Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamGrzywek27 napisał:Jeśli ma wejście WAN to tak.
Podpinasz do routera głównego w jedno z wyjść LAN a do tego pomocniczego do WAN.
Grzywek27 napisał:podpięcie do głównego routera przez WAN nic nie zmienia po stronie "wzmacniacza", na routerze nie widać by cokolwiek było podłączoneJeśli ma wejście WAN to tak.
Podpinasz do routera głównego w jedno z wyjść LAN a do tego pomocniczego do WAN.
jimasek napisał:nie chcę mieć kolejnego SSID. Jest to najgorsze z możliwych rozwiązań gdyż jeśli będąc w zasięgu i podłączony z SSID1 przechodzę na skraj tego zasięgu, to tel. nadal będzie utrzymywał to połączenie mimo iż SSID2 ma w tym miejscu lepsze parametry.Wystarcz konfiguracja jako AP - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
jimasek napisał:i go nie mam. Jako "wzmacniacz" nie nadaje własnej adresacji, niczym sam nie zarządza. Działa jedynie jako pośrednik.@Vexator w sieci nie potrzebny ci jest kolejny router.
Vexator napisał:nie chcę mieć kolejnego SSID. Jest to najgorsze z możliwych rozwiązań gdyż jeśli będąc w zasięgu i podłączony z SSID1 przechodzę na skraj tego zasięgu, to tel. nadal będzie utrzymywał to połączenie mimo iż SSID2 ma w tym miejscu lepsze parametry.
jimasek napisał:można mieć to samo, ale przełączanie nadal zostanie tak jak opisałem wcześniej a na domiar złego, wiedząc że jesteś w złej sieci, nie bardzo masz jak się ręcznie przełączyćVexator napisał:Co za problem ustawić wszędzie takie samo SSID oraz hasło? Oczywiście z przełączaniem może być różnie, trzeba spróbować.nie chcę mieć kolejnego SSID. Jest to najgorsze z możliwych rozwiązań gdyż jeśli będąc w zasięgu i podłączony z SSID1 przechodzę na skraj tego zasięgu, to tel. nadal będzie utrzymywał to połączenie mimo iż SSID2 ma w tym miejscu lepsze parametry.
Vexator napisał:można mieć to samo, ale przełączanie nadal zostanie tak jak opisałem wcześniej a na domiar złego, wiedząc że jesteś w złej sieci, nie bardzo masz jak się ręcznie przełączyć
jimasek napisał:a mając poprawnie skonfigurowany mesh, dla komórki istnieje tylko jedna sieć i to sieć wybiera przez które urządzenie należy przekazywać dane.Mając skonfigurowany HUAWEI WiFi WS318n jako AP jesteś cały czas w tej samej podsieci. Przełączanie między punktami dostępowymi trzeba wypróbować czy nastąpi automatycznie bo to zalezy od używanych kart bezprzewodowych i systemów operacyjnych ale można to też skonfigurować.
Vexator napisał:uprośćmy. Mam uprzedzenia, nie chcę konfigurować drugiego urządzenia jako AP.
Chcę, tak jak napisałem, w obecnym schemacie zmienić medium - radio na kabel.
Vexator napisał:uprośćmy. Mam uprzedzenia, nie chcę konfigurować drugiego urządzenia jako AP.
Vexator napisał:Chcę, tak jak napisałem, w obecnym schemacie zmienić medium - radio na kabel.
jimasek napisał:nie "chcę", tylko jest to efekt uboczny tego co chcę - jednej sieci w której to sieć będzie decydowała przez które urządzenie kierowany jest ruch, a nie klient tej sieci.Jeszcze raz ci zadam pytanie po co ci dwa routery (dwa NAT-y) w sieci?
KOCUREK1970 napisał:wszystkie urządzenia którym by to przeszkadzało są podłączone kablem. Wszelkiego rodzaju komunikatorom na komórkach, łącznie z wideo rozmowami, to rozwiązanie nie przeszkadza. Przełączanie jest płynne. Jedyne do czego mam zastrzeżenie, to do ograniczenia pasma przez to że routery się łączą ze sobą po wifi, a nie po kablu.Ale 2 NATy to same problemy - kłopot z przekierowaniem portów, kłopoty w grach sieciowych, problemy z komunikatorami, VoIP itd, itd
Vexator napisał:nie "chcę", tylko jest to efekt uboczny tego co chcę - jednej sieci w której to sieć będzie decydowała przez które urządzenie kierowany jest ruch, a nie klient tej sieci.
Vexator napisał:Jedyne do czego mam zastrzeżenie, to do ograniczenia pasma przez to że routery się łączą ze sobą po wifi, a nie po kablu.