Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie zwrotnica i wzmacniacz do glosnikow 3 1/2 cali (fabryczne audio w aucie)

Tommi3737 16 Feb 2021 21:16 339 10
    Tommi3737
    Level 12  
    Witam

W tylnej czesci auta posiadam w drzwiach glosniki 3 1/2 cala (po 1szt na strone)
    Na tylnej półce 2szt glosnikow 6x9 i jeden sluzacy jako subwoofer 8 cali centralny w półce.

Zestaw jednak nie jest orginalny a zostal przezemnie dolozony jako ze posiadam gorszą wersje wyposazenia. Dolozylem glosniki 3 1/2 cala w drzwiach oraz subwoofer 8 cali.

Glosniki podpiąłem stronami pod juz istnierjace glosniki 6x9. Subwoofer równiez podpialem pod te glosniki.

Generalnie wszystko gra ale wydaje mi sie ze nalezy tam zamontowac zwrotnice. Wydaje mi sie ze glosniki w drzwiach przy wyzszym poziomie glosnosci probują przenosic basy i zaczynają harczec.

Do tego zastanawialem sie czy nie wypadalo by tam dac jakiegos malego wzmacniacza chociaz wydaje sie ze wzmacniacz fabryczny radzi sobie z takim zestawem. (wzmacniacz 300w)

Myslalem zeby kupic cos taniego np Zwrotnica dwudrożna DX300 z zestawu HERTZ DSK 165 ale wolałbym sie doradzic kogos kto sie zna w temacie.

Dodam ze wszystkie glosniki sa firmy Alpine i sa 2Omowe. Dodam ze ten wzmaniacz napędza tez fabryczne glosniki z przodu (6x9 w drzwiach i 3.1/2 na desce). Wszystke glosniki są jednodrożne.

Dodam ze producent caly zestaw ktory aktualnie posiadam opisuje tak:
    "eight loudspeakers (four 3.5-inch full-range and four 6x9-inch mid-bass speakers)
    a high-excursion dual voice coil subwoofer"
    sunrise84
    Level 42  
    Tommi3737 wrote:
    W tylnej czesci auta

JAKIEGO ?

Dodano po 3 [minuty]:

Tommi3737 wrote:
    Glosniki podpiąłem stronami pod juz istnierjace glosniki 6x9. Subwoofer równiez podpialem pod te glosniki.

+
    Tommi3737 wrote:
    Na tylnej półce 2szt glosnikow 6x9 i jeden sluzacy jako subwoofer 8 cali centralny w półce.

Aż dziwne że do tej pory wzmacniacz nie poszedł z dymem.
    Lecz wszystko na to wskazuje:
    Tommi3737 wrote:
    przy wyzszym poziomie glosnosci probują przenosic basy i zaczynają harczec

Wytłumacz mi jaki jest sens pchania w każdą możliwą dziurę głośników?
    Tremolo
    Level 43  
    Rozrysuj schemat podpiecia subwoofera.

Abstrachujac, że rózne głosniki nie mogą pracować w jednej komorze. Moznaby stworzyć mały wyjątek tj. o stare telewizory, jakieś przegrody w autobusach, sufitowe tj. Głośniki do przegrody o wysokiej dobroci. Ale tu masz typowy subwoofer pewnie do malej obudowy zamknietej ewentualnie z otworem Bass reflex i 2 eliptyki na pólke. Dla eliptyków bagaznik jest obudową.. bagaznik tworzy budę pneumatyczną i przeciwdziala uszkodzeniu zawieszeń.

Z doswiadczeń własnych (wiek 14 lat stwierdzilem że dwa glosniki o róznych podatnosciach zawieszeń i sile magnetycznej tworzą zabojczy układ, w którym szybko którys uszkodzi się. .
    Tommi3737
    Level 12  
    Auto to dodge ale to bez znaczenia.

Byc moze nie wyrazilem sie jasno. To auto wychodzilo z dwoma wersjami audio.
    -Jedna to 6 glosników i wzmacniacz 300w (taką posiadalem orginalnie)
    -Druga to 9 glosnikow i wzmacniacz 500w

Te 3 glosniki doloze przeze mnie są wziete z lepszej wersji. Ale sa to fabryczne glosniki wlozone w fabryczne miejsce.
    Wiec nie ma sensu dyskutowac nad kwestią umieszczenia glosników-tak przewidzial producent.

Glosniki dolozone przeze mnie oznaczylem na czerwono.

Prosilbym skupic sie na moim pytaniu czyli:
    -czy nalezy tam dam zwrotnice do glosnikow w drzwiach tyl i do subwoofera? jesli tak to jaką
    -czy nie nalezy tam zastosowac jakiegos malego wzmacniacza...jesli tak to jakiego.

Jakie zwrotnica i wzmacniacz do glosnikow 3 1/2 cali (fabryczne audio w aucie)
    sunrise84
    Level 42  
    Tommi3737 wrote:
    Jedna to 6 glosników i wzmacniacz 300w (taką posiadalem orginalnie)

+
    Tommi3737 wrote:
    czy nie nalezy tam zastosowac jakiegos malego wzmacniacza...jesli tak to jakiego.

I jak podzielisz sygnał na niego ?
    Jak go razem skonfigurujesz?
    Da się rzeźbić ale trzeba to widzieć na żywo.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Zwrotnica z zestawu Hertza jaki każdego innego nie odcina HPF, a zrobienie takiego pasywnego filtra jest bezsensowna. Dołożenie wzmacniacza zawsze przynosi korzyść , a co do tego jaki kupić, ja polecam np. DLS A7 lub inny 5 kanałowy . Tylko nie zapomnij że do niego musisz mieć odpowiedniej jakości sygnał (radio ma wyjścia RCA? ) , no i zestaw okablowania zasilającego taki piecyk nie będzie kosztować 200zł .
    Tommi3737
    Level 12  
    Powalla dzieki za odpowiedz.

Generalnie sprawa jest taka ze ta moja instalacja którą zrobilem dziala i mi wystarcza.

Radio jest fabryczne zabudowane i bez jakiegokolwiek wyjcia RCA. Jedyna opcja to podpiecie sie pod sygnal który idzie na glosniki.

Wlasciwie wracajac do meritum pozostają dwa pytania:
    1)Czy taki sposob podłaczenia jaki zrobilem moze pozostac? czy jest duze ryzyko uszkodzenie wzmacniacza?
    2)Jesli pozostawienie takiego podlaczenia jest zlym pomyslem to co proponujecie z tym zrobic? Dolozone zostaly tylko dwa małe glosniki po bokach w ddrzwiach 3 calowe i jeden woofer 8 cali. Wydaje mi sie ze jest jedynie kwestia zasilania tych 3 glosnikow.

Dodanie przeze mnie zwrotnic mialo sluzyc puszczeniu wyzszych tonów na male glosniki 3 calowe w drrzwiach, a nizszych tonó na woofer. Taki moj amatorski pomysł. Ale czy ma jakikolwiek sens-fajnie jakby potwirdzil ktos kto sie zna.
    Tommi3737
    Level 12  
    Pomoze ktos?
    sunrise84
    Level 42  
    Tommi3737 wrote:
    Dolozone zostaly tylko dwa małe glosniki po bokach w ddrzwiach 3 calowe i jeden woofer 8 cali.

Jakie ?
    Tommi3737 wrote:
    i jeden woofer 8 cali

Zgodnie z rysunkiem gra on sobie tak o zamontowany w tylnej półce czy posiada swoją obudowę ?

Dodano po 56 [sekundy]:

Tommi3737 wrote:
    Auto to dodge ale to bez znaczenia

Ja bym się jednak upierał że ma to znaczenie.
    Tommi3737
    Level 12  
    Są to głośniki fabryczne Alpine 3 cala 2 omy 1 drożne. Nic wiecej na ich temat powiedziec nie potrafie.

Woofer w półce tak samo jak te dwa jajka są zamontowane w metalowej półce. Nie mają żadnej obudowy. Tak przewidzial producent.

Tak to generalnie fabrycznie wyglada:
    https://www.300cforums.com/attachments/004-10-jpg.90978/

https://www.300cforums.com/attachments/02-jpg.32023/

https://www.300cforums.com/attachments/13-jpg.8783/

I tylko podkresle ze nie szukam sposobu na polepszenie jakosci dzwieku czy nie szukam wiekszego basu (chociaz ten by sie przydal)

Generalnie dąże tylko do tego aby nie uszkodzic obecnego wzmacniacza. I tylko to chce osiagnac poprzez montaz zwrotnic czy wzmacniacza.
    Tremolo
    Level 43  
    Jak nie chcesz uszkodzic obecnego wzmacniacza domontuj drugi. Mozna dorobić wejscie wysokopoziomowe w klasycznym wzmacniaczu z jednego kanalu lub dwoch odbyws sie przez rezystory 500k do 1M ale to odpada w ukladzie mostkowym. Bo musialbys i tak radio jakoś polączyć choćby obudowe w obudowę zeby minus nie dryfował. W przypadku niemostkowego minus zacisku masz polączony z GND. W Mostku łączysz pomiedzy dwa wyjscia wzajemnie odwrócone. Być może transformatot sygnalowy dalby radę...