logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przełącznika do sumowania sygnału SAT i TV naziemnej - co lepsze?

crocos 19 Paź 2005 15:13 2269 8
  • #1 1911017
    crocos
    Poziom 11  
    Witam! Mam pytanko jak w temacie. Czy do zsumowania w/w sygnałów lepiej użyć samego przełącznika (np: http://www.dipol.com.pl/sklep/r852505.htm) czy raczej zwykłych przełączników i czegoś takiego jak tu: http://www.dipol.com.pl/sklep/r85311.htm ? Jaka powinna być kolejność elementów w instalacji z 2 quadami i 4 tunerami + TV naziemna z anteny szerokopasmowej?
  • #3 1911789
    crocos
    Poziom 11  
    OK a czym rozdzieliłeś sygnał z anteny naziemnej? Jakimś konkretnym urządzeniem czy pierwszym lepszym rozgałęźnikiem?
  • #5 1921235
    dambonet
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Mirek a czemu nie zastosowałbyś np. switcha do którego podłączamy te dwa quady i antene naziemną i mamy wyjście wtedy od razu na 4 gniazda wydaje mi się po co wieszać 2 skrzynki skoro można jedną no i odpada nam sprawa rozdzielania sygnału telewizji naziemnej na dwa przełączniki.. jeżeli się mylę to napisz.:D

Dodano po 9 [minuty]:

Znalazłem coś takiego http://www.dipol.com.pl/pict/r70952++.jpg jedyna wada tego rozwiązania to konieczność użycia zewn. zasilacza a to dla niektórych dość spory problem ciekawe czy są takie przeł nie wymagające zasilania chodzi mi tutaj oczywiście o przełącznik 9/4
  • #6 1922555
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Powiem krótko:
    1.cena,cena,cena materiałów.
    2.możliwość zmiany konfiguracji w sytuacji uszkodzenia jakiegoś elementu.
    3.robocizna,robocizna,robocizna,którą można uczciwie skasować od klienta.
    Powodzenia!
  • #7 1924795
    dambonet
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Mirek prawie mnie przekonałeś jednak ostatnio znajomy serwisant rtv mówił mi że przy stosowaniu większej ilości przełączników podłączonych do jednego konwertera np. quada,istnieje możliwość ich wzajemnego zakłucania się sygnałem diseq. Mam nadzieję że takie coś nie będzie miało miejsca,bo muszę Ci powiedzieć że Twój pomysł wydal mi się bardzo rozsądnym rozwiązaniem szczególnie jeżeli chodzi o cenę podzespołów :D Tak więc na kolejnym montażu wcielam twój plan w życie,i prawdopobnie będę Ci dziękować:D
  • #8 1925254
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    I miał rację ale wtedy gdy separacja między wejściami jest mniejsza niż 10dB a tu jest większa niż 30 dB,a pozatym sprawdzone praktycznie!
    Powodzenia!
  • #9 1929143
    crocos
    Poziom 11  
    Ja skłaniam się ku rozwiązaniu na przełącznikach raz ze względu na koszty a dwa ze względu na uniwersalność takiego rozwiązania tzn. możliwość pracy z pominięciem przełącznika (co przy awarii multiswitch'a i konwerterów quatro nie jest możliwe). Kwestia łatwiejszej robocizny nie ma dla mnie znaczenia bo sam sobie zrobię ;) chodzi raczej o: 1. niezawodność, 2.koszty ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru optymalnego rozwiązania do sumowania sygnałów z dwóch konwerterów typu quad oraz anteny TV naziemnej szerokopasmowej dla instalacji z czterema tunerami. Rozważane są dwa podejścia: użycie dedykowanego przełącznika sumującego sygnały SAT i TV naziemnej (np. model z Dipola R852505) lub zastosowanie standardowych przełączników wraz z rozgałęźnikiem antenowym (np. Dipol R85311). Wskazano, że stosowanie jednego przełącznika 9/4 z zasilaczem zewnętrznym może uprościć instalację i wyeliminować konieczność rozdzielania sygnału naziemnego na dwa przełączniki, jednak wymaga zasilania. Poruszono kwestię potencjalnych zakłóceń sygnału DiSEqC przy podłączaniu wielu przełączników do jednego konwertera, które jednak nie występują przy odpowiedniej separacji powyżej 30 dB. Zwrócono uwagę na koszty, niezawodność i możliwość łatwej zmiany konfiguracji w przypadku awarii, co przemawia za rozwiązaniem opartym na standardowych przełącznikach. Polecane są produkty marek Telmor i Telkom, które cieszą się dobrą opinią w praktycznych zastosowaniach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA