logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy?

Oooooooooooooooooooo 15 Lut 2021 13:33 3612 16
REKLAMA
  • #1 19257944
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam, mam taki problem przestała ładować ładowarka do wkrętarki (na zdjęciu) i, mierząc ja prądem stałym żadnych wartości nie pokazuje na mierniku, jednak jak przyłożę neonówkę to wszystkie 4 wyjścia (blaszki co wchodzą w baterie) pokazują że są pod napięciem i zmierzyłem to napięcie prądem zmienny i okazuje się że pokazuje średnio. 10.8V prądu zmiennego. I teraz moje pytanie co jest przyczyną i czy zwykły laik jak ja może to naprawić lub podpowiedzieciec komuś z większą wiedzą jak ja żeby ewentualnie coś wymienił, poprostu za i wydam 100 zł na nową chce spróbować i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy?
  • REKLAMA
  • #2 19258033
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 482
    Jeżeli przykładasz NEONÓWKĘ (mowa o próbniku neonówkowym-wkrętaku do sprawdzania czy faza jest?) to raczej ciężko aby zaświeciła się ona przy 10V. Tam jest zasilacz impulsowy? Zapewne jakieś pojemności od strony sieci 230V łączą masę układu po stronie niskiego napięcia i masz tam napięcie przynajmniej 115V względem ziemi, ale o niewielkim prądzie, a pomiar zapewne robiłeś między + a masą układu stąd tylko coś koło 10V. Zacząłbym od kąpieli, bo stan czystości tej ładowarki pozostawia wiele do życzenia, może tylko kwestia brudnych styków przez które jest podawane napięcie ładowania do akumulatora.
    Zrób zdjęcia płyty z elektroniką (lepszej jakości) jaka jest w środku po zdjęciu obudowy, aby można było coś więcej powiedzieć i wskazać dalsze działanie.
  • REKLAMA
  • #3 19258718
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Fakt, mase miernika brałem z N przy wejściu na plytke, zgodnie ze wskazówką "wykąpałem" plytke i nic. Dołączam zdjęcia płytki.
    Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy? Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy?
  • REKLAMA
  • #4 19259461
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Na zdjęciach niewiele widać co do szczegółów bo mało wyraźne. Dedukuję, że akumulator to 3 ogniwa 3,6V połączone szeregowo. Tak we mgle widzę na podstawie końcówek ładujących, że 3 jakby balance-ry.
    Dioda świecąca to dwukolorowa? I w zależności od stanu naładowania, najpierw pulsuje na czerwono, a naładowany stos to zielone ciągłe światło? Tak dedukuję z obrazków na obudowie.
    Czy jak ładowarka była sprawna, to bez podłączonego akumulatora ta dioda jakimś światłem świeciła czy była wygaszona? A dopiero podłączenie akumulatora skutkowało zapaleniem diody w kolorze zależny od stanu naładowania?
    Na początek sprawdziłbym co się dzieje na kondensatorach

Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy?

Które wyglądają jak filtrujące stałoprądowej linii zasilania po stronie wtórnej, niskonapięciowej zasilacza impulsowego.
    Jest tam jakieś napięcie? Akumulator sprawny? Testowałeś w innej ładowarce czy tylko jedną masz na stanie?
    Symbole układów scalonych by się przydały.
  • #5 19259646
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2477
    Niewyraźne zdjęcie. Rezystor SMD R15 jest na miejscu czy odparował?
  • #6 19259920
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Kondensatory to 220uF35V i mierząc mają 201 na mierniku obydwa, a dioda, to nie świeciła, dopiero jak się włożyło akumulator to migała na zielono, a jak już była naładowana to świeciła ciągłym zielonym, ale zauważyłem że ścieżka R15 jest jakby przepalona, zrobiłem w miarę zdjęcie i widać to, czy to może mieć wpływ? Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy?
  • #7 19260141
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Przedmówca już ci wskazał, że R15 poszedł z dymem. Nadal nie podałeś oznaczeń układów scalonych, choćby IC1. Znając symbol danego układu scalonego (a na zdjęciu mało co widać z oznaczeń układów) można na podstawie jego dokumentacji dobrać typowy rezystor R15 i go wymienić. Ponieważ się spalił istnieje podejrzenie, że było to już tylko skutkiem innych uszkodzeń, np pobliski tranzystor Q1 mógł ulec uszkodzeniu, stąd sama wymiana R15 może nic nie wnieść do tematu. Te napięcia jakoś dziwnie mierzysz. Co to jest za wartość "201"? 201V (zmienna czy stałe mierzysz?) czy 20,1V? Kondensatory na 35V, więc wyżej niż te 30V nawet w sprawnym układzie nie będzie, a wyższe napięcie już dawno by doprowadziło do rozerwania tych kondensatorów.
  • #8 19260192
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    Andrzej L. napisał:
    Co to jest za wartość "201"? 201V
    Przypuszczam, że chodzi o pojemność :
    Oooooooooooooooooooo napisał:
    Kondensatory to 220uF35V i mierząc mają 201
    201µF.
  • #9 19260347
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Panowie na początku, to nie złoście się i miejcie do mnie cierpliwość, bo na pszczołach to ja się znam, ale na elektronice to tak troszkę 😁 ale do tematu mierzyłem pojemność i wychodzi 201uF, a układ sc. IC1 a ten z prawej duży to Q1
  • #10 19260376
    gumisie
    Poziom 43  
    układ sc. IC1 a ten z prawej duży to Q1
    Odczytaj na nich symbole (o ile jest to możliwe).
  • #11 19260440
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Ten większy nie ma szans odczytać, a ten mniejszy to chyba, 1760 AA61552. Zerknijcie panowie sami
    Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy? Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy?
    PS.
    Mierzyłem kondensator tzn. jego pojemność pod spalona ścieżka i jest na nim symbol 620C0 (TK) P105°C, a mi miernik pokazuje 350 pojemności.
  • #12 19261200
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Ten większy nie ma szans odczytać,

Szanse są i to duże, ale najpierw trzeba ostrożnie zdrapać warstwę lakieru/kalafonii z obudowy tranzystora.
    a ten mniejszy to chyba, 1760 AA61552.

A druga linia?
  • REKLAMA
  • #13 19261279
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    D4N60 dolna linijka to chyba 1619 Ładowarka do wkrętarki Black&Decker: brak napięcia DC, obecność 10.8V AC - możliwość naprawy?

Dodano po 1 [minuty]:

Dolna linijka to 1819
  • #14 19261323
    gumisie
    Poziom 43  
    Umyj te elementy alkoholem, łatwiej będzie odczytać symbole.
  • #15 19261419
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Więc już lepiej się nie da i jest tak większy ukl. sc. D4N60
    1819

Mniejszy układ sc. 1760?0
    HSAW9? 9?
    AA 61552
    tyle panowie dałem radę odczytać wiadomo znak zapyta to niewiadoma 🤔🤔🤔. Będę wdzięczny za jaką kolwiek podpowiedź. Pzdr.
  • #17 19261885
    Oooooooooooooooooooo
    Poziom 4  
    Wygląda że taki sam, mój nie ma więcej oznaczeń i tego AO też nie ma, poszukałem w necie i znalazłem tranzystory i są dwa rodzaje 2.6A i 4A pozostałem parametry takie same, który zamówię?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowarką do wkrętarki Black&Decker, która przestała ładować akumulator. Mierząc napięcie, użytkownik stwierdził brak wartości DC, ale obecność 10.8V AC na wyjściu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia kondensatorów i rezystora SMD R15, który mógł się przepalić. Użytkownik potwierdził, że kondensatory mają pojemność 201uF, a dioda LED zmienia kolor w zależności od stanu naładowania akumulatora. Wskazano na konieczność wymiany uszkodzonych elementów oraz sprawdzenia tranzystora Q1. Użytkownik dostarczył zdjęcia płyty z elektroniką, co umożliwiło dalszą diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA