logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Whirlpool TDLR 70111 - po przekręceniu manetki miga dioda Drzwi otwarte

ART-PAR 03 Lut 2021 16:01 1236 8
REKLAMA
  • #1 19230986
    ART-PAR
    Poziom 9  
    Pralka po wyczyszczeniu filtra (utknęło 2 zł) zaniemogła, miga tylko dioda "drzwi otwarte", wyświetlacz ciemny. Sprawna pompa, TACHO, szczotki, a na zamku napięcie jest na styku, który nie dochodzi do "Pastylki".
  • REKLAMA
  • #2 19231380
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3660
    Przewracałeś pralkę na któryś bok może podczas czyszczenia pompy? Teoretycznie objaw wskazuje na awarię blokady klapy, ale ciemny wyświetlacz tu nie pasuje. Czym sprawdzałeś napięcie na wtyczce blokady?
  • REKLAMA
  • #3 19231639
    ART-PAR
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    Przewracałeś pralkę na któryś bok może podczas czyszczenia pompy? Teoretycznie objaw wskazuje na awarię blokady klapy, ale ciemny wyświetlacz tu nie pasuje. Czym sprawdzałeś napięcie na wtyczce blokady?
    Tak, przewracałem bo badałem szczotki, tacho i pompę. Napięcie sprawdzałem czujnikiem i dochodziło tylko do wtyku, który powinien doprowadzić napięcie do modułu, a jest odwrotnie. Gdy zwarłem zamek ręcznie dioda gaśnie, ale nic więcej się nie dzieje.

Uprzejmy Pan z serwisu powiedział, że to migotanie diody to objaw zapchanego odpływu i pomoże zlikwidowanie błędu przez wciśnięcie przycisku "start - pauza". Jednak to nie pomogło.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #4 19231723
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1007
    Przez neta tego klamota zakupiłeś?
    Pytanie kluczowe.
  • #5 19231756
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3660
    Zanim pralkę przewróciłeś już nie działa czy dopiero po jej postawieniu na nóżki pojawił się problem?
    Jeśli to stało się przed jej położeniem to prawdopodobnie jest to początkowy objaw uszkodzenia układu przetwornicy w module sterującym. Jeżeli jednak to powstało po postawieniu jej to została zalana wodą elektronika.
  • REKLAMA
  • #6 19232350
    ART-PAR
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    Zanim pralkę przewróciłeś już nie działa czy dopiero po jej postawieniu na nóżki pojawił się problem?
    Zanim pralkę przewróciłem już nie działała, a przechyliłem ją tylko o 45 stopni i na pewno nie jest zalana, a pralka ma dwa lata.
  • #7 19233818
    ART-PAR
    Poziom 9  
    ART-PAR napisał:
    Kenworth 18 napisał:
    Zanim pralkę przewróciłem już nie działała, a przechyliłem ją tylko o 45 stopni i na pewno nie jest zalana, a pralka ma dwa lata.

Dziś zauważyłem że na wszystkich stykach świeci lampka probówki np.na dwóch skrajnych wtyczki blokady , styki płytki wyświetlacza itp.
  • REKLAMA
  • #8 19237846
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1007
    ART-PAR napisał:
    Dziś zauważyłem że na wszystkich stykach świeci lampka probówki np.na dwóch skrajnych wtyczki blokady , styki płytki wyświetlacza itp.

No i jakie wnioski wyciągnąłeś?
  • #9 19237988
    ART-PAR
    Poziom 9  
    dominowave napisał:
    ART-PAR napisał:

No i jakie wnioski wyciągnąłeś?

Triak zamka do wymiany i LNK 304 PN ,a L003 i R020 raczej wporzadku

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool TDLR 70111 po czyszczeniu filtra zaczęła migać dioda "drzwi otwarte", a wyświetlacz pozostał ciemny. Użytkownik sprawdził napięcie na zamku, które dochodziło do wtyku, ale nie do modułu. Po zwarciu zamka ręcznie dioda gaśnie, lecz pralka nie reaguje. Serwis zasugerował, że migotanie diody może wskazywać na zapchany odpływ, co nie przyniosło rezultatu. Użytkownik zauważył, że na wszystkich stykach świeci lampka probówki, co może sugerować problem z elektroniką. Ostatecznie zdiagnozowano konieczność wymiany triaka zamka oraz układu LNK 304 PN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA