logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP zawiesza się przy otwieraniu plików i programów - co robić?

cyklop 19 Paź 2005 10:27 2790 31
REKLAMA
  • #1 1910309
    cyklop
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Od wczoraj walczę - przy otwieraniu XP pojawia się pulpit i kiedy jeszcze nie wszystkie ikony wyświetlą mi się na dole na belce - przestaje reagować na mysz i klawiaturę, jakby stanął w miejscu. Po ok. 15 minutach wszystko wraca do normy, ale... kiedy chcę otworzyć jakiś plik, program otwiera sie bez problemu (np. Corel), ale w momencie kliknięcia na trójkącik w okienku otwierania (żeby wybrać dysk lub katalog) znowu staje w miejscu, a potem wyswietla komunikat: "Nie można dokończyć gdyż inny program jest zajęty..." Oczywiście nic innego nie mam otwarte (działa tylko Kaspersky Antyvir, ale działał zawsze). Znowu po kilkunastu minutach - odblokowuje się i można otwierać. Przechodzę na inny program - powtarza się to samo. Poczta działa, internet działa, ciekawe (?) jest jeszcze to, że po kliknięciu "Mój komputer" - latarka szuka tego katalogu.
    Siedzę więc przed ekranem, nie mogę pracować i czekam czy ktoś pomoże.... Z góry dziękuję.
    (oczywiście resetowałem kilka razy, skanowałem, wszedłem nawet do Biosu by przywrócić domyślne ustawienia Windows)

Dodano po 5 [minuty]:

uzupełniam - po 5 minutach "Mój komputer" w końcu wyświetlił katalogi. Wydawać by się mogło, że poprostu wolno pracuje, ale wszystko inne (poczta, sieć, otwieranie programów) działa normalnie....
  • REKLAMA
  • #2 1910331
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Może trzeba zdefragmentować dysk twardy?
    U mnie kiedyś były takie objawy, więc sprawdziłem w menadżer zadań jaki proces najbardziej zużywa proca(cały czas >90%). Potem wyszukałem ten plik gdzie sie znajduje na dysku i już wiedziałem jaki program zawiesza kompa.
  • #3 1910447
    cyklop
    Poziom 15  
    defragmentacja nie pomogła; co ciekawe - z poziomu Total Comandera mogę otwierać wszystko bez problemu...
  • #4 1910459
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    A jakie masz programy włączone w zasobniku?
  • #5 1910516
    radziow
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Polecam odpięcie kabelka od sieci i spradzenie czy się nadal tak dzieje,
    dodatko - jakiego antywirusa używasz (to może być też jego wina). No i co najgorsze może się stać - sprawdź dysk (disc doctorem) czy nie ma bad sectorów (aczkolwiek jak w total comanderze to działa to by było dziwne).
  • REKLAMA
  • #6 1910537
    cyklop
    Poziom 15  
    - odpięcie kabla z sieci nie pomaga
    - mam tylko właczony Kaspersky (jeśli "zasobnik" oznacza tę belkę na dole ekranu) i Open Office
    - w okienku otwierania bez problemu działa ikonka "przenieś katalog wyżej", tylko ten cholerny trójkącik nie chce działać...
  • #7 1910566
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    cyklop napisał:
    - jeśli "zasobnik" oznacza tę belkę na dole ekranu

wciśnij ctrl + Shift+Esc i zobacz co najbardziej obciąża procesor ewentualnie przepatrz listę uruchomionuch procesów.

Przeskanuj system jakimś antyrobakiem w stylu ad-adware czy spybot

wklej loga z hijack'a
  • #8 1910568
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Jak ten trójkącik nie działa to znaczy że jakiś program zawiesza zasobnik(belka na dole ekranu) i tym samym może powodować powolne działanie systemu. A możesz załączyć screena Menadżera Zadań?
    (Alt+Ctrl+Del)
  • REKLAMA
  • #10 1910797
    cyklop
    Poziom 15  
    - w zasobniku mam tylko Kasperskiego
    - Ctrl+alt+delete działa
    - przeskanowałem wszystkie dyski - antyvir nic nie znalazł
    - zauważyłem jeszcze, że kiedy otwieram program, w okienku otwierania mogę przeskakiwać do góry o jeden poziom, ale tylko do momentu kiedy tym poziomem staje się "Mój komputer". Wtedy pojawia się ta nieszczęsna latarka i szuka... szuka...
  • #11 1910828
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    cyklop napisał:

- Ctrl+alt+delete działa

Chodziło mi oto abyś zamieścił zdjęcie Menadżera zadań(Print screen)
  • #12 1910934
    cyklop
    Poziom 15  
    mam nadzieję, że nic nie sknociłem (jestem laikiem) - zrobiłem print screen i dołączyłem go jako załącznik, ok?
    Załączniki:
    • Windows XP zawiesza się przy otwieraniu plików i programów - co robić? manager zadan.jpg (98.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 1910953
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Dobrze, tutaj wszystko wygląda wporządku.
    Niestety skończyły mi sie pomysły co to może być :cry:
  • #14 1910985
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 74
    Wyłącz antywirusa. Sam tak kiedys mialem ze komputer chodzil tak jak opisujesz. Po wylaczeniu antywirusa wszystko wrocilo do normy. Jezeli u Ciebie tez tak bedzie to zainstaluj jakis inny.
  • #15 1910990
    cyklop
    Poziom 15  
    Jak pisałem, jestem laikiem i nie chcę się wymądrzać, ale myślę, że gdyby to była wina antyvira, to wszystko chodziłoby wolniej, a ja mam tylko kłopoty w tych szczegółach, o których pisałem
  • #16 1911057
    lukez
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    spróbuj zakonczyc te procesy
    kav.exe
    hpgs2.exe
    remind32.exe
    rundull32.exe
    hpgs2wnd.exe
    moze cos pomoze :>
  • #17 1911114
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Ściągnij sobie program hijackthis wersję 1.99, uruchom, wybierz opcję "do a system scan and save a log file" i to, co Ci się otworzy w Notatniku (tylko WSZYSTKO) wklej na forum. Zobaczymy, co Ci się do komputera przyczepiło.
  • #18 1912871
    cyklop
    Poziom 15  
    chyba mi się udało (ściągnąć, zainstalować i uruchomić, bo z komunikatu jaki się pokazał i tek NIC nie rozumiem...). Czekam z niecierpliwością na pomoc życzliwych, bo po nocy nic się niestety nie naprawiło ;)

Logfile of HijackThis v1.99.1
    Scan saved at 07:47:45, on 2005-10-20
    Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
    MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
    C:\WINDOWS\System32\smss.exe
    C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
    C:\WINDOWS\system32\services.exe
    C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
    C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
    C:\WINDOWS\Explorer.EXE
    C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE
    C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE
    C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Share-to-Web\hpgs2wnd.exe
    C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    C:\Program Files\Corel\Graphics9\Register\Remind32.exe
    C:\PROGRA~1\HEWLET~1\HPSHAR~1\hpgs2wnf.exe
    C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
    C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
    C:\totalcmd\TOTALCMD.EXE
    C:\Instalki\hijack\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.pl/
    R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
    O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
    O4 - HKLM\..\Run: [KAVPersonal50] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kav.exe" /minimize
    O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
    O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install
    O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit
    O4 - HKLM\..\Run: [SoundMan] SOUNDMAN.EXE
    O4 - HKLM\..\Run: [Share-to-Web Namespace Daemon] C:\Program Files\Hewlett-Packard\HP Share-to-Web\hpgs2wnd.exe
    O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
    O4 - Startup: Rejestrowanie produktów Corela.lnk = C:\Program Files\Corel\Graphics9\Register\Remind32.exe
    O4 - Global Startup: Adobe Reader Speed Launch.lnk = C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\Reader\reader_sl.exe
    O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
    O23 - Service: kavsvc - Kaspersky Lab - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus Personal\kavsvc.exe
    O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
  • #19 1914442
    cyklop
    Poziom 15  
    cisza.... może chociaż ktoś napisze, że wszystko jest w porządku ?
    (liczyłem zwłaszcza na jankolo)
  • #20 1914479
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Log jest czysty. Rozumiem, że program Share-To-Web firmy Hewlett Packard kolega zainstalował świadomie. Niech kolega usunie przy pomocy Hijackthis to:
    O4 - Startup: Rejestrowanie produktów Corela.lnk = C:\Program Files\Corel\Graphics9\Register\Remind32.exe
    Nie jest to szkodliwe, tylko niepotrzebne.

PS. Nie zawsze mogę od razu odpowiedzieć. Od czasu do czasu muszę wykonywać to, za co mi płacą w pracy. Mam nadzieję, że kolega tę smutna konieczność rozumie.
  • #21 1914484
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Log masz czysty.Użyj BootVist'a,powinien wykryć co "trzyma".
  • #22 1914518
    Krzychu78
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    A usuń ikonkę z Open Offica, tą obok zegarka i pewnie w autostarcie łąduje się jakiś open offica, żeby szybciej szukać plików dokumentów. Kiedyś w kompie jak tego nie wyrzuciłem, to strasznie zwalniało kompa!
  • #23 1915695
    cyklop
    Poziom 15  
    Jankolo - przepraszam za niecierpliwość; nie uważam, że mój problemik jest taki ważny, że akurat wszyscy powinni się nim zajmować. Tylko po całodziennej męczarni po prostu nerwy mi juz wysiadły. Nie przyzwyczaiłem sie, że muszę otwierać coś przez Commandera, często się zapominam i... już mam 15 min wolego.
    Dziękuję wszystkim, którzy chcą pomóc; niestety próbowałem już skasować całkowicie OpenOffisa - bez wpływu.
    Share-to-Web firmy HP nie zainstalowałem świadomie (nawet nie wiem co to jest ;) Jedyna rzecz HP jaką mam to skaner i może przy instalacji sterownika zagapiłem się...
    Tronic - dzięki za radę, ale mógłbyś wyjaśnic prościej, bo nie wiem co to znaczy "Użyj Boot'vista", to jakiś program ?
  • #24 1915741
    MiL999
    Poziom 26  
    Cytat:

Jak pisałem, jestem laikiem i nie chcę się wymądrzać, ale myślę, że gdyby to była wina antyvira, to wszystko chodziłoby wolniej, a ja mam tylko kłopoty w tych szczegółach, o których pisałem

A sprawdzałeś czy to nie tego wina? Wyłącz go i zobacz. A jeżeli nie to przeinstaluj system i będzie z głowy.
  • #25 1915853
    cyklop
    Poziom 15  
    sprawdziłem, wyłączyłem - bez rezultatu.
    Oczywiście, reinstalację zostawiam sobie jako koło ratunkowe, jednak tydzień temu formatowałem dysk, instalowałem XP i programy. Przez tydzien było cacy, aż tu nagle... Strasznie mnie ciekawi co się dzieje ;)
  • #26 1927438
    cyklop
    Poziom 15  
    znikąd pomocy...:( A więc jenak pozostaje tylko ponowna instalacja ?
  • #27 1927919
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Podejrzana może być jeszcze pamięć. Ściągnij program memtest86 stąd ( http://www.memtest86.com/ ) i posłuż się nim.
  • #28 1928645
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Jest taki program Msconfig.exe w twoim systemie. Zeby go znalezc uzyj program Search, po polsku to bedzie chyba Szukaj, ale nie jestem pewien jak to przetlumaczono w polskiej wersji Windows. Po znalazeniu ich do grupy StartUP , chyba Start. Tam masz wszystkie programy ktore sa uruchamiane. Oprocz programow Microsofta wylaczaj jeden po drugim patrzac czy to cos da. Jak da, to jestes "w domu" Jestem tez tam grupa "serwisy". Mozesz robic to samo. Gdyby cos sie stalo nie tak, w modzie "Safe" mozesz przywrocic poprzedni stan.

Powodzenia, rozumiem nieszczesie. Sam wypelzam powoli z mojego.

Kazik
  • #29 1928876
    cyklop
    Poziom 15  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Nie zdążyłem jeszcze skorzystać ze wszystkich porad, bo dzisiaj zdarzyło się coś, co mnie wbiło w fotel: przed uruchomieniem komputera podłączyłem (do sieci 220V) skaner i... wszystko otwiera się szybciutko, mogę wybierać dowolne dyski i pojawił się "Mój komputer" - słowem: problemy zniknęły.
    Teraz to już zupełnie nic nie rozumiem, powtórzyłem to jeszcze raz bez skanera - problemy wróciły, ze skanerem - wszystko ok.
    Sam nie wiem, czy to coś w oprogramowaniu skanera? Trudno zostawiać go podłączonym cały czas bo wtyczka (chyba z transformatorem) się nagrzewa. Proszę jeszcze raz o pomoc, teraz już chyba będzie Wam łatwiej, bo problem sie zlokalizował; pozdrawiam i dziękuję
  • Pomocny post
    #30 1928909
    MiL999
    Poziom 26  
    Najprawdopodobniej sterownik skanera próbuje się kontaktować ze skanerem i jezeli skaner jest wyłączony to mu to nie wychodzi, on próbuje ponownie i przez to zamula się komputer.
    Moze w opcjach sterownika jest jakaś opcja która to wyłącza. Ewentualnie poszukaj innych sterowników.

Podsumowanie tematu

✨ Windows XP zawiesza się podczas otwierania plików i programów, szczególnie przy próbie zmiany katalogu w okienku otwierania plików, pojawia się komunikat o zajętości innego programu. Problem objawia się zamrożeniem systemu na około 15 minut, po czym działa normalnie. Użytkownik ma włączony tylko Kaspersky Antyvir i Open Office, a problem nie występuje podczas korzystania z Total Commandera. Próby defragmentacji dysku, skanowania antywirusem i antymalware, sprawdzenia procesów w Menadżerze zadań oraz usunięcia niepotrzebnych programów startowych nie przyniosły efektu. Logi z HijackThis są czyste. Problem nasila się przy korzystaniu z połączenia równoległego skanera HP, który po podłączeniu do sieci 220V powoduje ustąpienie problemu. Po odinstalowaniu sterowników i oprogramowania HP Share-to-Web problem nadal występuje. Ostatecznie zamiana kabla skanera z równoległego na USB i ponowna instalacja sterowników zgodnych z USB rozwiązała problem. Podejrzenie padło na konflikt sterownika skanera z systemem Windows XP podczas korzystania z portu równoległego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA