logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć ekran kabla telefonicznego i poprawić internet VDSL

mustang01 14 Lut 2021 10:55 1149 9
  • #1 19255164
    mustang01
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, kiedyś przeczytałem tutaj na tym forum wypowiedz jakieś technika lub ISP, że podłącza zawsze wszystkie ekrany kabla telefonicznego przy głowicy w DSLamie. Mam internet Orange VDSL2 profil 17a 40Mbps/8Mbps, długość lini ok. 1,2 km. Ja też chciałbym tak zrobić, niestety nie wiem czy mój kabel ma taki ekran i jak to zrobić.

Mianowicie od słupka na ulicy wchodzi do mojego domu kabel telefoniczny ziemny 2 parowy w czarnej powłoce PE wewnątrz jest gruba folia aluminiowa izolowana jakimś lakierem (długość ok. 30m). Kabel ma parę czerwoną (obecnie używana) i białą (nie podłączoną). Niestety nie znam się na kablach telefonicznych, a w szafach na ulicy widziałem tylko łącza przyłączeniowe LSA nie ekranowane. Wydaje mi się, że mój kable niema ekranu, a ta folia to zapora przeciwwilgociowa. Niedaleko miejsca wprowadzenia kabla do budynku jest szyna wyrównawcza PE, do której chciałbym podpiąć ekran sieci komputerowej i ten telefoniczny. Wygląda to na kabel XzTKMXpw -> https://bitner.com.pl/data/t4txt_photos/034329270519_1_XzTKMXpw.pdf ,
    który w dodatku jest źle podłączony, bo para jest biało-czerwona(według za linkowanej dokumentacji), a nie czerwono-czerwona.

Piszę tego posta, bo od kilku lat borykam się z problemami spadku prędkości internetu. Z deklarowanych 40 Mbps w testach speedtest mam niekiedy spadki do 17 Mbps - 27 Mbps i bardzo rzadko uzyskuje maksymalna prędkość 40 Mbps.

Obecna predkość synchornizacji dslam przy snr 6dB (download) .
      DS Actual Rate          : 45070000 bps   US Actual Rate       :  8566000 bps
       DS Attainable Rate      : 48334056 bps   US Attainable Rate   :  9295000 bps

Proszę o jakieś porady.

PS. Dawniej kilkanaście lat temu podczas pierwszego montażu internet VDSL synchronizował się na 52 Mbps i maksymalnie osiągałem wynik 40-42 Mbps w speedtescie(jakiś stary modem od orange SAGEMCOM F@ST 3764). Prędkość synchronizacji osiągałem (ok. 50-51Mbps) czasami podczas pobierania dystrybucji linuxa z serwerów jakieś uczelni wyższej w Polsce. Obecnie nowy modem Vigor 130 z dystrybucji brytyjskiej w trybie bridge, wcześniej Huwaei HG612 z odblokowanym oprogramowaniem. Jeszcze kupiłem modem ZyXEL VMG1312-B30A i chcę go wypróbować(czekam na dostawę), bo podobnie jak uszkodzony Huawei HG612 ma chipset Brandcoma tej samej firmy co jest w DSLamie.
  • #2 19255390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19255504
    mustang01
    Poziom 10  
    Uszkodziłem port lan w modemie Huawei HG612 i od tego czasu szukam jego następce. Na początku padło na Netgear DM200, ale na jakimkolwiek oprogramowaniu (oryginalnym czy openwrt), by nie był to łapał zawiechy. Patrząc na wykonanie, wewnętrzne obu modemów to sekcja zasilania modemu DM200 wyglądała blado. Miał on też najsłabszy procesor/chipset vdsl lantiq. Powróciłem do modemu Huawei HG612. Jest on już bardzo stary. Od kilku dni mam modem Vigor 130, który to jest najdroższy i najbardziej dopracowany softwarowo i hardwarowo. Nie powiodła mi się próba przywrócenia ustawień fabrycznych na HG612 i po wgraniu opragramowani na nowo nie mogę dostać się do webgui modemu. Prawdopodobnie modem sam się resetuje (uwaliłem go podczas flashowania).

Na modemie Vigor 130 podobnie jak na DM200 (software openwrt) mogłem ustawić deltę snr. Mój brat posiada router Funbox 3.0 (nie działa tryb bridge i są podblokowane porty dla zdalnego webgui) i mu się router synchronizował na dużo szybszej prędkości z SNR 6dB. W internecie przeczytałem, że SNR 6dB przy VDSL2 to maksymalna prędkość internetu przy umiarkowanje stabilności. Dlatego też z 9 dB obniżyłem SNR do 6 dB, aby poprawić prędkość synchornizacji (komenda vdsl snr -30 w konsoli modemu telnet). Modem Huawei HG612 procował na SNR 9dB.

Oto pełne statystyki z modemu.
    vdsl status
      ---------------------- ATU-R Info (hw: annex A, f/w: annex A/B/C) -----------
       Running Mode            :      17A       State                : SHOWTIME
       DS Actual Rate          : 44920000 bps   US Actual Rate       :  8565000 bps
       DS Attainable Rate      : 48482712 bps   US Attainable Rate   :  9476000 bps
       DS Path Mode            :  Interleave    US Path Mode         :  Interleave
       DS Interleave Depth     :      403       US Interleave Depth  :       83
       NE Current Attenuation  :       25 dB    Cur SNR Margin       :        6  dB
       DS actual PSD           :     6. 4 dB    US actual PSD        :    14. 5  dB
       NE CRC Count            :      235       FE CRC Count         :    20639
       NE ES Count             :        7       FE  ES Count         :     7675
       Xdsl Reset Times        :        0       Xdsl Link  Times     :        1
       ITU Version[0]          : fe004452       ITU Version[1]       : 41590000
       VDSL Firmware Version   : 05-07-06-0D-01-07   [with Vectoring support]
       Power Management Mode   : DSL_G997_PMS_L0
       Test Mode               : DISABLE
      -------------------------------- ATU-C Info ---------------------------------
       Far Current Attenuation :       35 dB    Far SNR Margin       :        8  dB
       CO ITU Version[0]       : b5004244       CO ITU Version[1]    : 434db1b0
       DSLAM CHIPSET VENDOR    : < BDCM >

vdsl status more
                      Near End        Far End    Note
     Trellis      :      1               1
     Bitswap      :      1               1
     ReTxEnable   :      0               0
     VirtualNoise :      0               0
     20BitSupport :      0               0
     LatencyPath  :      0               0
     LOS          :      0               0
     LOF          :      0               0
     LPR          :      0               0
     LOM          :      0               0
     SosSuccess   :      0               0
     NCD          :      0               0
     LCD          :      0               0
     FECS         :   113576            49832252 (seconds)
     ES           :      7            7675 (seconds)
     SES          :      0             839 (seconds)
     LOSS         :      0              26 (seconds)
     UAS          :     30            89361 (seconds)
     HECError     :      0               0
     CRC          :    235            20639
     RsCorrection :      0               0
     INP          :     10              10 (symbols)
     InterleaveDelay :    600             800 (1/100 ms)
     NFEC         :     96             128
     RFEC         :     16              16
     LSYMB        :   2589            12896
     INTLVBLOCK   :     96             128
     AELEM        :      0            ----

Tutaj opis poszczególnych skrótów -> https://www.draytek.co.uk/support/guides/kb-dsl-status-more .

PS. Czy po wymianie modemu trzeba resetować port DSLam? Zawsze miałem problem z kontaktem z BOK Orange i jeżeli jest to wymagane proszę o wskazówki jak tego dokonać. Technik, który montował instalacje kilka lat temu mojemu bratu powiedział, że reset portu nie jest wymagany, bo DSLam sam się resetuje. Kabel XzTKMXpw nie ma dodatkowej żyły do uziemiania ekranu, więc ekranu nie podłącze.

PS 2. Więcej statystyk.
    vdsl status counts
     [ Counters: Showtime ]
     ElapsedTime  :   57124            57124 (seconds)
     FEC          :   114367            49832461
     HEC          :      0               0
     CRC_P        :     10               0
     CRCP_P       :      0               0
     CVP_P        :      0               0
     ES           :      7            7675
     SES          :      0             839
     LOSS         :      0              26
     UAS          :      0               0
     LOFS         :      0               0

[ Counters: 15Min ]
     ElapsedTime  :    706             706 (seconds)
     CRC          :      0               0
     FEC          :    313             137
     CRC_P        :      0               0
     ES           :      0               0
     SES          :      0               0
     LOSS         :      0               0

[ Counters: 1DAY ]
     ElapsedTime  :   65506            65506 (seconds)
     FEC          :   114367            49832461
     CRC_P        :     10               0
     ES           :      7            7675
     SES          :      0             839
     LOSS         :      0              26

show status
    System Uptime:18:12:59
    LAN Status
    Primary DNS:8.8.8.8           Secondary DNS:8.8.4.4
    IP Address:192.168.2.1        Tx Rate:21919557    Rx Rate:54553257

WAN 1 Status: Disconnected
    Enable:Yes       Line:xDSL        Name:orange
    Mode:PPPoE       Up Time:0:00:00     IP:---            GW IP:---
    TX Packets:0          TX Rate:0   RX Packets:0          RX Rate:0

WAN 2 Status: Disconnected
    Enable:Yes       Line:Ethernet    Name:
    Mode:---         Up Time:0:00:00     IP:---            GW IP:---
    TX Packets:0          TX Rate:0   RX Packets:0          RX Rate:0

VDSL Information:      VDSL Firmware Version:05-07-06-0D-01-07
    Mode:17A               State:SHOWTIME   TX Block:0     RX Block:0
    Corrected Blocks:20639 Uncorrected Blocks:235
    UP Speed:8565000    Down Speed:44920000   SNR Margin:6   Loop Att.:25
  • #4 19255653
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Twój kabel w przyłączu to nie XTKmx tylko Rpx - radiofoniczny. Kiedyś tak było robione dla telefonów. Jest skręcony jako 1x4 więc trudno mówić o parze przewodów; stosuje/stosowało się dla wygody czerwone lub białe jako para. Ekrany, owszem, posiadają wszystkie kable "grube" - magistralne i rozdzielcze. Przyłącza abonenckie - rzadko.
    Jeżeli przy uruchomieniu synchronizowało się na 50-51 a teraz jest 40-45 - to nic się nie dzieje. Stabilizator dobrał taki profil jako optymalny dla tego łącza. Prędkość dla tego portu jest teraz niejako "zatrzaśnięta" na górnej granicy, nawet podpinając się bezpośrednio na DSLAM nie zsynchronizuje się na 80Mbps. Więc żeby wystartować po zmianie modemu z maksymalną, możliwą prędkością trzeba port zrekonfigurować (to, co nazywasz resetowaniem).
    Prędkość na łączu może się obniżyć oczywiście z powodu usterki łącza - z reguły najpierw następuje utrata stabilności. Największy wpływ na prędkość - na względnie sprawnym elektrycznie łączu - mają szumy od innych usług. Np, inny VDSL w tej samej czwórce w kablu.
  • #5 19258062
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    cheetah_.....zastanowiłeś się co napisałeś ,ekran -warstwa glowera. Co się dzieje gdy niema tego ekranu,nie uziemiony,wyładowania atmosferyczne, wtórne. Nie spięte ekrany -co się indukuje w przewodach a jakie straty - popalone sprzęty elektroniczne klienta ,komputery,modemy,uszkodzone centrale ,karty abonenckie.
    Nie pospinane uziemienia /ekrany problem z lokalizacją uszkodzeń na kablach ziemnych .Teraz światłowód wyeliminował w/w problemy.
    73!.
  • #6 19258432
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    mustang01 napisał:
    Mianowicie od słupka na ulicy wchodzi do mojego domu kabel telefoniczny ziemny 2 parowy w czarnej powłoce PE wewnątrz jest gruba folia aluminiowa izolowana jakimś lakierem (długość ok. 30m). Kabel ma parę czerwoną (obecnie używana) i białą (nie podłączoną). Niestety nie znam się na kablach telefonicznych, a w szafach na ulicy widziałem tylko łącza przyłączeniowe LSA nie ekranowane. Wydaje mi się, że mój kable niema ekranu, a ta folia to zapora przeciwwilgociowa.
    Jeżeli jest to kabel dwu parowy, to ma pary w kolorach czerwono / biała i niebiesko / biała. Czyli w twoim przypadku łącze powinno pracować na parze czerwono / białej. Jeżeli jest inaczej, to jest źle rozszyty.
    Ta folia pełni dwie funkcje. jest barierą przeciw wilgotnościowa i jest ekranem dla par.
    cheetah napisał:
    Linie telefoniczne abonenckie generalnie nie są uziemiane, to w twoim kablu to pewnie własnie owa zapora przeciwilgotnościowa. Jeśli kabel ma ekran, to wtedy zwykle jest dodatkowa linka metalowa pod ekranem do dołączania uziemienia
    To jest niestety nagminny błąd obecnych tak zwanych monterów. Ekran powinien być podłączony do uziomu przy głowicy. Co do ekranu ( tej folii) to kabel nie musi mieć dodatkowej linki / drutu. Folię ekranową łączy się z uziomem za pomocą specjalnych zacisków uziemiających.
    Jak podłączyć ekran kabla telefonicznego i poprawić internet VDSL
    Nacina się pancerz kabla wraz z folią i zaciska się złączkę uziemienia.
  • #7 19258586
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    @Zutket wierzysz że uziemienie kabla poprawi parametry łącza w tym przypadku?
  • #8 19259239
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    jimasek napisał:
    @Zutket wierzysz że uziemienie kabla poprawi parametry łącza w tym przypadku?
    A czy ja coś wspominałem, że uziemienie kabla abonenckiego na odcinku 30-tu metrów coś zmieni, raczej wątpię, jeżeli już, to wyprostowanie pary w kablu. Moja wypowiedz dotyczyła zagadnienia uziemienia kabla a nie wpływ na tłumienie.
  • #9 19259272
    mustang01
    Poziom 10  
    Kabel był układany jako telefoniczny w 2002 roku i bardziej skłaniam się do wypowiedzi @andk1eltd, że jest to kabel Rpx - ma 2 żyły czerwone i 2 żyły białe. Jako, że nie poprawi to parametrów łącza nie będę spinał ekranu i go uziemniał. Zmienię modem i poproszę w BOK Orange o rekonfigurację portu DSLamu.
    PS. Głupio mi, że założyłem temat i zrezygnowałem z podłączenia tego uziemienia... Proszę o namiary, gdzie kupić w/w zacisk do uziemienia ekranu.
    PS 2. Zany mi jest przypadek zaobserwowany na mojej linii telefonicznej, kiedy to po zamontowaniu splitera VDSL i użyciu dedykowanego interkonektu RJ11 (okrągły jedno parowy od modemu SAGEMCOM F@ST 3764 o długości 2,5 m) poziom SNR wzrósł i modem synchronizował się kilka mbs wyżej niż przy użyciu krótszego płaskiego interkonektu od telefonu/innego modemu. Inni użytkownicy na tym forum również to zaobserwowali. Marzy mi się wymiana odcinka 30 metrów kabla z mojej posesji do słupka na drugą stronę ulicy(droga jedno kierunkowa osiedlowa z płytami yumbo) na przewód dedykowany XzTKMXpw (określenie wyprostowanie pary w kablu). Wydaje mi się jednak, że największą przeszkodą byłoby zapoznanie się z technikiem Orange, który to by mi podłączył podobnie jak przy re konfiguracji portu dslamu.
  • #10 19293877
    mustang01
    Poziom 10  
    Zamontowałem ZyXEL VMG8324-B10A.

Max:    Upstream rate = 10091 Kbps, Downstream rate = 43949 Kbps
    Bearer: 0, Upstream rate = 8566 Kbps, Downstream rate = 38901 Kbps

Link Power State:       L0
    Mode:                   VDSL2 Annex B
    VDSL2 Profile:          Profile 17a
    TPS-TC:                 PTM Mode(0x0)
    Trellis:                U:ON /D:ON
    Line Status:            No Defect
    Training Status:        Showtime
                    Down            Up
    SNR (dB):        9.6             8.2
    Attn(dB):        25.4            0.0
    Pwr(dBm):        14.4            6.5

Na speedtest pokazuje prędkość pobierania 35.62 Mb/s i wysyłania 7.68 Mb/s , ping 19 ms. Modem pokazuje dużo wyższe tłumienie lini, nie działa vectoring. Modem łączy się w trybie G.INP i działa korekcja błędów i retransmisja danych, która działa podobno tylko wtedy, gdy modem i dslam ma chipset Brandcoma. Nie można też połączyć się na niższym SNR niż 9 db (DSLam musiał ustawić taki SNR na stałe) i nie działają komendy do zmiany prędkości połączenia/SNR na tym modemie.

Jest to dużo gorszy wynik niż na modemie Vigor 130, który to ma chipset Lantau/Infineon/Intel.
       Running Mode            :      17A       State                : SHOWTIME
       DS Actual Rate          : 45387000 bps   US Actual Rate       :  8567000 bps
       DS Attainable Rate      : 49012840 bps   US Attainable Rate   :  9620000 bps
       DS Path Mode            :  Interleave    US Path Mode         :  Interleave
       DS Interleave Depth     :      411       US Interleave Depth  :       95
       NE Current Attenuation  :       22 dB    Cur SNR Margin       :        6  dB
       DS actual PSD           :     6. 5 dB    US actual PSD        :    14. 5  dB
       NE CRC Count            :        0       FE CRC Count         :    25563
       NE ES Count             :        0       FE  ES Count         :     8896
       Xdsl Reset Times        :        0       Xdsl Link  Times     :        1
       ITU Version[0]          : fe004452       ITU Version[1]       : 41590000
       VDSL Firmware Version   : 05-07-06-0D-01-07   [with Vectoring support]
       Power Management Mode   : DSL_G997_PMS_L0
       Test Mode               : DISABLE
      -------------------------------- ATU-C Info ---------------------------------
       Far Current Attenuation :       35 dB    Far SNR Margin       :        7  dB
       CO ITU Version[0]       : b5004244       CO ITU Version[1]    : 434db1b0
       DSLAM CHIPSET VENDOR    : < BDCM >

Wynik w speedteście pobieranie 41.41 Mb/s i wysyłanie 8.09 Mb/s, ping 19 ms.

Nie wiem, który modem jest lepszy, ale zostałem przy Vigor 130. Może lepszy jest chipset brandcoma, który to ma lepszą korekcje błędów.
    PS. Nie prosiłem o re-konfiguracje portu DSLam, jakoś myślę, że to nic nie zmieni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o podłączenie ekranu kabla telefonicznego w celu poprawy jakości internetu VDSL2 od Orange. Wskazuje, że jego kabel telefoniczny ma folię aluminiową, ale nie jest pewien, czy jest to ekran. Odpowiedzi sugerują, że ekranowanie musi być uziemione po obu stronach, a w przypadku kabli abonenckich ekranowanie jest rzadko stosowane. Użytkownicy podkreślają, że problemy z prędkością mogą wynikać z różnych czynników, takich jak stabilność linii, zakłócenia, czy przeciążenie sieci. Wskazano również, że zmiana modemu i rekonfiguracja portu DSLAM mogą przynieść poprawę. Użytkownik zdecydował się na zakup nowego modemu i rezygnację z uziemienia ekranu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA