logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modernizacja instalacji elektrycznej w mieszkaniu w bloku a przepisy

Shizo 12 Lut 2021 08:59 975 4
  • #1 19250637
    Shizo
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Witam.
    Proszę o konkretną odpowiedź na pytanie: czy modernizując w mieszkaniu z lat 70-tych XX wieku instalację elektryczną wraz z rozdzielnicą mogę zastosować rozwiązania starsze, czy obowiązują mnie jakieś obecne przepisy?
    Dokładnie interesuje mnie czy muszę zastosować przynajmniej jedno zabezpieczenie różnicowo-prądowe czy nie muszę tego robić?
    Jeśli już jest obowiązek, to czy przepisy / normy określają jakie obwody muszą być zabezpieczone tą różnicówką?
    Jeśli ktoś by wiedział jakie dokumenty / polskie normy w tym względzie obowiązują, proszę o wskazanie gdzie je znaleźć.
  • #2 19250692
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Shizo napisał:
    obowiązują mnie jakieś obecne przepisy.

Tak.
    Shizo napisał:
    Jeśli już jest obowiązek to czy przepisy/normy określają jakie obwody muszą być zabezpieczone tą różnicówką?

Tak, jest obowiązek.
    Wszystkie obwody oświetleniowe. Wszystkie obwody gniazdkowe, z wyjątkiem urządzeń podłączonych na stałe.
  • #3 19250907
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Shizo napisał:
    jakie dokumenty / polskie normy w tym względzie obowiązują, proszę o wskazanie gdzie je znaleźć.
    PN-HD 60364-4-41
  • #4 19251056
    Shizo
    Poziom 15  
    Ocena: 77
    Bardzo Wam dziękuję za wyjaśnienia.

Jeśli poprzedni właściciel mieszkania modernizując instalację w 2015r założył jedną "różnicówkę" wyłącznie na jedno gniazdko w łazience do pralki to złamał przepisy? Obowiązywały przed rokiem 2017?

Dodano po 1 [minuty]:

kokapetyl napisał:
    ak, jest obowiązek.
    Wszystkie obwody oświetleniowe. Wszystkie obwody gniazdkowe
    - można to zrobić jednym zabezpieczeniem róznicowo-prądowym? (oczywiście czysto teoretycznie - wiadomo że praktycznie należy to rozdzielić)
  • #5 19251089
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Shizo napisał:
    można to zrobić jednym zabezpieczeniem róznicowo-prądowym?

Teoretycznie wystarczy jeden RCD na mieszkanie, ale rozwiązanie bardzo niepraktyczne. Jakakolwiek awaria i jesteś całkowicie pozbawiony zasilania.
REKLAMA