logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HUAWEI WiFi WS318n - konfiguracja połączenia z głównym routerem przez kabel

Vexator 17 Lut 2021 14:59 2175 13
REKLAMA
  • #1 19263122
    Vexator
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Hej,
    skonfigurowałem w.w. router jako wzmacniacz sygnału. Obecnie łączy się z głównym routerem przez WiFi.
    Czy mogę jakoś sprawić by łączył się po kablu?

Obecnie wygląda to tak:
    HUAWEI WiFi WS318n - konfiguracja połączenia z głównym routerem przez kabel
  • REKLAMA
  • #2 19263134
    Grzywek27
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Jeśli ma wejście WAN to tak.
    Podpinasz do routera głównego w jedno z wyjść LAN a do tego pomocniczego do WAN.
  • REKLAMA
  • #3 19263146
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Grzywek27 napisał:
    Podpinasz do routera głównego w jedno z wyjść LAN a do tego pomocniczego do WAN.

Wystarcz konfiguracja jako AP - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
    @Vexator w sieci nie potrzebny ci jest kolejny router.
  • #4 19263179
    Vexator
    Poziom 10  
    Grzywek27 napisał:
    podpięcie do głównego routera przez WAN nic nie zmienia po stronie "wzmacniacza", na routerze nie widać by cokolwiek było podłączone
    jimasek napisał:
    nie chcę mieć kolejnego SSID. Jest to najgorsze z możliwych rozwiązań gdyż jeśli będąc w zasięgu i podłączony z SSID1 przechodzę na skraj tego zasięgu, to tel. nadal będzie utrzymywał to połączenie mimo iż SSID2 ma w tym miejscu lepsze parametry.
    jimasek napisał:
    @Vexator w sieci nie potrzebny ci jest kolejny router.
    i go nie mam. Jako "wzmacniacz" nie nadaje własnej adresacji, niczym sam nie zarządza. Działa jedynie jako pośrednik.
  • #5 19263198
    jimasek
    Vexator napisał:
    nie chcę mieć kolejnego SSID. Jest to najgorsze z możliwych rozwiązań gdyż jeśli będąc w zasięgu i podłączony z SSID1 przechodzę na skraj tego zasięgu, to tel. nadal będzie utrzymywał to połączenie mimo iż SSID2 ma w tym miejscu lepsze parametry.

Co za problem ustawić wszędzie takie samo SSID oraz hasło? Oczywiście z przełączaniem może być różnie, trzeba spróbować.
  • #6 19263206
    Vexator
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Vexator napisał:
    Co za problem ustawić wszędzie takie samo SSID oraz hasło? Oczywiście z przełączaniem może być różnie, trzeba spróbować.
    można mieć to samo, ale przełączanie nadal zostanie tak jak opisałem wcześniej a na domiar złego, wiedząc że jesteś w złej sieci, nie bardzo masz jak się ręcznie przełączyć
  • #7 19263222
    jimasek
    Vexator napisał:
    można mieć to samo, ale przełączanie nadal zostanie tak jak opisałem wcześniej a na domiar złego, wiedząc że jesteś w złej sieci, nie bardzo masz jak się ręcznie przełączyć

Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź.
    Mając skonfigurowany HUAWEI WiFi WS318n jako AP jesteś cały czas w tej samej podsieci. Przełączanie między punktami dostępowymi trzeba wypróbować czy nastąpi automatycznie bo to zalezy od używanych kart bezprzewodowych i systemów operacyjnych ale można to też skonfigurować.
  • REKLAMA
  • #8 19263358
    Vexator
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Mając skonfigurowany HUAWEI WiFi WS318n jako AP jesteś cały czas w tej samej podsieci. Przełączanie między punktami dostępowymi trzeba wypróbować czy nastąpi automatycznie bo to zalezy od używanych kart bezprzewodowych i systemów operacyjnych ale można to też skonfigurować.
    a mając poprawnie skonfigurowany mesh, dla komórki istnieje tylko jedna sieć i to sieć wybiera przez które urządzenie należy przekazywać dane.

Dodano po 4 [minuty]:

uprośćmy. Mam uprzedzenia, nie chcę konfigurować drugiego urządzenia jako AP.
    Chcę, tak jak napisałem, w obecnym schemacie zmienić medium - radio na kabel.
  • #9 19263411
    jimasek
    Vexator napisał:

Jeszcze raz ci zadam pytanie po co ci dwa routery (dwa NAT-y) w sieci?
  • #10 19263511
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5393
    Vexator napisał:

Ale 2 NATy to same problemy - kłopot z przekierowaniem portów, kłopoty w grach sieciowych, problemy z komunikatorami, VoIP itd, itd
    Vexator napisał:

To nie są sprzęty typowo dedykowane do takich rozwiązań, zatem producent nie położył nacisku ani zasobów na takie działanie - licz się z problemami.

W trybie APC nie będzie urządzenie rozgłaszało sieci WiFi, będzie tylko klientem takiej sieci i ewentualnie będzie przekazywać pakiety na port ethernet.
    W trybie Repeater+APC będzie odbierać i przekazywać pakiety dalej przez wifi, i ewentualnie na port ethernet.
  • #11 19264770
    Vexator
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Jeszcze raz ci zadam pytanie po co ci dwa routery (dwa NAT-y) w sieci?
    nie "chcę", tylko jest to efekt uboczny tego co chcę - jednej sieci w której to sieć będzie decydowała przez które urządzenie kierowany jest ruch, a nie klient tej sieci.
    KOCUREK1970 napisał:
    Ale 2 NATy to same problemy - kłopot z przekierowaniem portów, kłopoty w grach sieciowych, problemy z komunikatorami, VoIP itd, itd
    wszystkie urządzenia którym by to przeszkadzało są podłączone kablem. Wszelkiego rodzaju komunikatorom na komórkach, łącznie z wideo rozmowami, to rozwiązanie nie przeszkadza. Przełączanie jest płynne. Jedyne do czego mam zastrzeżenie, to do ograniczenia pasma przez to że routery się łączą ze sobą po wifi, a nie po kablu.
  • REKLAMA
  • #12 19264787
    jimasek
    Vexator napisał:
    nie "chcę", tylko jest to efekt uboczny tego co chcę - jednej sieci w której to sieć będzie decydowała przez które urządzenie kierowany jest ruch, a nie klient tej sieci.

Niestety kompletnie nie rozumiem twojego toku myślenia. Właśnie konfiguracja AP daje ci jedna podsieć a nawet jedna sieć SSID jeżeli masz takie życzenie.
  • #13 19264842
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5393
    Vexator napisał:
    Jedyne do czego mam zastrzeżenie, to do ograniczenia pasma przez to że routery się łączą ze sobą po wifi, a nie po kablu.

W miejscu, gdzie masz APC (ten drugi router) zrób test sieci wifi i tu wstaw wynik pomiaru:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Masz świadomość, że łączysz się tylko między routerami w pasmie 2,4GHz, a to pasmo może być zwyczajnie zapchane, albo sygnał nie jest wcale taki mocny jak wskazują routery. Dodatkowo sprawdź sobie maksymalne parametry pracy danego sprzętu w pasmie 2,4GHz, czy ma to MIMO, jaka szerokość kanału w tym 2,4GHz itd, itd
  • #14 20547914
    Robyn212
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Trochę odgrzeje kotleta. Udało mi się połączyć Lanem ws318n z drugim routerem jakim jest b535. Aby to zrobić należy się najpierw zalogować na główny router i sprawdzić IP. U mnie to 192.168.8.1. Następnie należy się zalogować na ws318n bezpośrednio podłączonym do PC i sprawdzić jego adresację oraz wyłączyć funkcję wzmacniacza wifi. Wtedy pojawiają się nowe funkcje w panelu ustawień. Po ustawieniu IP, ja ustawiłem 192.168.8.2 należy odhaczyć DHCP i ponownie się zalogować. Następnie ustawiamy na ws318n ssid wifi i hasło takie samo jak na routerze głównym i łączymy kablem lan na gniazdach LAN, nie WAN. U mnie ruszyło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował router HUAWEI WiFi WS318n jako wzmacniacz sygnału, łącząc go z głównym routerem przez WiFi, ale chce zmienić połączenie na kabel. W odpowiedziach zasugerowano, aby podłączyć WS318n do głównego routera przez port LAN, a nie WAN, oraz skonfigurować go jako punkt dostępowy (AP). Użytkownik wyraził obawy dotyczące posiadania dwóch NAT-ów w sieci oraz problemów z przełączaniem między SSID. Ostatecznie, jeden z uczestników podzielił się instrukcją, jak skonfigurować WS318n, aby działał w trybie AP, wyłączając funkcję wzmacniacza WiFi, ustawiając odpowiednie IP oraz łącząc urządzenia kablem LAN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA