logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wentylatora łazienkowe 12V higrostat timer - dodatkowy transformator

schalker 15 Lut 2021 10:07 2430 3
REKLAMA
  • #1 19257472
    schalker
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

mam pewien problem. Obecnie mam zwykły wentylator 12V (bez higrostatu i timera), transformator podłączony do lampy w łazience. Wentylator włącza się i wyłącza gdy zostaje włączone lub wyłączone światło (standardowe podłączenie)

Chcę wymienić go na wentylator 12V z higrostatem i timerem ale niekoniecznie moge i chcę przerabiać całą instalację. Przy takim wentylatorze producent wymaga doprowadzenia 3 przewodów:
    - faza stała L (dla celów timera i higrostatu) - podłączona na stało
    - faza z możliwością rozłączenia T (lampa)
    - zero N

Zalecany sposób montażu przez producenta:

Podłączenie wentylatora łazienkowe 12V higrostat timer - dodatkowy transformator

W takim wypadku musiałbym przerabiać cała instalację i zamontować transformator przez włącznikiem światła, co jest niemożliwe (łazienka, płytki na ścianie)

Moje pytanie brzmi:
    1) czy mogę faze stałą L doprowadzić z innego (dodatkowego transformatora), która będzie na stałe podłączony do 230V ? Gdyby się dało to wtedy dokładam tylko dodatkowy transformator i ciągnę dodatkowy kabel L i N do wentylatora.
    Poglądowy rysunek (przepraszam za jakość)

Czy tak będzie działał ten wentylator ?

Czy w wentylatorze siedzi na tyle skomplikowana elektronika, że odróżni że prąd 12V do zacisku T jest doprowadzony z innego trasformatora niż prąd z zacisku L ?
  • REKLAMA
  • #2 19258028
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Obawiam się że urządzenie wymagające 230VAC (wymagania L faza N zero) nie będzie działać z 12V a tak rozumiem twój post i rysunki.
    Jeżeli do sterownika (w tym przypadku rozumiem że jest to wiatrak scalony ze sterownikiem) ma dochodzić zasilanie stałe (w czasie, nie prąd stały) i informacja o zapaleniu światłą to potrzebujesz min. 3 przewody. Poza tym jeśli wiatrak ma się kręcić przy wyłączonym świetle, to musi skądś dostawać zasilanie.
    Więc zastanów się jak to tam jest u Ciebie i co chcesz uzyskać. Poza tym dałeś fragment dokumentacji, nie zaszkodziłoby podać pełen model urządzenia lub resztę kartek wrzucić.
  • REKLAMA
  • #3 19258037
    schalker
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witaj,

nie nie - wentylator (urządzenie) jest przystosowane do zasilania 12V.
  • #4 19258266
    tyqva
    Poziom 37  
    Ocena: 1178
    Prawdopodobnie będzie działać jak należy.
    Natomiast zalecany czysty układ to taki:
    Doprowadzasz z dodatkowego trafa napięcie 12V na wejście wentylatora stale zasilane.
    Dokładasz przekaźniczek na 12V zasilany z istniejącego trafa.
    Styki przekaźnika taktują wentylator napięciem z nowego trafa.

REKLAMA