logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kwestia łączenia dwóch pasków diod LED ws2812b - niewłaściwe działanie po zlutowaniu

maksio1692 20 Lut 2021 13:20 549 4
REKLAMA
  • #1 19269780
    maksio1692
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć
    postanowiłem zrobić sobie podświetlenie LED półki do czego chciałem wykorzystać dwa około metrowej długości paski diod ws2812b (60 diod na metr) jako że półka jest narożna musiałem połączyć jakoś te paski do czego wykorzystałem 3pinowe złączki (takie same jak są w oryginale)
    zlutowałem wszystko jak powinno być zamontowałem(przykleiłem ledy) do półki włączam zasilanie i klops – działa tylko jeden(pierwszy) pasek. Podłączam zasilanie bezpośrednio do drugiego paska i działa.
    Pomyślałem że te złączki są jakieś „lewe” i postanowiłem że przylutuje taśmy na krótko – tak też zrobiłem – kuźwa mać – nie pomogło(lutując sprawdzałem za każdym razem czy nie robię zwarcia na pinach – wszystko ok).
    Zacząłem sprawdzać napięcia na początku, na złączeniu pierwszej i drugiej taśmy oraz na końcu drugiej taśmy - wszystko ok – prąd płynie do samego końca taśmy.
    Podejrzenie padło na przewód sygnałowy, więc zrobiłem obejście przewodu(zielonego) sygnałowego (nie przecinają go) dolutowałem do niego przewód i połączyłem bezpośrednio z początkiem drugiej taśmy – zupełnie przestało działać ;(
    odłączyłem dopiero co przylutowany przewód i zaczęła działać tak jak poprzednio.
    Podłączałem kilka zasilaczy (5v)
    Podłączałem kilka kontrolerów (między innymi: SP104E, SP106E, SP107E )
    Cały czas to samo
    A teraz kilka pytań:
    Co robię źle?
    Czy ten przewód sygnałowy (jak wyczytałem diodami steruje się za pomocą sygnału cyfrowego) musi mieć jakieś specjalne połączenia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19269793
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9442
    maksio1692 napisał:
    Co robię źle?
    Najprawdopodobniej źle lutujesz. Skoro każdy z pasków indywidualnie podłączony do zasilania działa to pierwsze co się może nasunąć na myśl. Druga opcja - za mała wydajność prądowa zasilacza, który przy zbyt dużym obciążeniu się wyłącza (taki układ zabezpieczenia przed przeciążeniem).
    A tak w ogóle - masz paski LED "cyfrowe" RGB, czy trójkolorowe z osobnymi wyjściami na każdy kolor? Bo naprawdę nie wiem już co może być nie tak...
  • REKLAMA
  • #3 19269862
    maksio1692
    Poziom 2  
    Cytat:
    Najprawdopodobniej źle lutujesz.

Z tym lutowaniem - to nie jestem mistrzem ale 3 razy z rzędu źle polutować??
    Zasilanie jest ok (mam kilka zasilaczy między innymi 5V10A, 5V20A, 5V40A)
    Ledy są (ws2812b) „cyfrowe” (każda dioda w pasku może świecić inną barwą w tym samym czasie)
    Paski posiadają trzy ścieżki:
    +5V(zasilanie)
    sygnał(DIN)
    masa(GND)

Do tej pory robiłem podświetlenia w meblach za pomocą taśm LED białych tam są dwa piny (+/-)
    Te działają bez problemu.
    Jak nic nie wymyśle to rozbiorę konstrukcję i złoże ponownie i wtedy się okaże
    Dzięki za podpowiedź
    miłego dnia

edit:
    mój błąd :crazyeyes:
    nie zauważyłem że ostatnia dioda w pierwszym kawałku nie działa i o ile plus i minus szedł dalej to sygnał już nie
    wystarczyło że prze-lutowałem przewody przed tą diodę i zaczęło śmigać :lol:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19270167
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9442
    maksio1692 napisał:
    wystarczyło że prze-lutowałem przewody
    No widzisz... Widocznie przy cięciu paska coś nie wytrzymało na lucie. Zdarza się... ;)
  • #5 19307076
    maksio1692
    Poziom 2  
    mój błąd :crazyeyes:
    nie zauważyłem że ostatnia dioda w pierwszym kawałku nie działa i o ile plus i minus szedł dalej to sygnał już nie
    wystarczyło że prze-lutowałem przewody przed tą diodę i zaczęło śmigać
    zamykam temat
REKLAMA