Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Zmywarka Bosch SGV53E03EU - Zmywarka stale wypompowuje mimo usunięcia pływaka

Potrzymaj 03 Feb 2021 08:52 801 1
    Potrzymaj
    Level 2  
    Poczytałem już o stałej pracy pompy usuwającej wodę ze zmywarki. Przez stałą pracę rozumiem natychmiastowe włączenie pompy po wciśnięciu przycisku ON, nawet przy otwartych drzwiach. Zdjąłem osłony boczne i miskę pod pływakiem. Wyczyściłem okolice pływaka (było trochę pomarańczowej - kolor oleju roślinnego - mazi i trochę szarej) i włączyłem zasilanie bez pływaka. Nadal pompuje. Stycznik nad pływakiem wydaje się pracować normalnie - klika, gdy się na niego naciśnie.

Czy coś jeszcze poza pływakiem może aktywować pompę? Dźwięk pracy dochodzi z okolic elementu wskazanego strzałką na zdjęciu.
    Potrzymaj
    Level 2  
    Zweryfikowałem poprawność działania pływaka i przełącznika, z którym jest on połączony, łącznie z pomiarem prądu na przewodach odchodzących od tego przełącznika - wszystko na podstawie instrukcji serwisowej od innej zmywarki Bosch. Pływak i przełącznik działają prawidłowo. Z wspomnianej instrukcji wnioskuję, że tylko awaria modułu programatora może skutkować opisanym zachowaniem urządzenia. Modul Ako 702705-00 nie jest już produkowany, nie znalazłem też dostępnego egzemplarza z odzysku. Pozostaje wymiana zmywarki albo próba naprawienia rękami profesjonalistów.