkach jednorodzinnych pod okiem szefa. Od jakiegoś czasu ciekawi mnie jednak pewna sprawa. Nie do końca rozumiem rozdział PEN na PE i N mając przed oczami schematy układów sieci. Nie umiem posługiwać się jeszcze wszystkimi terminami więc spróbuję przedstawić problem własnymi słowami.

Przeważnie u klientów przewód zasilający rozdzielnię w domu był 4 żyłowy czyli L1,L2,L3 i PEN czyli układ TNC, dobrze rozumiem? Wtedy wbijalismy kilka szpil jedna w drugą przy rozdzielni i łączylismy je z listwą uziemiającą. Listwę zerową łączyliśmy z przewodem PEN. Tych dwóch listw nie łączyliśmy jednak ze sobą. Załóżmy że pomiar uziemienia wykonanego wbitymi szpilami był ok. Czy gdzieś tu jest błąd, coś należałoby zrobić, połączyć listwy???

Inna sytuacja. Ze słupa schodzą w dół 4 przewody L1,L2,L3 i PEN do rozdzielni przy ogrodzeniu. Opisuję co robiliśmy chociaż przypuszczam, że ta kwestia należała chyba do ludzi z elektrowni lub osoby z uprawnieniami budowl. ale nie wnikajmy może w to. Więc z tej rozdzielni rzucaliśmy kabel ziemny 5 żyłowy do rozdzielni w domu. W rozdzielni przy ogrodzeniu łączyliśmy PEN ze słupa z niebieską i żółto-zieloną żyłą kabla idącego do domu oraz o ile dobrze pamiętam z bednarką wychodzącą z ziemi(czyli PEN na PE i N?). W rozdz. w domu PE na listwę uziem. a N na zerową. Nie łączyliśmy listw ze sobą. To samo pytanie co wyżej???

A gdybym PEN(z zasilania) w rozdzielni w domu połączył z listwą Uziemiającą a tą z listwą zerową to też by było dobrze?
  • REKLAMA
  • #3 13473030
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Rozumiem ale nie wiem czy w tych konkretnych sytuacjach jest jakis błąd.
  • #4 13473042
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Błąd polega na tym, że nie rozróżniasz najprawdopodobniej układów sieciowych.
  • REKLAMA
  • #5 13473044
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Jakie masz wykształcenie i uprawnienia ? Poza tym twój szef wie to o co pytasz.
  • #6 13473054
    tomix
    Poziom 16  
    Ocena: 99
    adjan_ek napisał:
    L1,L2,L3 i PEN czyli układ TNC, dobrze rozumiem?

Dobrze

adjan_ek napisał:
    Wtedy wbijalismy kilka szpil jedna w drugą przy rozdzielni i łączylismy je z listwą uziemiającą. Listwę zerową łączyliśmy z przewodem PEN. Tych dwóch listw nie łączyliśmy jednak ze sobą.

No ale jak to? Skoro uziom ("kilka szpil jedna w drugą") jest wyprowadzony na listwę, która nie jest podłączona do rodziału PEN to jaki jest tego sens? Trochę pomieszałeś...

adjan_ek napisał:
    Ze słupa schodzą w dół 4 przewody L1,L2,L3 i PEN do rozdzielni przy ogrodzeniu.

To się zwie ZK - złącze kablowe i to nie jest Twoje tylko ZE, robisz zgodnie z projektem i często uziemiasz PEN

adjan_ek napisał:
    Więc z tej rozdzielni rzucaliśmy kabel ziemny 5 żyłowy do rozdzielni w domu.

Bez sensu robić rozdział już w ZK bo musisz ciągnąć do RG 5 żył zamiast 4. Przy większych odległościach inwestora może szarpnąć po kieszeni. Nic nie stoi na przewodzie pociągnąć 4 x XX mm^ i zrobić podział w RG. Uziom w ZK - słusznie, uziom w RG - również słusznie.

adjan_ek napisał:
    W rozdz. w domu PE na listwę uziem. a N na zerową. Nie łączyliśmy listw ze sobą.

Słusznie wtedy stosowanie kabla 5x zupełnie straciłoby już sens...
  • #7 13473056
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    adjan_ek napisał:
    Witam. Jestem początkującym elektrykiem. Obszyłem już parę rozdzielni w domkach jednorodzinnych pod okiem szefa.

Pozostań nadal pod okiem szefa.

Z Twojego postu widać wyraźnie, że na awans z początkującego na doświadczonego musisz jeszcze sporo popracować.
  • REKLAMA
  • #8 13473067
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Może nie tyle że nie rozróżniam co nie wiem w jakim miejscu je nazwać, w którym 'odcinku' mam patrzeć...
  • REKLAMA
  • #9 13473093
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    tomix napisał:

adjan_ek napisał:
    Więc z tej rozdzielni rzucaliśmy kabel ziemny 5 żyłowy do rozdzielni w domu.

Bez sensu robić rozdział już w ZK bo musisz ciągnąć do RG 5 żył zamiast 4. Przy większych odległościach inwestora może szarpnąć po kieszeni.

Ejże, czy to o kieszeń tutaj chodzi? Zdaje się, że coś chyba nie tak...
  • #10 13473100
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    adjan_ek napisał:
    Może nie tyle że nie rozróżniam co nie wiem w jakim miejscu je nazwać, w którym 'odcinku' mam patrzeć...

Nie patrz w "odcinku", patrz na całość. ;)
  • #11 13473142
    adjan_ek
    Poziom 14  
    tomix właśnie to ja pytam o sens. Powtarzam PEN z zasilania dawaliśmy na listwę zerową a szpile połączone linką 10m2 z listwą uziemijącą. Brak połączenia między listwami.
  • #13 13473167
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Kolego jeśli chcesz się czegoś dowidzieć to posługuj się prawidłowym nazewnictwem, gdyż bez tego kompletnie nie wiadomo o co Ci chodzi.
    PEN nie jest kompatybilny z "listwą zerową".

I wbij sobie do głowy zasadę, że raz rozdzielonych PE i N nie wolno łączyć ponownie.
  • #14 13473193
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Ja mam natomiast propozycję do autora tematu aby przede wszystkim zapoznał się z publikacjami lub literaturą techniczną w ramach teorii. Zbyt duże braki, dalsza dyskusja bez znajomości podstaw mija się z celem.

Ponadto gdybanie co byłoby lepsze a co nie, bez znajomości warunków technicznych i projektu oraz wątpliwym "przekazie" jest bezsensownym nic niewartym nabijaniem postów.
  • #15 13473216
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 506
    adjan_ek napisał:
    Witam. Jestem początkującym elektrykiem......
    Załóżmy że pomiar uziemienia wykonanego wbitymi szpilami był ok.

Przy jakich wartościach rezystancji uziemienia pomiar był O.K.?
  • #16 13473226
    adjan_ek
    Poziom 14  
    Nie wiem jak mam to inaczej wyjaśnić. Zasilanie do RG 4x10mm2 L1,L2,L3-szary,czarny,brązowy N-niebieski. W RG niebieski na listwę zerową, na listwę uziemiającą żółto-zielony 10mm2 połączony z uziomem wykonanym przy rozdzielni za pomoca prętów wbitych w ziemię. jaśniej?
    Dziękuję, napewno zapamiętam tę zasadę.
  • #17 13473254
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Skoro jest przewód neutralny i jest przewód ochronny to jak należy nazwać listwy???

Proszę wziąć sobie do serca to co napisał moderator:
    Cytat:
    ... mam natomiast propozycję do autora tematu aby przede wszystkim zapoznał się z publikacjami lub literaturą techniczną w ramach teorii.

o dopiero później dociekać reszty.

Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podziału przewodu PEN na PE i N w instalacjach elektrycznych. Użytkownik, będący początkującym elektrykiem, zadał pytania dotyczące poprawności podłączeń w rozdzielniach, w tym o sens łączenia listwy zerowej z przewodem PEN oraz o uziemienie. Odpowiedzi wskazują na konieczność rozróżnienia układów sieciowych, zwłaszcza układu TNC, oraz na zasadę, że raz rozdzielonych przewodów PE i N nie należy łączyć ponownie. Uczestnicy dyskusji podkreślają znaczenie znajomości podstaw teoretycznych oraz poprawnego nazewnictwa w kontekście instalacji elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA