logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion dv6 Nie wyświetla obrazu, nie uruchamia się

SzymonKowalski64628 30 Sty 2021 12:53 588 14
  • #1 19220715
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    Ocena: 8
    Witam
    Ostatnio dostałem od znajomego laptopa HP Pavilion DV6 2145ew, miał pójść na śmieci, jednak wziąłem go w celu ewentualnej naprawy. Laptop na razie nie ma dysku i baterii, ale to nie jest chyba większy problem. Po uruchomieniu (na zasilaczu) podświetlają się diody ( i te dodatki na klapie), wentylator chłodzący procesor się uruchamia, jednak na ekranie nic się nie pojawia. Sądziłem że to sprawa wyświetlacza, a więc podłączyłem go do telewizora i do monitora, ale tam też nic się nie wyświetlało (Nie wiem czy BIOS w ogóle może wyświetlać się na czymś zewnętrznym, prosiłbym o odpowiedź). Wpadłem na pomysł też, że to może być zepsuty BIOS, a więc trzeba by było go przelutować, wymienić na nowy. Jednak niczego nie jestem pewien, a chciałbym go naprawić sam. Czy ktoś miał podobny problem? Ma ktoś jakis pomysł jak to rozwiązać? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
  • #3 19220759
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    ITSpec. napisał:
    Baterię CMOS wyjmij i spróbuj włączyć. RAMu ile jest, ile modułów?

Jest 2x2Gb. Dokładniejszy model podam później. Baterię wymieniałem na nową, ale szczerze mówiąc nie próbowałem uruchamiać bez baterii. Spróbuję to też później, ponieważ jestem poza domem. Pozdrawiam
  • #5 19225486
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19225519
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19225534
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    Lutując dosyć mocno podgrzewa się płytę, więc 300 stopni hotairem nic płycie nie zrobi - rozprowadzone równomiernie, najpierw okolice GPU, potem samo GPU, ruszając dyszą - małe okręgi.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #9 19225537
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2236
    Uszkodzona grafika, można by się pokusić o wygrzanie układu (w celach edukacyjnych) ;-) .
  • #10 19225545
    MOSFET - Serwis
    Poziom 33  
    Ocena: 251
    SpecODKomputerow napisał:
    NIGDY POD ŻADNYM POZOREM NIE GRZEJ KARTY! Możesz uszkodzić płytę główną.

Uwaga!!! Nie mówię o procedurze zwanej reflow. Chodzi tu jedynie o wstępne podniesienie temperatury GPU mające na celu rozszeszenie się kulek w celu wykluczenia powstania mikropęknięć w spoiwie lutowniczym. Nie można tego traktować jako naprawę, a jedynie jako metoda diagnostyczna. W przypadku poprawnego wystartowania systemu z obrazem należy zgodnie ze sztuką wymienić układ GPU.

Dodano po 1 [minuty]:

ITSpec. napisał:
    Lutując dosyć mocno podgrzewa się płytę, więc 300 stopni hotairem nic płycie nie zrobi - rozprowadzone równomiernie, najpierw okolice GPU, potem samo GPU, ruszając dyszą - małe okręgi.

Takie coś robi się na podgrzewaczu, aby ograniczyć ryzyko pęknięcia spoiwa po ostygnięciu laminatu.
  • #12 19225563
    MOSFET - Serwis
    Poziom 33  
    Ocena: 251
    ITSpec. napisał:
    W piekarniku też się robi

Brak mi słów.

Autor niech sobie odpuści piekarnik i podgrzeje hotem na 220 stopni ustawionym. I z jakimś niewielkim radiatorem na procesorze odpali. Te 5s dopóki się nie pokaże obraz raczej nie ubije grafiki.
  • #13 19225767
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Oznaczenie płyty podaj.
  • #14 19225874
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Seria DV6-21xx to zazwyczaj platforma Quanta UT1 ( DAUT1AMB6E1 REV.)
    * np. z dodatk. gpu (216-07520010

lub jej modyfikacje
    HP PAVILION DV6-2145ES to z kolei ( DAUT3AAB6...) Quanta UT3
    - SM pod Link

Jesli masz sprawny procesor (jaki) to HP migał lampkami > sygnalizując jaki (error)
  • #15 19243473
    SzymonKowalski64628
    Poziom 8  
    Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Jednak wydaje mi się że patrząc na opłacalność, nie chciałbym się tego podejmować. W kwestii laptopów jestem początkujący, prawdopodobnie by mi się to nie udało. Co to samego laptopa, przeglądając ogłoszenia OLX mnóstwo ludzi pisało właśnie o tym że się uruchamia, ale nic się nie wyświetla, więc pewnie to sprawa wady fabrycznej. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam jeszcze, że aktualnie laptop się w ogóle nie uruchamia. (Na początku na zasilaczu było dobre napięcie, bo mierzyłem) a teraz nie ma już żadnego, pewnie przewód gdzieś się załamał

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HP Pavilion DV6 2145ew, który nie wyświetla obrazu ani nie uruchamia się, mimo że diody i wentylator działają. Laptop nie ma dysku ani baterii, co nie wydaje się być przeszkodą. Użytkownik podłączył laptop do zewnętrznego monitora, ale również nie uzyskał obrazu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie pamięci RAM, wyjęcie baterii CMOS oraz możliwość uszkodzenia układu graficznego, co może być związane z wadą fabryczną modeli z grafiką AMD sprzed 2010 roku. Wskazano również na ryzyko związane z podgrzewaniem układu graficznego w celach diagnostycznych oraz na konieczność wymiany GPU w przypadku poprawnego uruchomienia systemu. Użytkownik wyraził wątpliwości co do opłacalności naprawy, zauważając, że wiele osób miało podobne problemy z tym modelem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA